Montgo, een brok puur natuur tussen Denia en Javea

Er valt veel te vertellen over, en veel te beklimmen aan de 753 meter hoge berg, die het zicht naar het binnenland domineert vanuit Denia en Javea: Montgo. Spreek uit op zijn Valenciaans. Mongo.

Gibraltar Arc, gebergte zone rond de Alboran Zee
Bron: Wikipedia

Het massief bestaat uit kalksteen (met de bekende karstverschijnselen) en is ong. 70 miljoen jaar oud. Geologisch gezien wordt het, net als de andere bergketens aan de Costa Blanca, gerekend tot de zgn. Gibraltar Arc, een gebied rond de Alboran Zee waarin gebergtevorming plaats vond en nog vindt. Tijdens de miljoenen jaren was er sprake van sterke erosie en die is er voornamelijk schuldig aan dat zij de berg de vorm geeft, die zij nu heeft en waar de bevolking van Javea van zegt dat zij op een olifant lijkt.

Flora en Fauna
Die geologische geschiedenis en het klimaat hebben er toe geleid dat de Montgo en haar uiterwaarden -sinds 1987 een beschermd natuurgebied- onder de naam El Macizo del Montgo, een luilekkerland is voor liefhebbers van flora en fauna, en wie is dat niet hier aan de Costa Blanca. Meer dan 650 soorten flora zijn geteld, waaronder geweldig unieke soorten, zoals de Middellandse Zee-eik , de Valenciaanse rots-violet en de Middellandse Zee ventilator-palm, de enige palmsoort in Europa die geheel in het wild kan groeien. Allerlei soorten eiken, rode lavendel, herba santa en de intrigerende zwarte Sabina en allerlei planten, die zijn aangepast om te kunnen groeien in scheuren, spleten en gleuven van de kliffen en die het contact met het zoute water glorieus aankunnen.

Vogelaars komen hier in de zevende hemel, is mij door experts toevertrouwd. Meeuwen met gele voeten, de valk en de koningsuil, arenden, raven zijn te vinden op de flanken en boven de Montgo. Acht soorten roofvogels werden vastgelegd, waarvan er vier vooral s´nachts op jacht gaan: de Oehoe, en 3 soorten uilen. De andere vier jagen overdag op konijnen, vossen, padden, slangen, dassen, relmuizen, wezels en vleermuizen. Allemaal bewoners van de bijzondere Montgo die, door de vele eco-systemen: stevig terrein, akkerland, dennebossen en struikgewas, aan alle kanten beklommen en bewandeld kan worden.

Er zijn sporen gevonden van de eerste klimmers en klauteraars van zo´n 30.000 jaar geleden. Kleine nomadische groepen, die voornamelijk vanuit de door de natuur gevormde grotten jaagden en dankzij de rijke visgronden en de overvloedige aanvoer van vlezige viervoeters, plus alles wat er ook toen al fladderde en vloog een Goed & Lekker leven aan de Costa Blanca moeten hebben gehad.

Men heeft daar zelfs gepoogd dit goede leven te verbreden met het telen van de Muscatel druif. Zonder groot economisch succes trouwens, vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de velden en de geringe opbrengsten, die daaruit voorkwamen. Onderweg omhoog kun je echter nog enkele wijngaarden tegenkomen, waar de Mistela, een zoete dessertdruif, nog steeds worden verbouwd.

Als je na ca. 4 uur de top bereikt, stuit je op de overblijfselen van de Casa de Biot. Een Iberische nederzetting, die daar werd neergezet in de 8e eeuw voor Chr. en ongetwijfeld kun je je dan voorstellen waarom men die plek koos. Het uitzicht wat dan aan je voeten ligt, is adembenemend (en strategisch) mooi: op de kuststrook, op de Middellandse Zee en op een heldere dag zelfs op Ibiza. Veel plezier!

Ter oriëntatie: Folder over de Montgo (Spaans)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *