Moraira

 • Restaurant Pinos
  Restaurant Pinos
  De X-factor van Restaurante Pinos is het terras. Vanaf hier een magnifiek uitzicht op het mooiste wat de Costa Blanca te bieden heeft. Ruige bergen, lieflijke hellingen en groene valleien, op afstand de Middellandse Zee op zijn mooist.
 • Vrijdagmarkt Moraira
  Vrijdagmarkt Moraira
  Van welke kant je Moraira ook binnen komt rijden, je kunt niet om de vrijdagmarkt heen. Het grote terrein ligt in de rivierbedding en wordt begrenst door de CV743 als je van de kant van Teulada komt en aan de andere kant door de Carretera de Moraira a Calpe (CV746).
 • Indisch Restaurant Bajul - Moraira
  Indisch Restaurant Bajul - Moraira
  Bijzonder is het. Een Nederlandse jongen, Frans Joseph Verberne, kind van een Indonesische moeder en een Nederlandse vader, wordt geboren in Brabant, leert geweldig koken van zijn Indonesische Oma en begint in 2007 een heel goed lopend restaurant in de schaduw van de boulevard aan de wandelpromenade van Moraira.
 • Wandelend van Calpe naar Moraira II
  Wandelend van Calpe naar Moraira II
  Langs vrijwel de hele kust van Calpe naar Moraira (of andersom) loopt het wandelpad (mèt Senderos Bandera Azul onderscheiding voor de kwaliteit en milieu educatie) dicht bij zee met hier en daar een (stevige) trap. De zee schittert in alle kleuren die normaal gesproken aan de zee gegeven worden, zeegroen, turkoois, aquamarijn. De vergezichten zijn grandioos.
 • Wandelend van Calpe naar Moraira
  Wandelend van Calpe naar Moraira
  De kustlijn van de Costa Blanca is dooraderd met Cala's, mondingen van riviertjes in zee, die een kleine baai vormen, ook wel Cala genoemd, soms met zand, meestal met grind en rotsen. Er zijn er tientallen en die tussen Calpe en Moraira zijn bijzonder omdat het achterland snel hoger wordt en de barranco´s gevormd door het afvloeiende water, daarmee dieper worden.
 • Golf aan de Costa Blanca
  Golf aan de Costa Blanca
  Locaties van golfbanen van noord naar zuid op de engelse site 'Golf Courses around the Costa Blanca in Spain'. Maar ook wordt beschreven welke bekende golfspeler ontwerper van de baan is, of het 9 of 18 holes zijn, welke green fee er moet worden betaald en hoe moeilijk de baan is.
 • Nepal-Indian Restaurant Everest Tandoori
  Nepal-Indian Restaurant Everest Tandoori
  Noem mij maar Muku (want Mukunda vergeten de meesten toch), ontvangt ons aan de deur van het, een beetje verborgen restaurant Everest Tandoori, maar het is zeer waard om hiernaar op zoek te gaan.

Moraira voor jou

Moraira is leuk en dat kom je steeds vaker op deze manier tegen. En terecht. Het voorheen middelgrote vooral vissersdorp, 6000 inwoners in 1991, hield haar eigen, plezierige karakter ondanks de geweldige toestroom van, wat ik maar even noem de Noord-Europeanen, die zich voornamelijk rondom de heuvels nestelden in comfortabele en vaak zeer luxe villa en finca´s.

In 2010 werd het aantal inwoners gemeten op ruim 15.000. In de makelaars-volksmond wordt Moraira nogal eens het Wassenaar aan de Costa Blanca genoemd maar dat vind ik teveel eer. Met een verwijzing naar de villawijken van bijv. Vught, Brasschaat, Paterswolde of Bussum kom je naar mijn idee dichterbij. Dat neemt niet weg dat het er wel echt leuk is. Met een actieve charmante dorpskern met goede, stijl- en smaakvolle gevarieerde restaurants, een redelijk breed aanbod van originele winkels op een goed niveau, een actief cultureel leven, vooral in de vakantieperiodes (bijv. regelmatig muziekoptredens op het podium aan de boulevard) en ……haar vissersverleden niet verloochenend, door de traditionele visafslag Lonja, die nog elke dag rond 10 uur in de haven wordt gehouden.

Moraira, in alle opzichten mooi passend tussen en aan de prachtige kustweg tussen Calpe en Denia, heeft ook leuke zandstranden tussen een voornamelijk rotsachtige kust. De Playa L´Ampolla van ca. 1,5 km waarop je voortdurend ook, de kenmerkende, en in alle boekjes en sites voorkomende rots van Calpe, El Peñón de Ifach, in het oog kan houden. En het kleine rustieke Platja del Portet, verstopt tegen de bergwand Cap d’Or aan de noordkant van het stadje. In het zuiden ligt het relatief rustige Platja Platgetes, waar de nabij gelegen rotsen een favoriete plek zijn om te snorkelen en het markante beeld Hombre mirando al mar van Toni Marí Sart lijkt tussen de stranden, die zomers erg goed bezocht worden door toeristen, de wacht te houden.

De verhoudingsgewijze flinke jachthaven met meer dan 600 ligplaatsen én stek voor de bescheiden vissersvloot, ligt schitterend centraal tussen alle strandjes in. Viswedstrijden en regatta’s maken deel uit van de agenda en de vers gevangen vis komt natuurlijk ook terecht in het restaurant van de bootclub Nautico. Zo’n haven is ideaal voor allerlei watersporten, waaronder duikclubs met ook door jou in te huren instructeurs, kun je daar vinden om je net iets verder en dieper te laten snorkelen rond de rotsen en/of mee te nemen de zee op om je in te wijden in de wereld van de morenen, octopussen, schorpioenvissen, roggen of barracuda´s, soms ook felgekleurde koningsvissen of vrolijke dolfijnen en snelle tonijnen.

Wat is er te doen in Moraira?

Wandelend van Calpe naar Moraira II

Langs vrijwel de hele kust van Calpe naar Moraira (of andersom) loopt het wandelpad (mèt Senderos Bandera Azul onderscheiding voor de kwaliteit en milieu educatie) dicht bij zee met hier en daar een (stevige) trap. De zee schittert in alle kleuren die normaal gesproken aan de zee gegeven worden, zeegroen, turkoois, aquamarijn. De vergezichten zijn grandioos.

Wandelend van Calpe naar Moraira

Wandelend van Calpe naar Moraira

De kustlijn van de Costa Blanca is dooraderd met Cala’s, mondingen van riviertjes in zee, die een kleine baai vormen, ook wel Cala genoemd, soms met zand, meestal met grind en rotsen. Er zijn er tientallen en die tussen Calpe en Moraira zijn bijzonder omdat het achterland snel hoger wordt en de barranco´s gevormd door het afvloeiende water, daarmee dieper worden.

Restaurant Timon, Les Bassetes, Calpe

Restaurant Timon, Les Bassetes

Het is zo´n ontzettend mooie locatie, dat les Bassettes, het haventje tussen Calpe en Moraira. Altijd bedrijvigheid met jachtjes, zeilen, duiken, surfen of kanoën. Logisch dat het er gezellig zitten is, dicht aan het water, zowel beneden als een etage hoger, waar restaurant Timon ligt met een geweldig uitzicht over zee en de Peñon de iFach.

Virgin del Carmen

16 juli – Feest ter ere van Virgen del Carmen

Binnen de vele feestelijke herdenkingen die er in, het voornamelijk, katholieke Spanje aan heiligen zijn gewijd, is de jaarlijkse verering van de Virgen del Carmen op 16 juli een heel bijzondere. Zij vindt namelijk voor het belangrijkste deel op het water plaats. Bijna in alle dorpen en steden aan de Costa Blanca kust wordt deze Virgen zeer feestelijk en bijzondere manier vereerd.

Moren en Christenen feesten - Moros y Cristianos

Moren en Christenen feesten

De herdenking van de herovering (Reconquista) van het Iberisch schiereiland op de Moren en de strijd tegen de piraten van de Islamitische godsdienst. Het speelde zich allemaal af van de 11e tot en met de 15e eeuw maar wordt toch nog steeds in veel dorpen aan de Costa Blanca, en op veel verschillende tijdstippen gedurende het jaar, spectaculair gevierd.