Parque de l’Aigüera, Benidorm

Bij Goed en Lekker leven aan de CB hoort ook, vinden wij, oog hebben voor het bijzondere, voor het speciale, voor het afwijkende en als dat er dan ook nog mooi uitziet willen we dat graag met je delen.

Al vaker wezen wij op de bijzondere dingen die er in Benidorm gebeuren of gebeurden. Architectonische hoogstandjes (vaak letterlijk en figuurlijk) waar jonge Spaanse architecten de kans kregen om zich (inter)nationaal te presenteren en gerenommeerde architecten zich nogal eens door die jonkies lieten uitdagen om te laten zien hoe bijzonder, sterk ambachtelijk en eigentijds creatief ze nog zijn.

Ricardo Bofill Levi, beroemde architect uit Spanje
Ricardo Bofill Levi (bron: wikipedia)

Neem Ricardo Bofill, geboren in 1937 in Barcelona en geschoold o.a. op de Escuela Superior de Arquitectura in Barcelona en afgestudeerd in Zwitserland. Ricardo kreeg zijn grote bekendheid door het in 1963 gesticht en nog steeds heel succesvol actieve Taller d´Arquitectura. Een architecten workshop gevormd uit architecten, ingenieurs, sociologen en filosofen. Zij richten zich op (inter)nationale projecten, waarin stadsplanning en hun bebouwing (woonhuizen, kantoren ed.), de infrastructuur het aanleggen van wegen met daaraan gekoppelde culturele, vrijetijds- en sportcentra en Bofill ging daarbij uit van de hoogst bereikbare kwaliteit, meest moderne technieken met het best passende materiaal en best opgeleide medewerkers.

Hij werd al snel bekend binnen, maar ook buiten Spanje en zijn “projecten” verrezen op veel prestigieuze plaatsen binnen en buiten Europa. Bijv. de complete infrastructuur en de gebouwen van het vliegveld van Barcelona (1991), grote woonprojecten in en om Parijs, waarvoor we speciale weekend reizen maakten om ons te vergapen aan het neo-klassieke modernisme van Ricardo en zijn makkers met open ruimtes (pleinen), vormgegeven als open lucht theaters, grote en veel toegepaste stenen vazen, een bijzonder kleurgebruik, waarin je de jonge reisjaren van Bofill terugziet. Gebouwen met de kleur van de Sahara met liefst daarboven het indigo (blauw) van de lucht.

wooncomplex parque de l'aiguera benidorm
Wooncomplex Parque de L’Aiguera, Benidorm

Maar ook ontdekten wij dat er voor de bewoners van die wijken (vaak arbeiders, want die moesten ook mooi kunnen wonen had het wereldverbeterende collectief besloten), maar verrekte weinig leefruimte achter die prachtig vormgegeven gevels overbleef. Desalniettemin lag de wereld aan de voeten van de Taller de Arquitectura en vinden we nu allerlei ook recente multifunctionele projecten in de hele wereld.

Zo ook in Benidorm. Bofill bouwde in 1988 het mooie, en naar ons idee, nog steeds eigentijdse en functioneel gemeentehuis, waarbij hij als zo vaak, gebruik maakte van de vormentaal van de omgeving, maar wel met een heel eigen invulling en draai daar aan. Die eigen draai koppelde hij aan zijn eigen motto “Een goede architect moet de ruimte om het project heen begrijpen” en hij creëerde als een logisch verlengstuk aan dit gemeentehuis de “groene long” van Benidorm. Dwars door de stad als een lange groene ader Het L’Aiguera Park. Hier kun je veel van de Bofill specialiteiten terugvinden.

Parque de L'Aiguera, Benidorm
Parque de L'Aiguera, Benidorm
Fraaie, strakke palmenlanen, waarin half open pleintjes werden gecreëerd, grotere open ruimtes, als Romeinse openluchttheaters, waarin vooral zomers veel klassieke en moderne gevarieerde optredens plaatsvinden. Hier is ook de Arena (de Plaza del Torres) van Benidorm te vinden.

affiche stierenvechten benidorm
Boven het park bevinden zich op verschillende plaatsen grote bordessen, waarover het drukke verkeer de stad doortrekt zonder dat de wandelaars in het park daar ook maar de minste last van hebben. Bordessen ook zo vormgegeven, dat zij chique terrassen zijn, waarop je een magnifiek zicht hebt over de structuur van het park. Kortom de technische, ambachtelijke, culturele, recreatieve bedoelingen van Bofill`s Taller komen hier allemaal samen en … je kunt er nog lekker wandelen en joggen ook.
Bordje Parque de L'Aiguera, Benidorm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *