Moraira


Moraira voor jou

Moraira is leuk en dat kom je steeds vaker op deze manier tegen. En terecht. Het voorheen middelgrote vooral vissersdorp, 6000 inwoners in 1991, hield haar eigen, plezierige karakter ondanks de geweldige toestroom van, wat ik maar even noem de Noord-Europeanen, die zich voornamelijk rondom de heuvels nestelden in comfortabele en vaak zeer luxe villa en finca´s.

In 2010 werd het aantal inwoners gemeten op ruim 15.000. In de makelaars-volksmond wordt Moraira nogal eens het Wassenaar aan de Costa Blanca genoemd maar dat vind ik teveel eer. Met een verwijzing naar de villawijken van bijv. Vught, Brasschaat, Paterswolde of Bussum kom je naar mijn idee dichterbij. Dat neemt niet weg dat het er wel echt leuk is. Met een actieve charmante dorpskern met goede, stijl- en smaakvolle gevarieerde restaurants, een redelijk breed aanbod van originele winkels op een goed niveau, een actief cultureel leven, vooral in de vakantieperiodes (bijv. regelmatig muziekoptredens op het podium aan de boulevard) en ……haar vissersverleden niet verloochenend, door de traditionele visafslag Lonja, die nog elke dag rond 10 uur in de haven wordt gehouden.

Moraira, in alle opzichten mooi passend tussen en aan de prachtige kustweg tussen Calpe en Denia, heeft ook leuke zandstranden tussen een voornamelijk rotsachtige kust. De Playa L´Ampolla van ca. 1,5 km waarop je voortdurend ook, de kenmerkende, en in alle boekjes en sites voorkomende rots van Calpe, El Peñón de Ifach, in het oog kan houden. En het kleine rustieke Platja del Portet, verstopt tegen de bergwand Cap d’Or aan de noordkant van het stadje. In het zuiden ligt het relatief rustige Platja Platgetes, waar de nabij gelegen rotsen een favoriete plek zijn om te snorkelen en het markante beeld Hombre mirando al mar van Toni Marí Sart lijkt tussen de stranden, die zomers erg goed bezocht worden door toeristen, de wacht te houden.

De verhoudingsgewijze flinke jachthaven met meer dan 600 ligplaatsen én stek voor de bescheiden vissersvloot, ligt schitterend centraal tussen alle strandjes in. Viswedstrijden en regatta’s maken deel uit van de agenda en de vers gevangen vis komt natuurlijk ook terecht in het restaurant van de bootclub Nautico. Zo’n haven is ideaal voor allerlei watersporten, waaronder duikclubs met ook door jou in te huren instructeurs, kun je daar vinden om je net iets verder en dieper te laten snorkelen rond de rotsen en/of mee te nemen de zee op om je in te wijden in de wereld van de morenen, octopussen, schorpioenvissen, roggen of barracuda´s, soms ook felgekleurde koningsvissen of vrolijke dolfijnen en snelle tonijnen.

Wat is er te doen in Moraira?