M2A – Museo de Aguas de Alicante

De schone drinkwater geschiedenis van Alicante helder in beeld. Alweer een leuk, leerzaam en goed vormgegeven museum. Dit keer met een helder en logisch in elkaar overlopend beeld- en tekstverhaal over het transport en de transformatie van water in drinkwater voor de stad en de omgeving van Alicante.

Tot ruim 150 jaar geleden was de bevolking van de valleien voor de toevoer van water afhankelijk van de slimme en zeer vernuftige irrigatiesystemen, die stamden uit de Romeinse, maar vooral uit de Moorse periode, die het water uit de vaak veraf liggende rivieren en de berghellingen via aquaducten, kleine waterreservoirs, gegraven kanaaltjes en aanwezige bronnen gebruikten om de velden, de groentetuinen (huerta´s) te bevloeien en de bevolking van toen nog wel `ongekuist´ water te voorzien.

Logo M2A - Aguas de AlicanteDe voortdurende bevolkingsgroei aan de kusten zorgde voor een alsmaar toenemende waterschaarste, waarop het toenmalige stads- en provincie management, die echt de kunst van regeren is vooruit zien begrepen, de bouwmeester Garrigós in 1862 de opdracht gaven hiervoor een voorziening, gericht op de toekomst, te bedenken en … te ontwikkelen.

Hij bouwde 4 grote waterreservoirs, die het water opvingen wat naar beneden kwam van de hellingen van Benacantil, in feite de basis van het huidige zeer moderne duurzame watersysteem, wat heel Alicante en haar omgeving van helder drinkwater voorziet. In 1898 werd de distributie door pijpleidingen vanuit deze reservoirs operationeel en zou het leven van de Alicantino’s compleet veranderen.

Uiteraard werd door de jaren heen het totale watersysteem voortdurend aangepast aan de ontwikkeling van de tijd. De stappen die daarin zijn gezet, de apparatuur en de mensen die daarin een grote rol hebben gespeeld, kom je tegen op drie niveaus in dit sprankelende, levendige en modern ogende, visuele verhaal.

Interieur M2A watermuseum AlicanteOp de begane grond krijg je veel mee van de historie, de evolutie van de techniek en hoe water werd, wordt en in de komende jaren zal worden gebruikt.
De eerste verdieping is de meest educatieve en interactieve en in feite ontworpen voor nieuwsgierige oude en jongere jongens en meisjes. Er kunnen games worden gespeeld en nieuwe technologieën gebruikt, zodat je zelf kunt ervaren hoe je water kunt sturen, gebruiken en manipuleren, terwijl je in een filmzaaltje voornamelijk figuurlijk onder water gaat.
Op verdieping drie vind je een overzicht van de belangrijkste projecten, die de laatste jaren zijn afgerond en er aankomen in en rond Alicante en is een complete `state of the art´ op het terrein van duurzaamheid en de issues of CO2 ed. te ervaren.

Zeer aanbevolen vooral voor diegenen, die “een schone wereld” een goed hart en een helder brein toewensen. En de nieuwsgierige oudere jongens en meisjes kunnen elke verdieping ook met de lift bereiken.

M2A – Museo de Aguas de Alicante

“Los Pozos Garrigos”
965 143 787

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *