(w)Etenswaardigheden


(w)Etenswaardigheden voor jou

Er blijkt, al informerende weg, zoveel kennis over Lekker eten onder onze bezoekers te zijn, die zij ook met jou willen delen dat wij ook zelf af en toe, met het water in de mond, de informatie tot ons nemen. Maar die informatie gaat verder dan het delen van de goede leuke smaakvolle restaurants, waarin wij uiteraard blijvend geïnteresseerd zijn.

Er blijkt zoveel leuks en interessants over het hier geserveerde voedsel te vertellen te zijn, dat wij besloten, dat samen te brengen onder de titel: (w)Etenswaardigheden. Meer over specifieke gerechten of over voedsel van hier. Niet direct over recepten maar waar komt het vandaan en waarom hier en elders niet.

Vanzelfsprekend spelen daarbij de klimatologische en geografische omstandigheden een belangrijke rol en dat de de culinaire wederzijdse invloeden van de landen rondom de Middellandse Zee als gevolg van migraties, veroveringen en handel hierin van stevig belang zijn, hebben we inmiddels ook wel begrepen en sterker nog, geproefd. Dat die Mediterrane wereld wordt bepaald door een keuken die in ruime mate gebruik maakt van allerlei bijzondere vissoorten lijkt dan ook nogal voorspelbaar, maar dat het belang hiervan nog wordt versterkt door een andere geografisch factor, namelijk de betrekkelijke schaarste aan weidegebied, waardoor rundvlees hier ook nogal schaars is, en de geit en het schaap, die niet zoveel mals gras nodig hebben, er de oorzaak van is dat we het lams- en schapenvlees veel vaker op de kaart tegenkomen.

Het was ons wel opgevallen, maar de verhalen daarachter horen toch ook bij Lekker leven aan de Costa Blanca. Vinden wij. Zo wordt van keizer Nero beweert, dat hij de aïoli heeft uitgevonden en schijnt de Ottomaanse heerser Moerad de eerste te zijn geweest, die lamsvlees op een bed van gerookte aubergine crème voorgeschoteld kreeg, waardoor het gerecht ook aan hem werd opgedragen door de naam, die het nog steeds draagt, nl. hünkar begendi (in de vertaling: wat de vorst goedkeurde).*

Daarom dus verhalen graag, die er toe doen en die jouw bezoek aan Costa Blanca voor jou nog waardevoller kunnen maken. De eerste van een hopelijk lange rij, graag met mooi beeld geïllustreerd, komt je hieronder tegen.

* bron: De Middellandse Zee. Koken en reizen.

Creative Commons Licentie
Copyright © 2017 Costapublishing / VoorJou. Werk van Costa Blanca voor jou is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 3.0 Unported licentie.
Costapublishing / VoorJou - Aptdo. de Correos 437, Calpe, Alicante 03710, Spanje
CBVJ is gehost door TiMe22 Titanium watches