De Russisch Orthodoxe kerk van Altea

De wereld zal worden gered door de schoonheid, schreef F. Dostojevski eens en daarbij schijnt hij ook de stralende kerktorens met haar met bladgoud bedekte uikoepels en de prachtige barokke binnendecoratie en vaak adembenemend mooi geschilderde fresco´s van de Russisch orthodoxe kerken voor ogen hebben gehad.

Dat kan ik me voorstellen na mijn bezoek aan de Russisch orthodoxe kerk, gebouwd aan de Carretera N332 tussen Calpe en Altea en op de flanken van Altea Hills, waar steeds meer Russen hun tweede vaak bijzonder fraaie huis vinden. Al vind ik daar de torens en vooral de uivormige koepels, vooral in het volle zonlicht van de Costa Blanca meer adembenemend dan het interieur, wat mooi, mystiek en van veel bladgoud voorziene ornamenten en fraaie schilderijen is voorzien.

Ik kom alleen als daar ook een kerk staat

Het verhaal gaat dat deze kerk werd neergezet door een Russische oliemagnaat die zijn zomerhuis aan de Costa Blanca liet bouwen en dat graag aan zijn oude moeder wilde laten zien. De oude, maar kennelijk nog stevig invloed hebbende dame, zei alleen te willen overkomen als er een Russisch orthodoxe kerk in de buurt was. Waarop zoonlief een architect, hout en ambachtslieden uit het Oeralgebergte liet overkomen en de kerk met veel pracht en praal in 2007 kon openen, met haar als stralende middelpunt en haar trotse zoon aan haar zijde.

De kerk kreeg de naam van de Aartsengel Michael in navolging van veel kerken, die in dezelfde bouwstijl als deze werden gebouwd in de 17e eeuw. De basis van deze kerken is de Byzantijnse architectuur waar later door Italiaanse architecten trends uit de renaissance in werden verwerkt, die voornamelijk in de fleurigheid van de ornamenten zichtbaar werden.

Karakteristiek voor het platteland is het bouwen in hout, wat voor een groot deel ook het gezicht van de Russische architectuur bepaalt. In de niet afgebouwde bijgebouwen van deze zeer bijzondere Russische kerk aan de Costa Blanca is de zgn. tentdakbouwstijl en -techniek toegepast. Er werd geen spijker gebruikt alles werd pasbaar in elkaar gemaakt.

Russisch orthodoxe kerk - Altea

Rusland is overwegend christelijk

Er zouden ca. 100 miljoen Russisch-orthodoxe christenen zijn. Helaas wordt er geen lidmaatschap bijgehouden, het gaat om grove schattingen maar wel is duidelijk dat het één van de grootste kerkgenootschappen is na de Rooms-katholieke kerk. Ze zijn zeker niet allemaal praktiserend maar 80% staat wel sympathiek tegenover de kerk, die ook een grote betekenis heeft voor de Russische geschiedenis.

De Michael Kerk in Altea is een actief in gebruik zijnde kerk. Er worden doop- en begrafenisbijeenkomsten gehouden en de kerkdiensten zijn ook voor geïnteresseerde buitenstaanders toegankelijk. Maar of de moeder van de schenker van deze, vooral in het zonlicht stralende en zeer bijzondere kerk, ook nog regelmatig van de prachtige religieuze muziek geniet, is één van de geheimen die de Michael Kerk aan mij niet loslaat. Sterk aanbevolen, zowel aan de buiten- als de binnenkant.

0 reacties op “De Russisch Orthodoxe kerk van Altea”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *