Weekblad Hallo, 9 Maart 2011 – De Ontmoeting

Weekblad Hallo, 9 Maart 2011 - de Ontmoeting

De Ontmoeting

opgetekend door: Dick Suer

In deze serie Ontmoetingen komt u mensen tegen met een bijzonder beroep wonend en werkend aan de Costa Blanca. Wat doen zij. Hoe doen zij dat en hoe zijn zij daartoe gekomen. Plus wat kunnen wij van hen leren. Deze keer: Internet Ingenieur en Uitgever Marc Schot

Elke goede website heeft vier F’s en 3 functies.

“Wat een goede website moet hebben? Poeh, da’s een stevige beginvraag maar okay, ga er maar even voor zitten. Hier komt mijn opvatting daarover: Een goede website moet snel zijn (Fast), want ook hier in Spanje hebben wij geen tijd om alsmaar te wachten op de informatie die wij hebben opgevraagd. Hij moet bij ons horen als ware het als een familielid en bij ons passen in beeld en taalgebruik (Familiar), je moet hem graag willen bekijken en met hem aan de slag willen (Friendly) en zeker niet in de laatste plaats moet hij functioneel zijn (Functional). En daarnaast moet hij ook nog voldoen aan de functies die elk goed medium moet hebben namelijk:

  1. De zg. Instrumentele functie. Dat wil zeggen je moet er iets van leren wat je nog niet wist en waarover je eventueel met anderen zou kunnen en willen praten.
  2. De Expressieve functie. De website waarmee je communiceert moet iets over je zeggen. Over je interesses, je beroep of school, je politieke of sportieve belangstelling enz.
  3. De Entertain functie. Het moet leuk en plezierig zijn om met en op de door jou gekozen website bezig te zijn. En ik vind dat er veel te veel websites zijn die daaraan niet goed of volledig voldoen.

”.

Marc is meteen wakker als ik hem confronteer met deze openingsvraag. Hij gaat dan ook meteen rechtop op het terras van La Terraza aan de boulevard van Altea waar deze ontmoeting plaats vindt. Kennelijk had hij een wat rustiger intro verwacht waarbij hij van de gebrachte koffie langzaam zou kunnen genieten. Helaas komt daar in de openingsfase van dit gesprek dus niets van. Hij zit dan ook gelijk alert en waakzaam rechtop en de onaangeraakte koffie zal later worden vervangen door een nieuw vers en warm bakkie. Marc is groot en stevig zonder dik te zijn. Hij heeft een open vriendelijke, maar ook onderzoekende blik en praat in een rustig tempo. Sinds vorig jaar woont en werkt hij aan de Costa Blanca als Internet ingenieur, website bouwer en uitgever van Internetproducten.

Marc Schot (‘meer niet, lange namen daar houden mijn ouders niet van’)
Geboren op 6 november 1970 in Hengelo. Twente. ‘Ja, Twente is voor mij meer dan Overijsel. De natuur is er mooier en de aard van de Twentenaar is anders dan van de mensen in de rest van Overijsel. Wij kijken ook de kat ook uit de boom, maar zijn vriendelijker en zelfbewuster. Ja, alle cliché’s over de bewoners van Twente zijn waar. Zeker nu zij ook nog de voetbalkampioen van Nederland geworden zijn.’
Sterrenbeeld: Schorpioen. Veel kenmerken herkent hij. Mij vallen in ieder geval op: intensiteit, energie, ambitie, macht en kracht, concentratie, vindingrijkheid, originaliteit en creativiteit. Als ik hem vraag naar jaloezie en vernietigingsdrang, (kenmerken waarmee de schorpioen vaak geassocieerd wordt) zegt hij die niet bij hemzelf te herkennen maar wel dat hij moeite heeft om wat echt van hem is aan anderen af te staan.
Opleiding en werkervaring: Lagere School en HAVO in Hengelo. Daarna 2 jaar HIO. Hogere Informatie Opleiding (vergelijkbaar met HTS).
Militaire Dienst, laatste lichting dienstplicht bij de Artillerie in het Harde.
HTS Utrecht, Opleiding: Ingenieur Telematica, afstudeer scriptie: Problems and Performance Management of International Framerelay Networks.
Werkervaring in het ontwikkelen, opzetten en uitbouwen van (inter) nationale datacommunicatie-netwerken bij KPN/Unisource. In 1997 medeoprichter van een middelgroot Internetbedrijf met een ongelooflijk en nauwelijks bij te houden groeiprofiel. In 2004 om persoonlijke redenen vertrokken uit Nederland naar Peru. In Peru het opzetten, onderhouden en uitbouwen van een online dating site (www.tuamoronline.com) voor heel Zuid Amerika. Sinds 2010 in Spanje actief.
Burgerlijke staat: Single. Geen kinderen, maar ziet deze nog wel graag in zijn leven komen.
Hobbies: Fotografie. Hardlopen, “ik doe sinds 8 maanden aan hardlopen. Vanwege de geweldige positieve invloed op mijn lijf en mijn hersens en omdat ik de meetbaarheid daarvan zo leuk en interressant vind”.
Reizen: “Ik reis graag en verdeel nu mijn tijd tussen Peru en Spanje. Mijn werk kan ik overal vandaan doen. Ik ben altijd letterlijk en figuurlijk on line”.

De sterkte van Internet is de hoeveelheid, de zwakte is de meetbaarheid

“De beschikbaarheid van zoveel informatie in het alsmaar groeiende leger van digitale media, de website, weblog, mobiele telefoon, de iPad, de E-reader enz. is natuurlijk fantastisch. Het is een geweldige sterkte waar geen enkel ander medium tegenop kan. De informatiebronnen waaruit gedronken kan worden blijven alsmaar groeien want er wordt steeds meer gedigitaliseerd. Maar pas op, het is ook haar zwakte. De controle op die ingebrachte informatie is zwak of helemaal niet aanwezig. En dan is de vraag die iedereen zich zou moeten stellen: Is het allemaal wel echt waar?. Er komen meer mensen die de oorspronkelijke, authentieke informatie manipuleren, of hun eigen stokpaardjes als enige echte waarheid aan het net toevertrouwen. Neem bijvoorbeeld de zg. open source media als Wikipedia. Een geweldige bron, maar steeds meer eikels vinden het leuk om de daarin opgeslagen informatie moedwillig te manipuleren. Sensatie of puur eigen belang wint het dan van de objectieve en gecontroleerde kwaliteit. De opkomst van de zg. burgerjournalistiek baart veel mensen zorgen maar dat je dat kunt stoppen of veranderen daar geloof ik niet in. Men praat over een media-ombusman om stelling te nemen in de zg. ethische kwesties maar ik denk dat het bij praten zal blijven. De echte journalistiek zal vanuit haar eigen kracht een plek moeten verwerven in deze revolutie en zich steeds meer moeten aanpassen en waar mogelijk samenwerken om de echtheid en meetbaarheid van de informatie zoveel mogelijk te waarborgen. Maar wij, als Internet consumenten zullen daar zelf kritisch op moeten blijven en om met de filosoof Kant te spreken: “Heb de moed je van je eigen verstand te blijven bedienen” en neem niet alles onmiddellijk voor waar aan. Orienteer je op meer meningen, bronnen, onderzoeken, mensen of andere kritische media. Dus naast datgene wat ik net zei over de 4 F’s en de functies gaat het natuurlijk bij dit alles ook om de kwaliteit van de content. Hoe betrouwbaar, transparant, objectief, controleerbaar en hoe meetbaar is de informatie die je op je scherm krijgt. Hier manifesteert zich ook een grote verschil tussen de tradionele uitgever op papieren media en de digitale uitgever. Naast het gevecht om de actualiteit en beschikbaarheid is er het gevecht om de betrouwbaarheid. Het check en dubbelcheck principe, wat in de tradionele journalistiek heilig is/was (maar door de concurrentie ook steeds meer onder druk komt te staan) is door de omloopsnelheid van Internet practisch niet mogelijk.”

