Onvoorziene (onweers)buien aan de Costa Blanca

Als we in Nederland of België tropische temperaturen hebben, weten we dat we dat vaak moeten bekopen met fikse onweersbuien. Ook hier aan de Costa Blanca gebeurt dit en meestal in de laatste weken van augustus en de eerste 2 van september.

Dit komt omdat het land en de zee dermate opgewarmd zijn, dat de verdamping erg groot is en er vooral in de loop van de dag eerst stapelwolken ontstaan, die dan zeer senl (binnen een uur) kunnen uitgroeien tot zware onweersbuien.

Deze zijn veelal zeer lokaal en duren niet erg lang. Dit is dan ook hèt jaargetijde om meerdere keren per dag naar de satellietbeelden van bijv. www.sat24.com of de Spaanse neerslagbeeelden op www.aemet.es te kijken. Ze zijn nl. niet op voorhand te voorspellen.

Eén ding is zeker, de kans dat ze ’s morgens ontstaan is 90% kleiner, dan in de loop van de middag. Je kunt je uitjes, strandbezoek etc. dan ook het beste aan het begin van de dag plannen.

Gelukkig betekenen deze buien zelden een omslag naar slechter weer, zoals dat erg vaak in Nederland en België het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *