Moros y Cristianos Alcoy

Ben je begin mei aan de Costa Blanca en je wilt een van de meest befaamde feesten van Spanje, de Reconquista, een keer heel goed meemaken?

Kies dan voor een rit via de bochtige, pittoreske, kronkelige weg naar Alcoy, huur een kamer in de buurt van de Plaza de España en knabbel dan, nog nagenietend van al de geweldige kostuums en de passie van de betrokken Spanjaarden, op de terugweg op de wat minder bekende maar wel heel lekkere “peladillas” (gesuikerde amandelen).

Waarom al die drukte in Alcoy, vraag je je af?

Wel, wat er zo groots gevierd wordt tijdens de Moros y Cristianos Alcoy, is de Slag bij Alcoy in 1276, waarin de Christenen, de werkelijke bewoners van Spanje en tot die tijd teruggedreven naar het Noorden van Spanje, de stad van de Moren bevrijdden. Verdeeld over verschillende dagen wordt de geschiedenis herdacht, zoals Dia de los Músicos (opening van de feesten), Dia de las Entradas (binnenkomst verschillende legers), Dia de San Jorge (patroonheilige) en Dia del Alardo (feitelijke verdrijving). En op die laatste dag wordt er dan ook een stevig robbertje gevochten. Maar dat allemaal wel in prachtige kostuums en in zeer gepassioneerde waardigheid.

Dia de los Músicos

Dia de los Músicos is een dag voor Alcoy vol met emotionele gevoelens die vrijkomen als na de imposante optocht van Avenida del País Valencia naar de Plaza Español, daar de lyrische hymnes uit volle borst door oud en jong, door arm en rijk en met even begraven politieke verschillen samen worden gezongen.

HIMNE DE FESTES D’ALCOY


San Jorge van de kinderen, Alcoy
Dia de la Gloria infantil

Nostra festa ja
cridant-nos està
cridant està
amb veu i ale que es vida
per tots es beneïda
beneïda

¡Visca! ¡Visca!

Llaor, llaor,
per donar-te esplendor
riu en l’esfera
la Primavera.
Llaor, llaor,
per donar-te esplendor
riu en l’esfera
la Primavera

¡Visca! ¡Visca!

Karakteristieke drankjes

De Alcoyanen weten zich onder het feesten, tijdens de Moros y Cristianos Alcoy, goed te laven aan verschillende ‘gelukzaligmakende’ drankjes.We zullen ze in lettergrepen aan je presenteren zodat we er zeker van zijn dat je het juiste drankje krijgt voor gezet en niet met een paar schoenen of overhemd thuis komt.

Een paar typische combinaties zijn de koffie/likeur, de plis-play, een gedestileerd met cola en de populaire mentira, likeuren die samen gaan met citroen slush, zoals de sonrisa alcoy (whisky met citroen slush) of de herbero, zoete likeur gemaakt van met anijs en kruiden uit de omringende bergen Mariola en Biri Biri.

Een bijzonder indrukwekkend en zeer innemend feest dus!

Zie voor een gedetailleerd programma van de Moros y Cristianos Alcoy: Alcoiturisme
en zie onze Moren en Christenen pagina voor meer informatie over de Moren en Christenen feesten aan de Costa Blanca.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *