Orihuela, de wandeling langs de parelketting

Als wij, dan al door de 1e indruk enigszins verbouwereerd in een ‘religieus’ bijkantoor onze eerste informatie komen opdoen (heel praktisch is dit in één van de eerste kerken in de ketting gezeteld), worden we ook nog eens blij verrast door het plezier en het enthousiasme van Carolina. De gastvrouw in deze extra behuizing van het bureau van Toerisme, in de Santuario de Monserrate.

Carolina, een gastvrouwelijke kanjer, die trots, blij en deskundig voor ons de wandeling uittekent, die ons in ca. drie uur door meer dan mooie, en voortdurend -om allerlei redenen- interessante Avenida´s (kwaliteit winkelstand, kunstzinnige gevels, prachtige straatlantaarns, leuk ge-uniformeerde schoolkinderen, stilmakende brevierplekjes), via schaduwrijke en artistieke smalle straatjes, en over romantische pleintjes langs 19 kerken (incl. de Santuario), 9 musea en 8 stadskastelen zal voeren.

Orihuela verrast en betoverd ons. Natuurlijk, we waren aardig ingelezen, we wisten dat we iets konden verwachten, maar dit lint van monumenten, het ene nog fraaier dan het andere, glimlachend door Carolina, de tocht langs de parelketting genoemd, was één van de geweldige hoogtepunten, die wij, op jacht naar zinvolle informatie voor jou, meemaakten.

Ruim 50 zuidwestelijke km’s van Alicante en iets minder noordwestelijk van Murcia, ligt deze historisch, belangrijke industriestad in een rijk agrarisch gebied. Een goede algemene indruk van de geschiedenis van de stad, die teruggaat tot ver van onze jaartelling, en je makkelijk inlevend hoe onze voorouders hebben gewoond, krijg je als je het gratis museum De la Muralla bezoekt, vlak naast het Universiteitsgebouw.

Museum De la Muralla, OrihuelaUniversiteitsgebouw, Orihuela

Je kunt je voorstellen, wanneer je kijkend door de glazen vloer tussen de oude vestingmuren en Arabische baden doorwandelt, hoe het eten werd bereid, er gebaad en gebeden werd en dat men toen al een woonplek zo dicht mogelijk bij de vestingmuren opzocht. En als jij daar bent samen met jouw nageslacht, zijn daar prachtige, en levensechte verhalen over te vertellen, die oproepen tot dankbaar- en nederigheid (denk ik).

Meer en prachtige verhalen zijn er ook over de verschillende religies, die daar geschiedenis hebben hebben geschreven, of de mensen die daar woonden en werkten bijv. de Spaanse dichter en schrijver Miguel Hernandez, wiens woonhuis, nu museum je kunt bezoeken. Hernandez, de zoon van een geitenhoeder uit Orihuela die in Spanje en bij verliefden beroemde liefdessonetten schreef met prachtige titels als: El ravo que no cesa (Bliksem zonder eind), kunnen wij ons veel bij voor stellen, maar zijn grote bekendheid kreeg als kritisch en veel gelezen beschrijver van de Spaanse Burgeroorlog. Berichten aan het volk vol hoop maar ook vol verbittering. Kritiek op de regering wat hem ook zijn leven kostte. Hij werd opgepakt door Franco en stierf aan TBC in de gevangenis op 31 jarige leeftijd.

Centro Cultural Miguel Hernandez, OrihuelaGroene koepel op de toren, Kathedraal Orihuela

Palacio Conde de Granja, Orihuela

Gotische boogdeur kathedraal OrihuelaPrachtige verhalen over Orihuela en haar parels dus en wij raden je aan om die zelf te beleven en ter plekke op te doen. Waartoe wij hierbij oproepen. Bijvoorbeeld beleef het tijdens de Semana Santa, die al vele malen (inter)nationaal en is uitgeroepen en bekroond tot een der meest indrukwekkende van Spanje. En die in de brochure die wij van Carolina meekregen wordt beschreven als een feest voor alle zintuigen nl.: de kleur van de lente, de geur van wierook, het geluid van de trommels die in de kleurrijke processies de droevige Canto de la Pasión (de Paas hymne) spelen en de smaak van de speciale klooster gerechten. Het komt, volgens deze enigszins ronkende tekst, allemaal samen in de Heilige Week voor Pasen, maar kritisch als we zijn doen we deze keer niets van af.
We kunnen ons voorstellen dat je dit compleet ervaart, want wat al eerder meldden, Orihuela heeft ook ons betoverd. Doen dus, maar de Semana Santa kun je, denken wij dit jaar (2012) vergeten. Reserveer maar vast een slaapplaats voor het volgende jaar, want de meest indrukwekkende processie vindt plaats op Goede Vrijdagavond om 23.00 uur.

Vaandel Moros y Cristianos, OrihuelaWel kun je,ook groots gevierd, het costuumrijke en feestelijke en luidruchtige, beetje carnavaleske feest van de Moros y Cristianos, dat eind augustus plaats vindt, proberen bij te wonen. Maar ook daarvoor geldt, zorg dat als je een nachtje wilt blijven, dat je een slaapplaats (en dinertafel) ruim vooraf organiseert.

Er is bij Caroline van het Toeristenbureau ook een Guia Gastronómica van 40 pagina´s beschikbaar, waarbij alleen al bij het doorkijken mij het water in de mond liep. Hoe kan het anders met namen als Pasteleria Le Paradies, Confiteria El Ángel, La Cathedral (waar je ook naar voetbal kunt kijken) en het Swing Café. We zullen de kwaliteit van een aantal van deze pleisterplaatsen een volgende keer voor jou beoordelen. Want in Orihuela zijn wij nog lang niet uitgeproefd.

Hofje Kathedraal Orihuela

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *