Noche Vieja! Oudejaarsavond aan de Costa Blanca

Smoking en/of rood setje en 12 druiven

 
De Spanjaarden blijven tot 00.00 uur thuis en gaan dan massaal, met een goed gevuld buikje (natuurlijk wordt er eerst samen gegeten), het dorpsplein of de Plaza Mayor op, om samen met hun vrienden te toasten op en het geluk af te smeken voor het nieuwe jaar.

Dat doen zij eigenlijk met iedereen die ze tegenkomen. Met een feestmuts op, slingers om en na het slikken van de 12 druiven, die zij één voor één bij elke klokslag om 12 uur hebben ingenomen en daarbij hun 12 wensen heel stilletjes voor zich uit hebben gefluisterd. De 12 druiven, “Las Uvas de la Suerte” (druiven voor het geluk) genaamd, is een gebruik wat in de meeste families en restaurants voorkomt.

Dat is anders dan met het dragen van rood ondergoed, waarvan ook gezegd wordt dat het een duw in de richting van geluk en voorspoed zal geven, maar waarvan ook verhalen gaan dat het de vruchtbaarheid afdwingt en daar kunnen wij ons wat meer bij voorstellen. Ook zijn er preutse Spanjaarden die alleen maar rode sokken dragen en met dat gebruik hebben wij als smaak gevoelige websitebouwers wat meer moeite.

Het Las-Uvas-de-la-Suerte-gebruik ontstond voor het eerst bijna 200 jaar geleden in de provincie Alicante, toen de wijnbouwers na een overvloedige druivenoogst niet meer wisten wat ze daar mee aanmoesten en dit ritueel bedachten wat tot de dag van vandaag door jong en oud wordt gebruikt en succesvoller lijkt, dan het meedoen aan de grote Driekoningen loterij (op 6 januari is iedereen in de ban daarvan), omdat zij voor hun eigen wensen zelf wat meer de zeilen naar de wind kunnen zetten, dan bij het eventuele succes voor het winnen van de enorme hoofdprijs in deze loteria. Dat neemt niet weg dat ook hieraan massaal wordt meegedaan en het op 7 januari voor alle kranten voorpagina nieuws is.

Wij wensen jou in ieder geval van harte Noche Vieja.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *