La Lonja de la Seda

Dit is een van de meest beroemde gotische bouwwerken van Europa en is dan ook opgenomen in de beschermlijst van de Unesco als Werelderfgoed.

Het prachtige gebouw, bestaande uit drie delen, en gebouwd in de 15e eeuw staat in het midden van het Centrum in Valencia en heeft een indrukkende hal met gedraaide pilaren waarin zich vroeger de zijdebeurs afspeelde, de Salon de Contraction. Het tweede deel is de centrale toren waarin vroeger de handelaren werden vastgezet die hun schulden niet konden afbetalen en in het Consulat del Mar. In het derde deel, kun je een verzameling medailles uit het renaissance tijdperk bekijken waaronder enkele van bekende Romeinse keizers.

De Lonja de la Seda is opgetrokken in laat gotische stijl. Het ontwerp was gebaseerd op het beursgebouw van Palma de Mallorca, dat door de architect Guillem Sagrera was gebouwd in 1448.

Het beursgebouw in Valencia werd in verschillende delen gebouwd. De Sala de Contratación (de contract- of handelshal), die ook Hal van Zuilen wordt genoemd, werd tussen 1483 en 1498 gerealiseerd door architect Pere Compte (1447-1506) met assistentie van Joan Iborra. De rechthoekige hal heeft twee rijen van vier ranke, spiraalvormige pilaren, waardoor de hal in de lange as in drieën wordt gedeeld. De hoofdingang bevindt zich aan de Plaza del Mercado aan de zuidzijde. De ingangen van de hal zijn versierd met allerlei details, zoals plantachtige, dierlijke en menselijke figuren. Aan de muren van de buitenzijde bevinden zich een aantal waterspuwers.

De overige delen van het complex, de Consulado del Mar (Zeeconsulaat) en bijbehorende toren, werden gebouwd tussen 1506 en 1548. Deze delen zijn ook in gotische stijl gerealiseerd, maar tonen duidelijk renaissance-invloeden. Bij de hal, toren en consulaatsgebouw hoort een ommuurde binnenplaats, de Pati dels Tarongers.

Openingstijden

Maandag: Gesloten.
Dinsdag – Zaterdag: van 10:00 tot 14:00 uur en van 16:30 tot 20:30 uur.
Zondag en feestdagen: van 10:00 tot 15:00 uur.

La Lonja de la Seda

Valencia 46001
963 525 478

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *