Witte Palmenkunst uit Elche met Pasen

Elche, de beste plek om Paaszondag te vieren, volgens het comité van ‘Fiesta de Interés Internacional‘. Tijdens de hele Semana Santa, vanaf Domingo de Ramos (Palmpasen) tot en met Paaszondag (Domingo de Resurrección) zijn er prachtige processies te zien versierd met ‘albino-achtige’ palmbladeren. Het is deze palmenkunst, waar Elche bekend om is.

En het zijn de palmbladeren van de dadelpalm, één van de vele soorten die voorkomen in het eeuwenoude en grootste palmenbos van Europa (ca. 300.000 palmbomen) in Elche, die speciaal worden opgekweekt en bewerkt voor de jaarlijkse grote en fantastisch mooie processies.

Het fabriceren van de ‘witte’ palmbladeren wordt gedaan met behulp van een techniek die al sinds het begin van het Christendom in de stad Elche is doorgegeven van generatie op generatie. Het is nog de enige plaats in de wereld waar dit werk wordt gedaan om de viering van vooral Palmzondag luister bij te zetten.

Het fabricage proces van de Palma Blanca

 
Er zijn 4 stadia te onderscheiden bij de fabricage van deze lichte gele palmbladeren, de palma blanca:

 1. Het Binden – ong. van 8 december tot begin juni
  De palmbladeren worden allemaal samengebonden, zodat er aan de bovenkant een kegelvorm ontstaat. Het opbinden gaat met ambachtelijk gemaakt touw, maar nu wordt ook plastic draad gebruikt. Zodoende komt er geen zonlicht in het hart van de palm en kleuren de bladeren niet groen, maar blijven geelachtig wit.
 2. De kegel plaatsen – vanaf Palmzondag tot augustus
  Als extra bescherming tegen de zon (die de bladeren groen kleurt) wordt er bovenop een kegelvormige omhulling geplaatst, hetzij van palmblad of van speciaal kunststof. Dit is belangrijk, want de bladeren die groeien in deze gesloten, donkere omgeving worden niet groen. Vergelijk het kweken van witte asperges onder de grond, die groen worden boven de grond. Wel blijft er een opening bovenaan in de bundel om de palm nog te kunnen laten groeien.
 3. Het verzamelen / oogsten van de bladeren – van september tot aan de vooravond van Palmzondag.

  De palmerero heeft een speciale klus om de blanke bladeren uit de palm te snijden, zonder de palm te beschadigen voor verdere groei.
   

  Bron: palmablancadesign.com
  Bron: palmablancadesign.com

 4. Het schoonmaken, sorteren en bewaren

  4.1 Alle palmbladeren worden zorgvuldig gewassen.
  4.2 Er vindt een indeling plaats op basis van maat en kleur. De maten zijn ongeveer:

  PALMAS BLANCAS

  Palmas Blancas gesorteerd– van 3 – 3.60 meter
  – van 2 – 2,95 meter
  – van 1,50 – 1,95 meter
  – de Cadet van 1 – 1,45 meter
  – de Cogollo van 70 centimeter – 1 meter
  – de Punta van 50 – 70 cm

  PALMAS SEMIVERDES

  – de Entrefina van 3 – 3.60 meter (met 50 cm groen aan de bovenkant)
  – de Batalla van 2 – 2.90 meter (met 1m groen aan de bovenkant)
  – de Verderoles van 2 – 2.90 meter (voor de helft groen en zonder punt)

  4.3 De behandeling voor conservering
  Eenmaal ingedeeld, worden de bladeren in luchtdichte kamers gelegd, waarin zwavel wordt verbrand. Ze worden ermee geconserveerd en de kleuren worden hierdoor levendiger.

Ambachtelijk ‘geknoopte’ Palma Blanca

Domingo de Ramos met kunstig geknoopte palma blancaHet kunstzinnige werk van het ‘knopen’ van de ‘blanke’, soepele palmbladeren wordt meestal gedaan door de vrouwen van de familie.
Mooie lange geknoopte palmas blancas
Het is zeer intensief werk, waaraan je vele uren per dag bezig bent, omdat alles van begin tot eind met de hand wordt gemaakt. De vrouwen thuis, maar ook ouderen, hebben hiervoor de tijd. Ze zijn ware kunstenaars in het vervaardigen van de meest ingewikkelde figuren. Daar moet je wel wat ervaring voor hebben en uren in hebben zitten, voordat je zulke vormen kunt creëren, die variëren van 5cm tot 3.70 meter.

De kunstwerken worden verpakt in individuele zakken en speciale exemplaren worden zelfs gestuurd naar de koning en koningin, de minister president en de paus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *