Santa Pola, vissers, Italiaanse architectuur en de fraaie vorm van de zoutpan

Het stadje zelf (30.000 inwoners) is leuk en interessant met haar klassieke vissershaven die als het ware overloopt in een ruime plezierhaven waar allerlei vrolijke bootjes maar ook enkele flinke plezierboten dobberen. De haven is het scharnierpunt van twee op elkaar aansluitende lange en prachtige wandel- en hardloopboulevards, zeer geschikt om op te nemen in je training voor de Media Maratón Internacional, meestal gehouden in januari.

Een deel van de boulevards is voornaam betegeld met een mooi dam-of schaakbord motief en er zijn een aantal zeer plezierige Cafetaria, Grand Café-achtige etablissementen te vinden waar het lekker zitten is. Met een bak goede koffie, de voorradige, dagelijks regionale kranten en tijdschriften en af en toe met het oog op een binnentuffend vissersbootje, voelde ik me tenminste behoorlijk happy op het ruime terras van Peña Grande op de Plaza Castilla. De boulevard herbergt trouwens toch een aantal plezierige restaurants met dagelijkse menu´s variërend van 9 tot 15 euro´s.

Casa Yolanda, op de Avenue Granda 8, voornamelijk Spaans met om 11.00 uur al een groep vissers (denk ik) op het kleine terras, die al allerlei lekker geurende, gebakken visgerechten voor zich hebben en La Sal, eveneens op de Avenue Granada (tegenover de hoofdingang of uitgang, hoe zeg je dat bij een haven) een groot, smaakvol, klassiek restaurant met een waterindemondlopende menukaart en een dagmenu van 11 euro.

Daarna is een bezoek aan de rest van het stadje aanbevelenswaardig met El Palmeral, het park waarin de goed geconserveerde ruime residentie van een rijke familie, gebouwd in de zgn. Partition Peri-stijl te vinden is.

Santa Pola (30.000 inwoners), met de 7 wachttorens uit de 16e eeuw, waarmee de aankomende vijand in de gaten werd gehouden en het fort, Castillo Fortaleza uit 1558, waar Italiaanse architecten voor werden ingehuurd om ervoor te zorgen dat de mariniers, die de kusten moesten bewaken tegen op roof uitzijnde piraten een, ook architectonisch verantwoord, onderkomen kregen. Aan diezelfde kusten ook, met prachtige stranden waar kiters en surfers met de actuele weersvoorspelling hun favoriete watersporten beoefenen.

En leuk en interessant natuurlijk na een bezoekje aan de ruïnes van Portes Illicitanus waar je het zakelijke deel van een oude Romeinse stad in terugziet. Combineer dat met lunch of diner op de Plaza del Carbario, in de oude visserswijk en probeer daar de plaatselijke lekkernij gamba roja a la plancha en je praat over een zeer geslaagde dag.

Maar de dag wordt echt bijzonder en onvergetelijk wanneer je een bezoek inlast aan de zoutpannen in het natuurreservaat Parque Natural de las Salinas de Santa Pola, ca. 2.570 ha groot, ongeveer de helft van natuurpark de hoge Veluwe.

Santa Pola ligt tussen Alicante en Torrevieja op ongeveer 17 km van Alicante (stad) aan de Carretera (Rijksweg) N332 in de richting van Torrevieja en is met deze historische bagage nog steeds de plaats, het centrum waar allerlei culturele festivals worden gehouden.

Partition Peri-stijl

De basisvorm (structuur) van de Romeins/Griekse bouwstijl waarin in vroeger tijden gebouwen werden gebouwd waarin alles inpandig, dus binnen de hoge muren gebeurde. Wonen, werken, groenten en fruit kweken en leven met 1 of veel meer families/groepen. De hoge muur/wal had de ingang aan 1 kant en kleine zicht-openingen aan de andere 3 muren. Daarbinnen bevonden zich de gebouwen, vaak met imposante zuilen aan de ingangen, waarin met woonde, werkte, leerde, kortom leefde. Het licht en het regenwater kwamen binnen door een grote opening in het midden van het dak zodat het atrium (het vaak fraai gemozaiekte binnenplein) en de binnentuinen van licht en water werden voorzien. In het midden van het atrium bevond zich een opvangplaats voor het regenwater en daarom heen speelde het leven zich af.

3 reacties op “Santa Pola, vissers, Italiaanse architectuur en de fraaie vorm van de zoutpan”

  1. Binnen 3 weken ga ik La Casa Yolanda er eens uitpikken als wij weer in Gran Alacant zijn. Lijkt ons aangenaam. Zulke tips zijn steeds welkom. Overigens een aangenaam artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *