Meer over Elche (Elx)

Al eerder maakten wij melding van de bijzondere kanten van Elche. De prachtige stad aan de rafelranden van de Costa Blanca, waarbij wij vooral de bekendheid van Elche als Palmenstad benadrukten.

Terecht denken wij nu ook weer, terwijl we dwalend door het, door Unesco op de Werelderfgoed ranglijst geplaatste, bos genieten van het flonkerende licht van de namiddagzon op de (500) duizenden palmen, die je in een prachtige stads(tuin)architectuur tegenkomt.

Maar Elche heeft meer

Wij wezen al op het prachtige moderne Archeologische museum MAHE (Museo Arqueológico i d´Historia d`Elx), waar de historie de architectuur van de moderne tijd ontmoet. Te vinden op Diagonal del Palau s/n. In het charmante hart van de stad. Fantastisch museum, zeer fraai van uiterlijk maar ook met een geweldig goede, en met geavanceerde digitale en AV technieken ondersteunde route door de geschiedenis van de Costa Blanca en met name door die van Elche en haar omgeving.

De Santa Maria basiliek

Tegenover MAHE ligt de, ook al eerder als opmerkelijk aangeduide, Santa Maria Basílica, ook al omarmd door de Unesco. Waarin het Heilige Maagd Maria´s grote beeld een vaste standplaats heeft boven het barokke altaar, maar twee maal per jaar haar plaats verlaat om de gelovigen haar dood (zij daalt dan, geholpen door allerlei hijswerktuigen en stevige mannen neer van haar plek tot op het altaar) en haar wonderbaarlijke Hemelvaart te helpen herdenken. Een door de bewoners (en hun gasten) groots en emotioneel gevierd religieus evenement, onder de naam El Misteri, elk jaar van 11 tot en met 15 augustus.
De basiliek zelf heeft naast de vele altaarnissen, waarin Maria in veel hoedanigheden maar minder groot en versierd terugkomt, een klokkentoren, die na het betreden van de ca. 150 treden een prachtig uitzicht biedt over de combinatie van enerzijds een stad van morgen (een kosmopolitisch uitzicht met geloofwaardig optimisme op een betere toekomst) en anderzijds een stad van gisteren met haar rijke en interessante (bouw)geschiedenis.

Een stad waar Goed & Lekker leven dichtbij lijkt

De klokkentoren uitkomende, sta je onmiddellijk in een moderne zakenstad, waarin de economie voor een belangrijk deel is gelinkt aan de schoenindustrie. Elche is hiervan Spanjes belangrijkste fabrikant en exporteur. In de directe omgeving van het museum en de basilica vind je ook het prima gerestaureerde middeleeuwse badhuis en één der oudste gebouwen van de Costa Blanca, het gemeentehuis. Het straatbeeld is actief zelfs tijdens de siësta. Moderne en goed uitziende winkel- en wandelpromenades met plezierige en gastronomisch goed uitziende restaurants en bars, geven ons het gevoel dat ook in Elche Goed & Lekker leven dichtbij moet kunnen zijn.

MAHE

MAHE – Museo Arqueologico y de Historia de Elche

Archeologisch Museum van Elche Elx / Elche Alicante 03202
965 453 603

Openingstijden

Van 10.00-13.30 en 16.30 tot 20.00 uur. Op maandag gesloten. Op zondag open van 10.30 tot 13.30 uur. Toegangsprijs 3 euro, gratis voor kinderen onder de 6 jaar. Een goede gids is beschikbaar op elke zaterdag van 11.30 tot 12.30 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *