Het Moorse en Middeleeuwse kwartier van Oliva en dan … surfen

Onze tocht door Oliva begint voor het touchscreen van het toeristenbureau (gesloten van 13.30 tot 16.00 uur) naast de overdekte markt (Mercado). Die was open, maar is, als wij daar rondlopen om ca. 14.00 uur, al bijna geheel ontkraamd (als je voor de markt gaat, moet je voor twaalven zijn).

Café in de Mercado van Oliva Overdekte Mercado, Oliva

De heldere info op het elektronische gevelschermpje, in de wand van het toeristenbureau, daagt ons uit om eerst een wandeling te maken door de Raval, de voormalige woonwijk van de Moren, die hun huisjes vooral bouwden hoog tegen de berg zo dicht mogelijk in de buurt van het toenmalige kasteel (waarvan de ruïnes nog duidelijk zichtbaar zijn). Kleine huisjes, zeker als je ze vergelijkt met de huizen van de Christenen die later, en lager in het dorp, werden gebouwd en door ons tijdens onze tweede wandeling samen met de interessante kerken en het museum, werden bekeken.

Straatje in de Raval, Oliva
Bron: www.tourist-oliva.com

In de Raval dwaal je op- en neergaand via trapsgewijs opgebouwde straatjes en steile asfalthellingen langs de woninkjes, waarvan een aantal deels in de berg uitgegraven, met hun L-vormige interieurs (bijzonder voor die tijd), bijvoorbeeld door de Calle Pou d’Alcina met de bron (en herkenbare pomp), die die Calle haar naam gaf. Pou is immers de Valenciaanse vertaling van het Arabische pozo, wat bron betekent.

koepel santa maria la mayor, oliva
Kijk op de koepel van Santa Maria la Mayor in Oliva

Deze wandelingen, met artistiek vormgegeven richtingaanwijzers, zijn zeker de moeite waard, vinden wij, omdat zij heldere visuele sporen laat zien van de onstuimige geschiedenis van de Costa Blanca, waarin Romeinse en Phoenische potten- en tegelbakkers, Arabische Islamitische landbewerkers en natuurlijk de Spaanse Christelijke bewoners, inzicht geven in hun wijze van leven, zelfs vanaf de periode vanaf de jaartelling, tenminste als je ook even het Archeologische Museum bezoekt wat te vinden is in het huis wat in de 15e tot de 18e eeuw bewoont werd door de Pascual Familie. Meer daarover vind je de site www.tourist-oliva.com.

Surfen, zeilen, zwemmen, zonnen of beach-volleyballen

De Zonneschijn van de Middellandse Zee, de toevoeging waarmee Oliva zich aan bezoekers presenteert, is tijdens ons bezoek aan de stadse kant van Oliva enigszins van slag, want de 2e helft van februari is fris en nattig. Maar als wij het ruime zandstrand (mèt een bescheiden rijtje duinen) en de haven bezoeken, net even niet. En met een nog wat krachtiger zonnetje erbij bedenkend, kunnen wij ons wel voorstellen dat het hier lekker beach-volleyballen, zeilen, (kite)surfen, zonnen en rollebollen met de kinderen is, na die leerzame wandelingen door het historische centrum. En we kunnen daar nu al vrolijk van worden, als die warme zonneschijn zich, eind van de middag, ook gaat richten op een van de terrassen van de strandhoreca, die er nu -zelfs niet door ons te troosten- bijliggen. Zie bijv. Restaurante Soqueta.

Oliva strand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *