Mercado Central

De Centrale Markt aan de drukke Avenida de Alfonso X El Sabio in Alicante is niet alleen maar een levendige, dagelijks actieve markt met een breed aanbod van vlees, vis, groenten en fruit, brood en alle soorten uit dieren voorkomend beleg en dat ook nog allemaal kraakvers, maar vooral het gebouw waarin zij is gehuisvest maakt deze markt zo bijzonder en zo anders dan de meeste dagelijkse markten. Al kom je het daar aantal uitgestalde enorme vissen, octopussen, dierenlijven en -koppen ook niet overal tegen.

Het plein aan de achterkant van de Mercado Central in AlicanteDat bijzondere gebouw van Enrique Sánchez Sedeño werd gebouwd in 1921. Een periode waarin ook in de rest van Europa in bouwstijlen nogal eens werd teruggegrepen op het verleden. En met name ging men terug naar de klassieke oudheid waarin de Romeinse, Griekse en Oosterse cultuurelementen met elkaar werden gemixt en op elkaar inwerkten en als het ware met elkaar versmolten. Het zgn. Eclecticisme.

Goede voorbeelden hiervan zijn ook het Centraal Station in Antwerpen of het Justitieel Paleis in Brussel. Een volmaakte integratie van bouwstijlen waarin bij deze Mercado ook nog, het toen zo in zwang zijnde, art-nouveau in de ornamenten werd verwerkt.

Boeiend en bijzonder met een mooie symmetrische gevel, waarin je via de statige karakteristieke trap, de rechthoekige markt betreedt en je misschien zelfs even het gevoel krijgt een basiliek te bezoeken. (Maar waar het grote aantal aanwezige tollenaars nog wel even moeten worden uitgejaagd).

Dat gevoel zou kunnen ontstaan door de ruimte en het licht wat kon worden gecreëerd door het gebruik van de stalen spanten constructie die het dak draagt. Ook zo´n nieuwe ontdekking van het begin van de vorige eeuw, staal wat kon worden gebogen, zie o.a. het Centraal Station in Amsterdam die dat als een van de eersten toepasten, waardoor er geen op de vloer onnodige plaats innemende peilers of zuilen meer nodig waren.

In de zuidwesthoek vind je een toren met hoekige rondingen, lijkt een tegenstelling maar wordt duidelijk als je via die ingang de markt bezoekt.

Plein achter Mercado Central, AlicanteDe achtergevel (Plaza del 25 mayo, die ook wel de Plaza de las Flores wordt genoemd) is een fleurige en kleurrijke bloemenzee door de bloemenstallen die zich daar in een groot aantal bevinden en waar op de leuke terrasjes, die zich daartussen hebben genesteld, de tapa´s heerlijk en al even verrassend zijn als de Mercado Central, ontdekten wij in een eigen ervaring.

Plezierig zittend op een van die terrassen met de levendigheid van de markt achter ons, de geur en de kleur van de bloemenzee om ons heen, keken wij uit op de al even levendige wijk die als naam, de naam van de markt meekreeg. Mercado dus.

Hoe kom je er?

1. Zie ook: Een boeiende wandeling door Alicante
2. Via de AP70 – afslag Alicante Norte, daarna een stukje de N332 rijden en volg de borden: Centre de Ciudad. Vlak na de Mercado aan je rechterhand ligt een parkeergarage (1 euro/uur).
3. Eventueel via de metro, bus of de trein. Met stopplaatsen dicht in de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *