Musea aan de Costa Blanca

 • Guadalest
  Guadalest
  Officieel Castell de Guadalest, in 715 na Chr. kreeg ze haar naam van de Moren, ligt aan de noordkant van de Sierra d´Aitana en aan haar kalkstenen bergvoeten ligt de, in de vijftiger jaren van 1900 gebouwde Dam en het felle groenblauwe stuwmeer, wat de dorpen en steden in de wijde omgeving van schoon water voorziet.
 • Spanjaarden en Stieren
  Spanjaarden en Stieren
  Spanjaarden en Stieren is een gevoelige zaak. Maar ook gebaseerd op eeuwenoude tradities en wij weten inmiddels dat men hier die graag en vol respect in ere houdt. In veel van de Costa Blanca dorpen en steden tref je tijdens de Zomerfeesten het zgn. Stiertjes los aan, een meestal onschuldige variant van het beruchte stierengevecht.
 • Castillo de Dénia
  Castillo de Dénia
  Sta je bovenop het Castillo de Dénia dan kan je genieten van een geweldig uitzicht in alle richtingen. Objecten uit de geschiedenis van het kasteel zijn te vinden in het museumpje en de parkachtige ruimte binnen de muren leent zich uitstekend voor wat ontspanning in de schaduw van de naaldbomen.
 • Het Moorse en Middeleeuwse kwartier van Oliva en dan ... surfen
  Het Moorse en Middeleeuwse kwartier van Oliva en dan ... surfen
  Onze tocht door Oliva begint voor het touchscreen van het toeristenbureau naast de overdekte markt. De heldere info op het elektronische gevelschermpje, in de wand van het toeristenbureau, daagt ons uit om eerst een wandeling te maken door de Raval, de voormalige woonwijk van de Moren.
 • La Lonja de la Seda
  La Lonja de la Seda
  La Lonja de la Seda is de vijftiende-eeuwse zijdebeurs van Valencia (Spanje), gelegen aan de Plaza del Mercado. In 1996 plaatste de UNESCO de Lonja de la Seda op de Werelderfgoedlijst, mede omdat dit gebouw de macht en weelde aantoont van de kooplieden in het mediterrane gebied in de vijftiende en zestiende eeuw.
 • MARQ - Museo Arqueologico Provincal De Alicante
  MARQ - Museo Arqueologico Provincal De Alicante
  Wanneer je met de meest uitgebreide, breedst gesorteerde en fraaist gepresenteerde archeologische vondsten van en aan de Costa Blanca wil worden geconfronteerd en daarbij wil genieten van een heel bijzonder museum, dan moet je zeker het MARQ bezoeken. Dat vonden we al eerder en we probeerden je ook in andere beschrijvingen al eerder richting MARQ te krijgen.
 • Meer over Elche (Elx)
  Meer over Elche (Elx)
  Al eerder maakten wij melding van de bijzondere kanten van Elche. De prachtige stad aan de rafelranden van de Costa Blanca, waarbij wij vooral de bekendheid van Elche als Palmenstad benadrukten. Maar Elche heeft meer: het prachtige moderne Archeologische museum MAHE, de Santa Maria Basilica, het historische gemeentehuis en meer.

Musea voor jou

De rug is wat rood, het blauw verscholen achter een wolkendek, het strand veel te vol, eindelijk een ideaal moment om dat museum te bekijken wat al zou lang op jouw lijstje staat of om te ontdekken hoe de familie Borges in de zestiende eeuw leefde. Ongetwijfeld vind je wat je zoekt in onze selectie van leuke en interessante musea aan de Costa Blanca; Valencia, bijvoorbeeld, heeft er ruim 40! Wij doen een greep.

Contestania

Een groot deel van het grondgebied van Alicante heette in de zgn. Bronstijd (3.000 tot 800 jaar voor Chr.) Contestania en de bewoners daarvan werden Contestanen of Contestanos genoemd. Veel archeologische opgravingen zijn musea geworden.

Overzicht musea

Staat het museum van jouw keus hier (nog) niet bij, kijk dan ook even op ons OVERZICHT VAN MUSEA voor meer informatie.

Waar vind je de Musea aan de Costa Blanca

Toren Santa Maria la Mayor, Oliva

Het Moorse en Middeleeuwse kwartier van Oliva en dan … surfen

Onze tocht door Oliva begint voor het touchscreen van het toeristenbureau naast de overdekte markt. De heldere info op het elektronische gevelschermpje, in de wand van het toeristenbureau, daagt ons uit om eerst een wandeling te maken door de Raval, de voormalige woonwijk van de Moren.

MARQ, archeologisch museum, Alicante

MARQ – Museo Arqueologico Provincal De Alicante

Wanneer je met de meest uitgebreide, breedst gesorteerde en fraaist gepresenteerde archeologische vondsten van en aan de Costa Blanca wil worden geconfronteerd en daarbij wil genieten van een heel bijzonder museum, dan moet je zeker het MARQ bezoeken. Dat vonden we al eerder en we probeerden je ook in andere beschrijvingen al eerder richting MARQ te krijgen.

wandelroute van oud Calpe naar de Baños de la Reina

Wandelroute Baños de la Reina

De wandelroute van oud Calpe naar de Baños de la Reina start bij de Tourist Info in het centrum en eindigt dicht bij de Tourist Info Peñon. Deze route, die vanaf het historische centrum van Calpe naar de stranden vlak bij de Peñón de Ifach leidt, is linear. De wandeling kan makkelijk in ongeveer anderhalf á twee uur worden volbracht.

Wandeling Alicante - Haven van Alicante met de Benacantil op de achtergrond

Een boeiende wandeling door Alicante

Heel goed te combineren met de feesten rondom de Moren en de Christenen of op de middag voor de Hogueras feesten (eind juni) of misschien wel op weg naar een mooi concert in het Teatre Principal. Ik zou dan wel een ander paar makkelijke wandelschoenen meenemen, want 2 à 2,5 uur heb je wel nodig.

Cacao aan de Costa Blanca, Valor Villajoyosa

Het `chocolade´ ei van Columbus

De cacao is oorspronkelijk afkomstig uit het noordelijk deel van Zuid-Amerika en vooral de Azteken hadden een grote voorliefde voor cacao. Het is zelfs een periode een betaalmiddel geweest. Zo kon je voor 10 cacaobonen een konijn kopen en voor 100 boontjes, kreeg je een `verse slaaf´.

Hermitage, MARQ Alicante

De Hermitage is even op bezoek in Alicante

Wilde je al heel lang naar de Hermitage in Sint Petersburg maar kwam het er tot nu toe, om allerlei redenen, niet van? Nou dan komt de Hermitage toch aan de Costa Blanca bij jou op bezoek. Met bijna 500 Russische Archeologische Schatten. Allemaal unieke stukken uit verschillende perioden en vanuit verschillende Oost-Europese landstreken met de nadruk op Rusland en haar buurlanden.

El Museo de Bellas Artes

Het Museum voor Schone Kunsten “San Pio V” in Valencia is een groot, rijk en waardevol museum. In het museum vind je geen moderne kunstwerken; bijna al het tentoongestelde werk komt uit de 13e tot 19e eeuw. Dit museum is ooit begonnen als opleidingsinstituut voor priesters, herbergt nu een schitterende collectie schilderijen en is bekend om haar Gotische tableaus.

Contestania, een stukje geschiedenis

Een groot deel van het grondgebied van Alicante heette in de zgn. Bronstijd (3.000 tot 800 jaar voor Chr.) Constestania en de bewoners daarvan werden Contestanen of Contestanos genoemd. Grof geschetst is dit het gebied vanaf in het noorden de rivier de Jucá tot de plaats Murcia in het zuiden. Toen ook al met één van de rijkste en meest gevarieerde cultuur.

Ciudad de las artes y las ciencias de Valencia

Ciudat de las Artes y Ciencias

De Spaanse architecten Santiago Calatrava, Felix Candela en Javier Yaya Tur hebben hun droom kunnen realiseren op de droge rivierbedding van de Turia. In dit fraaie interactieve park voor de bewoners van Valencia kwam hun droom tot een prachtige werkelijkheid. Zij hebben daarmee Valencia als moderne, kunstzinnige, zelfs swingende stad op de wereldkaart gezet.

Turrón, een Costa Blanca lekkernij

Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw

Turrón of noga is van oorsprong een zoete lekkernij uit de provincie Alicante. Turrón is in zijn huidige hoedanigheid al bekend vanaf de 15e eeuw en werd geïntroduceerd door, jawel daar zijn ze weer, de Moren. Maar ook de Joden zouden een vinger in de pap hebben gehad.