Marc is duidelijk meer dan de digitale nerd die hij zichzelf ook wel noemt als ik hem vraag naar zijn sterkste kant. Hij heeft wel een sterk ontwikkelde, niet zichtbare, wiskundige knobbel waardoor het logische denken achter de technische internetstructuren voor hem geen problemen oplevert. Integendeel, hij bedenkt en ontwikkelt ze zodat het werken ermee voor de gebruikers makkelijker, logischer en plezieriger wordt. Daarbij helpt zijn manier van denken ook zich te concentreren op specifieke groepen gebruikers die in de marketing wereld doelgroepen of speciale segmenten worden genoemd. Daarvan vindt hij dat dit een van de grootste fouten is die internetbouwers maken: ze denken niet aan de gebruiker maar ontwikkelen veel meer vanuit hun eigen kennis en jargon.Wat ik ook vaak denk van de schrijvers van technische gebruiksaanwijzingen die een taal gebruiken die voor niet technici, als ik, te vaak als Fins of Chinees overkomt. Marc is ook een enorme koffiedrinker, merk ik. Hij loopt 1 op 3 t.ov. mij en ik spreek mijzelf, ten opzichte van deze verslaving, regelmatig waarschuwend toe.

Kinderen komen op heel nieuwe en nog niet bekende oplossingen en ideeën

“Het is natuurlijk geweldig dat kinderen opgroeien met dit medium. Zij ondergaan dit net als het leren van een taal als vanzelfsprekend en worden niet gehinderd door andere leerpatronen of denkschema’s, die hen door bijv. de wijze van schooling, zoals die van ons, is bijgebracht. Het spelend (en hopenlijk ook kritisch) op een goede manier leren omgaan met al die informatie Daardoor zullen zij met ideeen en oplossingen komen waar wij nog nooit aan gedacht hebben. Ik heb een nichtje van twee, ze kan nog niet eens lezen, maar ze vindt feilloos op Google de weg naar allerlei voor haar leeftijd interressante en leuke spelletjes en K3. En daar hoeven wij haar echt niet bij te helpen, zij is vaak sneller dan wij allemaal. Ze ontwikkelt daardoor ook nog een prima oog-hand coordinatie waar ik alleen maar voordelen in zie. Natuurlijk moet je als ouders weten waarmee ze bezig zijn en het van niks weten is geen excuus waarmee je kunt aankomen als het mis gaat. Zorg er dan als ouders voor dat je dat wel weet. Dat hoort bij je verantwoordelijkheid als ouder, vind ik en als het mis gaat gaat het vaak daardoor mis. De controle, het toezicht, de juiste sturing ontbreken dan. Ik wil nog graag kinderen en als die er komen zal ik er zeker voor zorgen dat ik op die momenten in de buurt ben. Ik kan me niet voorstellen dat je niet in die paar jaar dat ze echt van jouw richting geven afhankelijk zijn, er niet voor ze zal zijn. Dat zal mij niet gebeuren, hoop ik. Angst voor de verkeerde dingen op Internet hoeft er echt niet te zijn. Zorg natuurlijk wel. Maar er zijn voor elke leeftijd meer goede spelletjes op Internet dan verkeerde. Het uitzoeken daarvan vraagt wel even tijd en aandacht en dan kan je misschien wel wat minder vaak tennissen. Jammer dan en dat haal ik later wel weer in, want sturing en oprechte aandacht is in die periode echt belangrijker.

