Lopen? Het maakt je gelukkiger!

Waarom ik loop? Dat wordt regelmatig gevraagd. Natuurlijk is er de bewijsbare betere conditie, de grotere en blijvende energie, het lekkerder in je vel voelen, de grotere waardering voor goed en lekker eten en drinken, maar het eerste wat ik voel is momenten van geluk.

Het lekker draven bij het opkomen van de zon langs de boulevards van Javea (9 stranden van Jávea), Calpe (of een rondje Olta), Altea (of naar de vuurtoren Faro de Plata in Albir), Santa Pola en Benidorm (Running en Relaxing). Het genieten van de vissersboten die de havens binnenkomen in …. of het gepiep van de jonge vogels tussen de goudgeelgroene blaadjes van de de nog jonge wijnranken in de Jallon Vallei, terwijl het lijf doet wat je hoopte, het zweven boven de keitjes van het oude dorp of op de wisselende (on)verharde weg, in een zelf gekozen ritme, snelheid en verende landingen die een geweldig, bijna snotterig gevoel van vrolijkheid en vreugde geven.

Overdreven? Een beetje wel, want het is natuurlijk ook afzien, zeker als je besluit een keer in je leven een marathon te lopen, maar je krijgt er zoveel voor terug. Je komt op plekken waar je anders nooit gekomen zou zijn. Ontmoet mensen die je anders nooit op die manier had leren kennen. En je ontdekt dat je lijf veel meer kan dan je ooit had durven denken en je slimmer lijkt te worden, dan je al was.

Natuurlijk hoef je geen marathons te lopen om die roes, die door mij wordt ervaren als een cocktail van lichamelijke en geestelijke tevredenheid, gemixt met lome happiness; die vaak gevierd wordt in een gemakkelijke stoel met de tijdelijk pijnlijke benen omhoog en een mooi glas in de hand. En ik ben beslist geen hardloper die heel hard loopt. Die zijn er trouwens maar weinig in dat grote en alsmaar groeiende leger van mensen die ook ontdekken hoe goed en lekker lopen eigenlijk is. Zij lopen om te genieten van de omgeving, van de weldadige vermoeidheid achteraf en van zichzelf. Zij weten inmiddels dat als je het verstandig doet, dat je in alle opzichten lekkerder in je vel gaat zitten.

Na een paar jaar, waarin je op allerlei plekken aan de Costa Blanca en daarbuiten aan allerlei, ook cultureel verrijkende loopjes van vijf, tien en af en toe zelfs 21 km meedeed, ben je misschien een keer toe aan een marathon. Je weet inmiddels dat de effectieve looptrainingen draaien om regelmaat en langzame opbouw en je hebt de rust en discipline om dat een aantal maanden achtereen te doen. En dan ga je ervoor. Eén keer moet je dat toch meemaken. En geloof me de beloning is zeer zoet.

De marathon maakt een winnaar van je

Behalve al de eerder genoemde voordelen, maakt het lopen van een marathon een winnaar van je. En als je het zelf nog niet wist, dan zorgt de omgeving daar wel voor. Niet je eindtijd is belangrijk, maar het rendement. Als je in de marathon duizend doden kunt sterven, kun je in het dagelijkse leven alles aan. Dat merkte ik zelf en veel anderen met mij.

En als je dan niet onmiddellijk kiest voor de meest opwindende en positief luidruchtigste, die van New York, 4 november ING New York City Marathon, kies dan bijvoorbeeld voor één van de grote marathons aan de Costa Blanca. Die van Valencia in de herfst, de Marathon Popular de Valencia, met een prachtig parcours en als start- en finishplek de schaduw van de bijzondere moderne gebouwen in de Ciudat de las Artes y Ciencias.
Of die van Benidorm, deels over de Poniente boulevard, maar ook flink heuvelig en ook in de tweede helft van het jaar. Maar als je liever loopt in het begin van het jaar, dan kies je voor die van Alicante (Santa Pola), in januari.

En in veel van deze steden worden ze gecombineerd met de halve marathon en die loop je dan natuurlijk eerst om zeker te weten dat je ooit op die dubbele afstand kapot, maar o zo gelukkig en gezond daar over de finish zal komen.

(Halve) Marathon lopen in Spanje?

Informatie over hele en halve Marathons in Spanje vind je o.a. op Carreras Populares.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *