Ronde van Spanje (La Vuelta) – één van de grote 3

Zoals je bij tennis de grote vier hebt, Wimbledon, Roland Garros, The US- en Australian Open, zo heb je bij wielrennen de grote drie en één van hen doet elk jaar een flink deel van de Costa Blanca aan en begon op 20 augustus 2011 zelfs in Benidorm.

La Vuelta Ciclista a España

Wij spreken natuurlijk over La Vuelta a España, de Ronde van Spanje, kortweg de Vuelta genoemd en naast de Tour de France en de Giro d`Italia één van de Drie Grote Rondes, vanwege hun grote aanzien (publieks- en media aandacht, prestige in allerlei opzichten), hun lengte (drie weken) en het in die tijd verreden aantal kilometers (de Vuelta in 2012 ruim 3360km in 21 etappes, waarvan er slechts 6 vlak zijn).

La Vuelta 2019

Op 24 augustus begint La Vuelta met een vlakke etappe in Las Salinas van Torrevieja en eindigt op 15 september in Madrid, 3.272,2 km, 21 etappes met 7 bergetappes, waaronder ‘Los Machucos’ (Andorra) en de klim naar de sterrenwacht van Javalambre en met 8 keer een finish bergop. Zondag 25 augutus razen de renners door de Vall de Pop – Jalón Vallei.

La Vuelta als voorbereider en als goedmaker

De Vuelta wordt aan het eind van de echte zomermaanden gehouden in tegenstelling tot de Tour de France, die altijd in het begin van de zomer plaats vindt. En dat heeft de Vuelta, die in 2012 haar 67ste editie beleeft (sinds 1935), nog belangrijker gemaakt. Veel internationaler ook, door de toestroom van ploegen van andere continenten en als laatste grote voorbereiding op het wereldkampioenschap (in 2012 start op 15 september in Limburg), plus als revanche voor diegene, die in de Tour de France (nog steeds de absolute no. 1) tegenvielen en zich alsnog flink in de kijker willen en (vanwege een lucratief contract) moeten rijden.

Zeer succesvolle Belgen en Nederlanders

De Belgen zijn in deze koers vaak succesvol geweest. Zevenmaal passeerde een Belg als eerste de meet in Madrid en slechts tweemaal een Nederlander. Van de Belgen was de overwinning van Freddy Maertens in 1977 wel de meest spraakmakende. Hij leidde het klassement vanaf de eerste tot de laatste dag en won 13 van de 19 etappes. Meer Belgische winnaars waren de legendarische Eddy Merkx en Gustaaf Delor, die hem 2x won.

Jan Janssen won de Vuelta in 1967
Jan Janssen (in de Oranje trui) won de Vuelta in 1967

De Nederlander (hoe kan het anders) Jan Jansen won in 1967 en een jaar daarna, de Tour de France, terwijl Joop Zoetemelk in 1979 de Vuelta en in 1980 de Tour won. Maar ook Tom Dumoulin, die in 2017 de Giro op zijn naam zette.

Belgen en Nederlanders laten zich in de Vuelta trouwens veel zien. Neem bijvoorbeeld Gerben Karstens, die in de jaren tussen 60 en 70, veertien etappes won. En de Belg Rik van Looij, die dat 18 keer in verschillende Vuelta´s presteerde.

De Jerseys: geen geel, geen rose, maar rood

Wat we zullen missen in de Vuelta is de gele of de rose leiders trui. Een vaste kleur in de klassementsleiders truien heeft de Vuelta niet. Zij laten, praktisch als zij zijn, de kleur bepalen door de belangrijkste sponsor van dat moment en die heeft er sinds 2010 voorgezorgd dat de kleur rood door de leider wordt gedragen. Lang is deze amarillo (goudgeel) geweest. De kleur van de leider in het puntenklassement is blauw met gele vissen en de wit met rode bolletjes trui (Tour de France bergklassement) is in Spanje wit met blauwe bolletjes.

De rode leiderstrui van de Vuelta
Sinds 2010 wordt de kleur rood door de leider van het klassement gedragen

De Vuelta heeft nog een extra (vierde) klassement en dat is het zgn. combinatiekklassement, dat berekend wordt door de klassering in de andere drie klassementen bij elkaar op te tellen. De renner met het laagst aantal punten (etappeklasseringen) ontvangt de oranje-groene combinatieklassement leiders trui.

Over de Mont Ventoux of de Verschrikkelijke Angliru?

De bergetappes kunnen zich zeker meten met die van de Tour de France, zoals de Alpe d`Huez en de Mont Ventoux. De El Angliru in Asturië van 12,5 km lang en een gemiddeld stijgingspercentage van 9,9% heet niet voor niets in de volksmond: het beest van Asturië of de Verschrikkelijke Angliru, terwijl de Sierra Nevada en de Arculis in Andorra ook niet mis schijnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *