Petanque – vreedzaam en spannend spel met de ballen

Natuurlijk kende ik het wel. En kwam jij het op een groeiend aantal dorpspleintjes, campings en misschien zelfs bij een aangelegd baantje bij een woon-of vakantiehuis het balspel Petanque tegen. Maar dat de vreedzame versie van Jue de Boules op dit moment ook in Spanje maar vooral ook in Nederland door zoveel mensen en op zoveel plaatsen als competitiesport gespeeld wordt wist ik niet.

Het hoort bij mij bij lekker buiten zijn, in het zonnetje of op een pleintje onder de platanen of palmbomen. En veel minder bij koud en nat en ijs en sneeuw. Maar ook in Scandinavië is het geweldig populair.

Ontstaan

Een sport/spel die/dat teruggaat tot ruim 1000 jaar voor Christus, waar het toen gespeeld werd door Spartaanse krijgslieden. Grote stenen ballen, een flinke aanloop, die op de bowling- of kegelaanloop lijkt en gespeeld door stevige krijgslieden, die een wat agressief imago aan dit spel bezorgden en wat door hen werd meegenomen op hun landveroveringen.

De Romeinen, in die tijd ook nogal bezig met landjepik, brachten het naar Europa, waar het vooral in Zuid-Frankrijk wortel schoot. Daar kreeg het ook de naam Jeu de Boules (Het spel der ballen), wat in feite de verzamelnaam was voor een aantal variaties op het spel zoals wij dat kennen. Petanque, het spel zoals dat nu gespeeld wordt is daarvan afgeleid en ontstaan, doordat het spel zeer populair werd onder de bevolking van de plaatsen die werden veroverd en men de aanloop en de grote van de baan wat moest en wilde inkorten en vereenvoudigen.

Van het spel der ballen naar voeten aan de grond

Jules Le Noir, een wat oudere door reumatiek gekwelde speler, kwam met vriend Ernest Pitiot met een voorstel om de speelregels te vereenvoudigen, de baanlengte, de ballen en de aanloop te verkleinen, waardoor hij het spel kon blijven doen en er op steeds meer plaatsen, door steeds meer mensen in steeds meer verschillende leeftijden Petanque kon worden gespeeld. Petanque (afgeleid van pieds-tangues, voeten aan de grond) was geboren en begon een geweldige maar nu vriendelijke opmars over de wereld.

Bonden

Op dit moment zijn er in ruim 30 landen officiële bonden -samen georganiseerd in een overkoepelend orgaan, wat ervoor zorgt dat de spelregels in alle aangesloten landen hetzelfde zijn- die wedstrijden uitschrijven in een nationale competitie en elk jaar meedoen aan de wereldkampioenschappen, die in de meeste gevallen door Frankrijk werden en worden gewonnen (België werd in 2005 tweede). Nederland heeft inmiddels ca. 18..000 officieel ingeschreven spelers.
Voor een spannende en voor deze petanque-beginneling, leerzame en inspirerende wereldfinale, zie die van 2010 in Marseille op www.pcalosta06.be/videoWK.

Hoe speel je het?

Altijd in 2 teams bestaande uit één, twee of drie spelers. Die proberen hun boules (metalen ballen) zo dicht mogelijk bij het But (een klein houten balletje) te krijgen. Deze But (het woord komt van Butr uit Scandinavië en betekent: kleine boomstronk) heeft allerlei (bij)namen: cochon, petit pitchoune, gamin, biberon zijn er maar een paar en wij Nederlanders en Belgen schijnen vooral le cochon (het varken) te gebruiken.

Speel je met drie tegen drie (triplette) dan heeft elke speler 2 ballen, bij twee tegen twee (doublette) dan hebben ze er allemaal 3, net als bij één tegen één (tete-a tete).

De ballen worden geworpen vanuit een cirkel van ca. 40 cm en het but moet daar tussen de 6 en 10 meter vandaan liggen. Elke speler begint met 1 bal zo dicht mogelijk bij het but te gooien. Het zgn. pointeren. Het team waarvan de bal het verst van de but ligt gaat als eerste verder net zolang tot tenminste 1 van haar boules het dichtst bij de but ligt. Zodra alle boules gespeeld zijn, wordt gekeken welk team haar ballen het dichtst bij de put heeft liggen. Alle dichtst bij but liggende ballen van èèn team leveren een punt op. Het team wat als eerste 13 punten bij elkaar heeft is winnaar.

Clubs en toernooien

Meer informatie over clubs en toernooien in Spanje vind je op Petanque.org

Veel plezier en als je het leuk vindt om mee te doen aan de 1e Belgisch/Nederlandse Costa Blanca voorjou Petanque kampioenschappen mail dit ons of laat hieronder een reactie achter en wellicht hebben we dan volgend jaar onze eigen kampioen(e).

3 reacties op “Petanque – vreedzaam en spannend spel met de ballen”

  1. Beste Marja, onze site info gaat over de Costa Blanca, oost-kust van Spanje. Wat ik vond op internet is dat sommige locaties op Lanzarote Jeu de Boules als voorziening aanbieden. Misschien daar navraag doen? Succes.

  2. Ik ga in november a.s. met vakantie naar Playa Blanca, Lanzarote.
    Kunt u mij wat locaties geven waar ik Jeu de Boules kan spelen?
    Ik heb al wat geselecteerd bij Hotels/Appartementen.
    Mijn voorkeur gaat uit naar clubs voor meer ervaren spelers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *