Paasmarkt in Alcalá del Júcar

(Ingezonden door Amata)

Vista pueblo1Alcalá del Júcar is één van de mooiste dorpjes van Spanje – volop water, mooie oude gebouwen, smalle schilderachtige trapstraatjes, en bovenop de heuvel een kasteel. Je zou het niet verwachten in het doorgaans saaie en platte landschap van Albacete.

En nu is er met Pasen ook nog een kunstnijverheidsmarkt. Met èchte kunstnijverheid, gemaakt door de mensen in de kramen, niets uit de fabriek, geen geïmporteerde spullen, alles met liefde en talent gemaakt door de mensen die bewust voor dit leven gekozen hebben.

castillos de gresAmata, de vereniging die de markt voor de tweede keer organiseert, gebruikt de woorden Artesanía de Autor om haar markten aan te kondigen, zodat de bezoekers weten dat de auteurs van alles wat er te zien en te koop is, zèlf aanwezig zijn. In totaal worden zo’n veertig stalletjes verwacht met een gevarieerd aanbod: van houten speelgoed tot leren tassen en schoenen, van aardewerk en mosaieken tot kunstig houtsnijwerk, marionetten en tassen gemaakt van binnenbanden en sieraden van allerlei materialen, zelfs van cola-blikjes.

Diverse deelnemers geven workshops (tegen betaling van de materiaalkosten), waarin kinderen kunnen ontdekken hoe leuk het is om zélf iets te maken. Verder is er een ouderwetse draaimolen, tafelspelletjes (zelfs een sjoelbak!) en een stelletje bellenblazers.

En dat alles opgezet onder de hoge bomen aan de voet van de heuvel waarop Alcalá gebouwd is, vlakbij de rivier de Júcar, waaraan het dorp de rest van zijn naam dankt. Een schilderachtig plekje om de dag door te brengen. Er zijn diverse bars en restaurants, en het stadje zélf is een juweeltje, met een Romeinse brug beneden en een kasteel boven en in het dorp drie enorme grotten met de ingang aan de éne kant van de heuvel en ramen die aan de andere kant op de rivier uikkijken.

Praktische Informatie

burbujasVerder zijn er allerlei min of meer sportieve aktiviteiten: rafting, vissen, klimmen en wandelen, paardrijden … Het toeristenburo (967 473 090) heeft daarover alle inlichtingen.

Datum & Tijd
De markt gaat op Witte Donderdag, 2 april om 6 uur open; vrijdag, zaterdag en zondag zijn de openingstijden van 11 tot 2 en van 5 tot een uur of 9; op Paasmaandag is iedereen er nog tot een uur of twee.

Alcalá del Júcar ligt in de provincie Albacete: op de autosnelweg van Alicante naar Madrid afslaan net voorbij Almansa, richting Requena. Om de merkt te vinden met de GPS: het adres is Callejón La Virgen.

Meer informatie over de markt (ook in het nederlands) op 639 979 678; foto’s van de markt van vorig jaar vindt u op de website.