Enkele hardlopers melden zich op het terras van LaTerraza , puffend maar zichtbaar gelukkig na het afleggen van de ca. 7 km die zij van Altea naar Albir visa/ versa langs de boulevard hebben afgelegd. Marc kijkt ze onderzoekend maar ook begrijpend aan en zegt ” Moet je ze nu eens zien, ze gingen vermoeider en minder vrolijk weg dan ze terugkwamen. Ja, ook dat is het lekkere van lopen.”

Spanje loopt op Internetgebied achter

“Door het grote achterland is de bekabeling van heel Spanje nog niet compleet en het zal ook nog wel even duren voordat al die kleine dorpen aangesloten zijn, verwacht ik. Al is het hier aan de kust, en met name in de campo, toch wel snel gegaan de laatste jaren. Maar als ik het aantal gebruikers met bijvoorbeeld Latijns Amerika vergelijk zijn er hier toch belangrijk veel minder gebruikers. Dat heeft ook te maken, denk ik, met de gretigheid om alles wat er niet is en wordt gezien op de TV en Internet snel te willen inhalen. En de TV en de PC wordt de hele dag gebruikt door verschillende groepen buren en familieleden. Een enorme inhaalslag t.o.v. de Westerse wereld die de meeste Zuid Amerikaanse landen aan het maken zijn. Het gebruik van internet en TV via het mobieltje ed. is daar ook vele malen groter dan hier in Spanje en vele landen in Europa. In Spanje is gelukkig voor mij ook nog heel veel te doen en dat is fijn want ik ben van plan om hier nog lang te blijven wonen en werken. Wat ik hier dan kan doen? Het opzetten en bouwen van goede Internetsites zoals die waar ik op dit moment met twee super communicatie specialisten mee bezig ben en die op 1 maart as. de lucht in zal gaan www.costablancavoorjou.com. Daarnaast het opzetten en helpen bouwen van Internetwinkels die een steeds grotere vlucht zullen gaan nemen. Dat zie je bijvoorbeeld ook heel duidelijk aan postorderbedrijven zoals Wehkamp ed., die een steeds groter deel van haar omzet via Internet verkoopt. Dat had je toch 10 jaar geleden met de dikke Wehkampcatalogus op je schoot nooit kunnen bedenken. En dat zullen we in Spanje, ook in de campo, steeds meer zien. Dat de rol van Internet ook en misschien wel juist wegens het gebrek aan bepaalde winkeltypen daar een grotere rol gaat spelen. Ik wil daarmee als specialist als partner in een sterk team graag actief zijn. Over vijf jaar zal ik, verwacht ik, nog steeds met een been in Spanje en met het andere in Zuid Amerika zal wonen en werken. De levenstijl in Peru en het comfort van Spanje spelen daarin hoofdrollen en mijn werk (en met mij vele anderen) zal ik steeds meer overal kunnen doen al blijft regelmatig lijfelijk contact met de mensen die echt belangrijk voor je zijn, noodzakelijk. Want hoe belangrijk Facebook misschien ook voor velen is, echt lijfelijk contact is nooit te vervangen en gelukkig horen reizen en hardlopen tot mijn favoriete hobbies en geloof me daar ontmoet ik mijn beste en vaak mijn echte vrienden”.

Vier gebruikers tips van Marc Schot

  1. Neem niet alles onmiddellijk voor waar aan. Blijf waakzaam en alert. Alles kan anders zijn dan je denkt. Als je denkt.
  2. Ga mee met de tijd. Zorg ook als je ouder wordt dat je op de hoogte blijft. Internet is voor iedereen een geweldig medium.
  3. Laat je niet eenzijdig informeren. Bekijk ook de andere kant. Klik 2 klikken verder.
  4. Bekijk voor lekker leven aan de Costa Blanca elke dag de website die op 1 maart actief in de lucht komt: www.costablancavoorjou.com

Meer weten van Marc en zijn aktiviteiten?
Tel. 0034 605 122 341 · www.wownmedia.com
[email protected]