La Cultural

Het culturele aspect blijkt veel groter dan het culinaire genoegen. La Cultural ligt in het pittoreske en oudste gedeelte van Benissa. De tocht er naar toe die je lopend moet afleggen vanwege het grote kruip- en sluipdoor gehalte van de smalle en oplopende, met gladde keitjes geplaveide straatjes laten niet echt auto´s toe. Het kan wel, maar voor de deur parkeren is uitgesloten en je bent er sneller lopend (8 minuten) vanaf de parkeerplaats voor het stadhuis.

Het gebouw en de directe omgeving zijn als positief curieus te benoemen. Wat we doen. Het oude stadsgedeelte is mooi gerestaureerd en dat is ook het grootste gedeelte van het gebouw uit ca.1650, waarin La Cultural gevestigd is. Hoofdbewoner is de Biblioteca Publica Municipal Bernat Capo, die zich ruim bemeten en goed voorzien op de 1e verdieping bevindt.
De Universiteit van Benissa die op ca. 100 meter hier vandaan ligt, zal daar ongetwijfeld aan mee helpen, al zien we hier ook nogal wat studenten een eigen PC in de voormalige boekentas meezeulen.

Het gebouw heeft een culturele functie. Dat zie je aan de publicatieborden in de hal en dat zie je aan de bezoekers van het restaurant. Enerzijds medewerkers van de Universiteit of van het Gemeentehuis, die zichtbaar in twee verschillende zaaltjes hun agenda´s afwerken en zich daarna ongetwijfeld aan de nu al gedekte (en gereserveerde) tafels zullen scharen en anderzijds aan de tijdelijke bewoners van het derde zaaltje. Ouderen die aan hun netwerk werken, voornamelijk door in alle rust met elkaar te kaarten.

Typische lokale sfeer

Wij zitten daar tussen in het ongezellige, maar wel opmerkelijke restaurant. Dit gedeelte heeft in haar geschiedenis ongetwijfeld ook een kantoorfunctie gehad. De safe is onder de brandblusser nog duidelijk zichtbaar, de elk uur galmende klok roept op tot schaften of dromen over de vrije zaterdag en aan het licht is sinds die tijd weinig meer gedaan dan af en toe een nieuwe lamp met dezelfde lichtsterkte inbrengen.

La Cultural - Benissa

En toch is het leuk. Je voelt je één met de locals, die hier elkaar regelmatig ontmoeten. Aan de grote bar wordt de regionale en lokale politiek besproken, gaat het over Real Madrid of FC Barcelona, worden zorgen geuit over werkgelegenheid en wordt geknabbeld aan de eenvoudige, voedzame tapas. Menu del Dia voor nog geen 10 euro all in, is niet om over naar huis te schrijven, dat doen we dus ook niet. Maar als onderdeel van Goed & Lekker leven aan de Costa past iets dergelijks af en toe. Vandaar. En de wandeling door het mooie, net niet Middeleeuwse, oude Benissa is het meer dan waard.

Ambiance: Bijzonder door haar geschiedenis. Parkeren: Loopafstand 10 minuten.

Beoordeling

Eten

++

Wijn

+

Bediening

++++

La Cultural

Restaurant Purissima 28 Benissa Alicante 03720
965 731 168

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *