Padel, mix van tennis en squash, populair aan de Costa Blanca

Zoals met meer sporten het geval is, werd Padel door de Engelsen uitgevonden. Op Engelse passagiersschepen wilde men de passagiers behalve allerlei zit-entertainment ook graag laten bewegen. Voor een echte tennisbaan waren de meeste schepen in 1890 nog te klein en daar werd toen een aangepaste vorm van tennis bedacht, Padel.

Niet veel later (1898) waaide een soortgelijk spel over naar New York, waar men toen ook al woekerde met schaarse grond en waar je ook nu nog in allerlei wijken (tussen de wolkenkrabbers) Paddle Tennis buiten ziet spelen.

Paddle of Padel wordt eigenlijk altijd door elkaar heen gebruikt, maar is verschillend. De eerste heeft vergelijkbare regels als tennis, wordt echter op een ‘halve’ tennisbaan gespeeld (handig bij gebrek aan grond) met een speciale, oorspronkelijke sponzige rubber, bal en houten rackets.

Hier hebben we het over Padel, wat wordt gespeeld met een groot formaat (45,5 cm lang, 26 cm breed en 38 mm dik) en van speciaal ontworpen materiaal (fiberglas, carbon) racket, de padel, en waarbij de muren ook mee doen. Tegenwoordig enorm populair in Latijns Amerikaanse landen en ook in Spanje verdringt het op veel plaatsen het tennis.

Padel wordt gespeeld in enkels en (het meest) in dubbels, dus ook met 4 personen, op een veld (baan) van 10 x 20 meter met een net ertussen (ca. 90 cm hoog) en met gesloten wanden van glas of beton er om heen (squash), die mee een rol spelen in het verloop van het spel. Je kunt de bal spelen via de wanden (1x) of rechtstreeks over het net en precies als bij tennis mag de bal maar 1x de grond raken voor hij naar de andere kant moet.

De bal, die iets groter en zwaarder is dan de normale tennisbal, wordt onderhands geserveerd nadat hij 1x gestuiterd heeft. Klinkt een beetje saai misschien en wat weinig energiek maar dat verandert snel als je het zelf speelt en vooral als je het door ervaren padel-spelers ziet doen. Spectaculair, ik zag de de Europese kampioenschappen in een tophotel op Altea Hills en was binnen de kortste keren een enthousiast meelevende supporter van de Spaanse dames kampioenen. Mooi en ontzettend snel.

Aan de Costa Blanca zijn veel mogelijkheden om dit zelf uit te proberen en/of wedstrijden, toernooien ed. te bezoeken en wie weet wel te spelen. Bij de grotere en high class hotels kun je vaak terecht, maar ook steeds meer bij golfterreinen zijn ze te vinden en je kunt ze voor een uurtje, eventueel met trainer en al, huren.

Voor meer informatie zie de website van de Padel Pro Tour.

In Nederland bestaat sinds 2006 de Padel Sport International met sinds mei 2008 een erkende opleiding tot padelleraar. De website heeft een video over hoe het spel gespeeld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *