De Peñon de Ifàch

De anjer van Ifach, ruim 80 vogelsoorten, ca.300 meter wandelend klimmen, prachtige doorkijkjes en de Costa Blanca aan je voeten.

Op ruim 20 kilometer ten noorden van Benidorm ligt Calpe. Leuke plaats met een authentiek centrum, beetje toeristisch, nogal wat hoogbouw, twee mooie grote stranden met prachtige wandel- en hardloopboulvards en een enorme eyecatcher: de Peñon de Ifach. Officieel, sinds 1987, het natuurpark Parque Natural Peñon de Ifach of del Penyal d`Ifac.

Om deze kegelvormige kalkstenen blikvanger van formaat (332 meter) kun je niet heen en is feite het symbool van Calpe, van ver af duidelijk zichtbaar oprijzend uit de Middellandse Zee. En misschien zelfs hèt belangrijkste Costa Blanca richtpunt voor de zeevaarders.

Je hoeft er dan ook niet omheen, je kan er ook tegenop. Via een goed gemarkeerd wandelpad, langs zeldzame flora waartussen zich ook de unieke anjer van Ifach schijnt te bevinden (wij vonden hem nog niet maar blijven hem voor je zoeken). Dat goede wandelpad gaat na enige tijd over in een wat slipperig, van touwen voorzien middenstuk dwars door een goed begaanbaar tunneltje en verder via een smal wandelpad langs prachtige uitzichtpunten en de overblijfselen van een oude verdedigingstoren, waarna je letterlijk en figuurlijk de top bereikt. Een adembenemend uitzicht!

Sta ik nu in Manhattan of aan de Costa Blanca?

De hele Costa Blanca ligt aan je voeten en je kunt jezelf daar evt. ook heel even Michael Douglas in de film Wallstreet voelen, die vanuit een hoge wolkenkrabber, boven alle andere wolkenkrabbers uittorend, heel Manhattan denkt te kunnen beheersen.

Penon de Ifach by night (Calpe)
Foto: Comunitat Valanciana

Dat gevoel dus, zeker als je dan ook nog even je blik richt op de skyline van Benidorm, want je kijkt inmiddels al de gebouwen onder je ook behoorlijk op hun kruin, maar graag niet te lang, want we moeten nog terug o.a. langs de nesten van ontelbare vogels, (en bijna) vogeltjes waartussen vooral de meeuwen en aalscholvers opgewonden en op zeer hoge toon gesprekken voeren. (In maart/april wordt er heel wat afgebroed en het kan dus zijn dat gedeelten van de rots tijdelijk zijn afgesloten).

Bij het ochtendkrieken zwiert een groot deel van de vogelpopulatie naar de binnenkomende vissersboten en voert daarop geweldige duikvluchten uit. Waarop door de vissers vaak wordt ingespeeld. Ook dat is een geweldige beleving en doet het heel goed in de (beeld)verhalen voor thuis.

Je loopt tot aan rotsachtige inhammen en kleine baaien, waarbij en waarom heen veel visueel te genieten valt vooral in de lente, wanneer er ruim 300 soorten bloemen en planten (verder) de berg uitkomen, waaronder ook de al eerder beschreven Ifach anjer, die trouwens een wilde orchidee schijnt te zijn. We passeren (op afstand) klimmers, die daar wel of geen les krijgen op één van de vele klimwanden, die deze rots rijk is en landen weer op de plek waar we begonnen zijn.

Startinformatie

Geen echt moeilijke of lange tocht (ca.een uurtje), maar wel met een paar geniepige en glibberige hellingtjes en het best in de ochtend te doen. Het licht is dan het mooist. Schoenen met een stevige grip zijn dus sterk aanbevolen.

Parkeer in de buurt van de haven. Start op de Calle de Peñon bij het Informatiecentrum en de weg wijst vanzelf, eventueel met een routebeschrijving, die je bij het vertrekpunt kunt ophalen.

De site van A patita geeft ook mooie informatie over de route en de flora en fauna.
Website A patita met flora en fauna van Alicante

4 reacties op “De Peñon de Ifàch”

  1. Ik ben er nu in januarie 2019 een paar keer naar de top geweest en de route is du nu in ieder geval open. Er wordt druk gebruik van gemaakt door touristen, en lokale bevolking vooral in het weekend. Het pad na de tunnel kan best wat onderhoud gebruiken, maar is met goede schoenen goed te doen. Het uitziccht van de top is fantastisch en wel de moeite waard.

  2. Ik heb gehoord dat de berg gesloten is. Klopt dit of is dit oud nieuws wij moeten een stuk rijden en willen er niet voor niets heen gaan.
    Willen graag naar de top vandaar

    En tips zijn altijd welkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *