(w)Etenswaardigheden

 • Wat eten we vandaag en waar halen we dat?
  Wat eten we vandaag en waar halen we dat?
  Over supermarkten aan de Costa Blanca. Natuurlijk wordt er niet elke avond buiten de deur gegeten. Gewoon omdat het leuk is af en toe een gerecht te kiezen, daarvoor de ingrediënten in te kopen en het genoegen te smaken van de bereiding en de schouderklopjes achteraf. En waar haal je alle ingrediënten?
 • Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw
  Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw
  Turrón of noga is van oorsprong een zoete lekkernij uit de provincie Alicante. Turrón is in zijn huidige hoedanigheid al bekend vanaf de 15e eeuw en werd geïntroduceerd door, jawel daar zijn ze weer, de Moren. Maar ook de Joden zouden een vinger in de pap hebben gehad.
 • Historie van de Paella
  Historie van de Paella
  Paella is van oorsprong een Valenciaans gerecht. In de loop der tijd is het wel Spanje's meest bekende gerecht geworden, maar de basis ligt toch echt hier. Al zo'n 1300(!) jaar geleden zijn de Moren begonnen met het telen van rijst in de binnenlanden van Valencia. Door de eeuwen heen zijn er paella's in vele varianten ontstaan.
 • Cicade - 'krekel' met inhoud
  Cicade - 'krekel' met inhoud
  Je noemt ze gemakshalve krekel en ze maken een hoop herrie, maar deze krekel aan de Middellandse Zee is een (zang)cicade en behoort niet tot de familie van de krekel, waar de sprinkhaan ook toe wordt gerekend. Het misverstand lijkt een foutje van een Griekse vertaling, ooit gemaakt in andere delen van Europa, waar ze de zangcicade, la Cigarra of Chicharra, toen nog niet kenden.
 • Barbecue in de herfst - Over onbesmet vlees, vis, marineren en voorgaren
  Barbecue in de herfst - Over onbesmet vlees, vis, marineren en voorgaren
  Je hebt vlees en/of vis voor op de BBQ gekocht. Waar moet je op letten bij het bereiden? Ook de marinade is daarbij niet weg te denken en daarom een 2-tal rececpten, makkelijk en succes verzekerd.
 • Witte Palmenkunst uit Elche met Pasen
  Witte Palmenkunst uit Elche met Pasen
  Met de palma blanca (palmenkunst) uit Elche worden veel paasprocessies aangekleed. Lees hier hoe de wit-gele palmbladeren worden gemaakt.
 • De Spaanse Ham ontleed in 9 delen
  De Spaanse Ham ontleed in 9 delen
  Over één zaak (ding) zullen de Moren en Christenen in hun eeuwenlang durende strijd geen ruzie hebben gehad. Dat is de Spaanse ham. De Christenen konden zich helemaal klem eten aan deze lekkernij, terwijl de Islamitische Moren, dit voor hen onreine voedsel uit geloofsovertuiging links lieten liggen.

(w)Etenswaardigheden voor jou

Er blijkt, al informerende weg, zoveel kennis over Lekker eten onder onze bezoekers te zijn, die zij ook met jou willen delen dat wij ook zelf af en toe, met het water in de mond, de informatie tot ons nemen. Maar die informatie gaat verder dan het delen van de goede leuke smaakvolle restaurants, waarin wij uiteraard blijvend geïnteresseerd zijn.

Er blijkt zoveel leuks en interessants over het hier geserveerde voedsel te vertellen te zijn, dat wij besloten, dat samen te brengen onder de titel: (w)Etenswaardigheden. Meer over specifieke gerechten of over voedsel van hier. Niet direct over recepten maar waar komt het vandaan en waarom hier en elders niet.

Vanzelfsprekend spelen daarbij de klimatologische en geografische omstandigheden een belangrijke rol en dat de de culinaire wederzijdse invloeden van de landen rondom de Middellandse Zee als gevolg van migraties, veroveringen en handel hierin van stevig belang zijn, hebben we inmiddels ook wel begrepen en sterker nog, geproefd. Dat die Mediterrane wereld wordt bepaald door een keuken die in ruime mate gebruik maakt van allerlei bijzondere vissoorten lijkt dan ook nogal voorspelbaar, maar dat het belang hiervan nog wordt versterkt door een andere geografisch factor, namelijk de betrekkelijke schaarste aan weidegebied, waardoor rundvlees hier ook nogal schaars is, en de geit en het schaap, die niet zoveel mals gras nodig hebben, er de oorzaak van is dat we het lams- en schapenvlees veel vaker op de kaart tegenkomen.

Het was ons wel opgevallen, maar de verhalen daarachter horen toch ook bij Lekker leven aan de Costa Blanca. Vinden wij. Zo wordt van keizer Nero beweert, dat hij de aïoli heeft uitgevonden en schijnt de Ottomaanse heerser Moerad de eerste te zijn geweest, die lamsvlees op een bed van gerookte aubergine crème voorgeschoteld kreeg, waardoor het gerecht ook aan hem werd opgedragen door de naam, die het nog steeds draagt, nl. hünkar begendi (in de vertaling: wat de vorst goedkeurde).*

Daarom dus verhalen graag, die er toe doen en die jouw bezoek aan Costa Blanca voor jou nog waardevoller kunnen maken. De eerste van een hopelijk lange rij, graag met mooi beeld geïllustreerd, komt je hieronder tegen.

* bron: De Middellandse Zee. Koken en reizen.