Musea aan de Costa Blanca

 • Dagje Gandia
  Dagje Gandia
  Eerder hebben wij Gandia een verborgen schatje genoemd. Nu we wat meer tijd aan haar konden besteden, wijzigen wij dat in SCHAT, met hoofdletters dus. Een interessante STAD, een STAD met een zeer bijzondere geschiedenis zeker voor hen die van drama en intriges houden.
 • Dinosaurussen aan de Costa Blanca
  Dinosaurussen aan de Costa Blanca
  Tot 29 mei (2011) kun je wandelend over de 350 meter lange en 60 meter brede boulevard van de fascinerende Stad van de Kunst en Wetenschappen (Ciudad de las Artes y Ciencias) in Valencia, een deel van de grootste expositie van robotdinosaurussen van Europa bekijken.
 • Conjunto Catedralicio
  Conjunto Catedralicio
  Om de Conjunto Catedralicio het best te aanschouwen moet je even de Torre del Miguelete (51 meter een eitje dus) beklimmen. Je krijgt dan niet alleen een fraai zicht over de stad maar ook over de architectuur van het totale gebouw.
 • M2A - Museo de Aguas de Alicante
  M2A - Museo de Aguas de Alicante
  De schone drinkwater geschiedenis van Alicante helder in beeld. Over het transport en de transformatie van water in drinkwater voor de stad en de omgeving van Alicante.
 • El Museo de Bellas Artes
  El Museo de Bellas Artes
  Het Museum voor Schone Kunsten 'San Pio V' in Valencia is een groot, rijk en waardevol museum. In het museum vind je geen moderne kunstwerken; bijna al het tentoongestelde werk komt uit de 13e tot 19e eeuw. Dit museum is ooit begonnen als opleidingsinstituut voor priesters, herbergt nu een schitterende collectie schilderijen en is bekend om haar Gotische tableaus.
 • Instituto Valenciano de Arte Moderno, IVAM
  Instituto Valenciano de Arte Moderno, IVAM
  In El Carmen staat dit museum voor moderne kunst. Schilders, beeldhouwers (bijv. mooi werk van Julio Gonzales, de vader van de Spaanse beeldhouwkunst) en fotograven spelen belangrijke rollen in de negen zalen die dit museum rijk is. Waarvan er in 1 nog een stuk van een middeleeuwse stadsmuur te bewonderen is.
 • Beeldentuin Klein-Schreuder
  Beeldentuin Klein-Schreuder
  Jan Klein en Joke Schreuder kochten 12 jaar geleden 20.000 m2 grond in Alfaz del Pi die zij eigenhandig, maar wel met professionele hulp met grote liefde en zorgvuldigheid ombouwden tot een prachtige planten- en beeldentuin, die toegankelijk is voor iedereen. Wandelwegen leiden je langs prachtige beelden van brons en staal.

Musea voor jou

De rug is wat rood, het blauw verscholen achter een wolkendek, het strand veel te vol, eindelijk een ideaal moment om dat museum te bekijken wat al zou lang op jouw lijstje staat of om te ontdekken hoe de familie Borges in de zestiende eeuw leefde. Ongetwijfeld vind je wat je zoekt in onze selectie van leuke en interessante musea aan de Costa Blanca; Valencia, bijvoorbeeld, heeft er ruim 40! Wij doen een greep.

Contestania

Een groot deel van het grondgebied van Alicante heette in de zgn. Bronstijd (3.000 tot 800 jaar voor Chr.) Contestania en de bewoners daarvan werden Contestanen of Contestanos genoemd. Veel archeologische opgravingen zijn musea geworden.

Overzicht musea

Staat het museum van jouw keus hier (nog) niet bij, kijk dan ook even op ons OVERZICHT VAN MUSEA voor meer informatie.

Waar vind je de Musea aan de Costa Blanca

El Museo de Bellas Artes

Het Museum voor Schone Kunsten “San Pio V” in Valencia is een groot, rijk en waardevol museum. In het museum vind je geen moderne kunstwerken; bijna al het tentoongestelde werk komt uit de 13e tot 19e eeuw. Dit museum is ooit begonnen als opleidingsinstituut voor priesters, herbergt nu een schitterende collectie schilderijen en is bekend om haar Gotische tableaus.

Contestania, een stukje geschiedenis

Een groot deel van het grondgebied van Alicante heette in de zgn. Bronstijd (3.000 tot 800 jaar voor Chr.) Constestania en de bewoners daarvan werden Contestanen of Contestanos genoemd. Grof geschetst is dit het gebied vanaf in het noorden de rivier de Jucá tot de plaats Murcia in het zuiden. Toen ook al met één van de rijkste en meest gevarieerde cultuur.

Ciudad de las artes y las ciencias de Valencia

Ciudat de las Artes y Ciencias

De Spaanse architecten Santiago Calatrava, Felix Candela en Javier Yaya Tur hebben hun droom kunnen realiseren op de droge rivierbedding van de Turia. In dit fraaie interactieve park voor de bewoners van Valencia kwam hun droom tot een prachtige werkelijkheid. Zij hebben daarmee Valencia als moderne, kunstzinnige, zelfs swingende stad op de wereldkaart gezet.

Plaza d'España, Alcoy

Alcoy, “Stad van de bruggen” tussen de bergen van Alicante

Een echte stad, mooie architectuur, waarin vooral het Modernisme te herkennen is. Apart door de vele bruggen, steile straatjes en mooie pleinen, waarvan Plaza d’España een belangrijke is bij het groots herdenken van de Reconquista met de Moren en Christenen feesten eind april.

Turrón, een Costa Blanca lekkernij

Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw

Turrón of noga is van oorsprong een zoete lekkernij uit de provincie Alicante. Turrón is in zijn huidige hoedanigheid al bekend vanaf de 15e eeuw en werd geïntroduceerd door, jawel daar zijn ze weer, de Moren. Maar ook de Joden zouden een vinger in de pap hebben gehad.

Toren Santa Maria la Mayor, Oliva

Het Moorse en Middeleeuwse kwartier van Oliva en dan … surfen

Onze tocht door Oliva begint voor het touchscreen van het toeristenbureau naast de overdekte markt. De heldere info op het elektronische gevelschermpje, in de wand van het toeristenbureau, daagt ons uit om eerst een wandeling te maken door de Raval, de voormalige woonwijk van de Moren.

MARQ, archeologisch museum, Alicante

MARQ – Museo Arqueologico Provincal De Alicante

Wanneer je met de meest uitgebreide, breedst gesorteerde en fraaist gepresenteerde archeologische vondsten van en aan de Costa Blanca wil worden geconfronteerd en daarbij wil genieten van een heel bijzonder museum, dan moet je zeker het MARQ bezoeken. Dat vonden we al eerder en we probeerden je ook in andere beschrijvingen al eerder richting MARQ te krijgen.

wandelroute van oud Calpe naar de Baños de la Reina

Wandelroute Baños de la Reina

De wandelroute van oud Calpe naar de Baños de la Reina start bij de Tourist Info in het centrum en eindigt dicht bij de Tourist Info Peñon. Deze route, die vanaf het historische centrum van Calpe naar de stranden vlak bij de Peñón de Ifach leidt, is linear. De wandeling kan makkelijk in ongeveer anderhalf á twee uur worden volbracht.

Wandeling Alicante - Haven van Alicante met de Benacantil op de achtergrond

Een boeiende wandeling door Alicante

Heel goed te combineren met de feesten rondom de Moren en de Christenen of op de middag voor de Hogueras feesten (eind juni) of misschien wel op weg naar een mooi concert in het Teatre Principal. Ik zou dan wel een ander paar makkelijke wandelschoenen meenemen, want 2 à 2,5 uur heb je wel nodig.

Cacao aan de Costa Blanca, Valor Villajoyosa

Het `chocolade´ ei van Columbus

De cacao is oorspronkelijk afkomstig uit het noordelijk deel van Zuid-Amerika en vooral de Azteken hadden een grote voorliefde voor cacao. Het is zelfs een periode een betaalmiddel geweest. Zo kon je voor 10 cacaobonen een konijn kopen en voor 100 boontjes, kreeg je een `verse slaaf´.