Schepen spotten

Wat koerst er langs de Costa Blanca? Er passeert dagelijks een enorme vloot, variërend van vrachtschepen, tankers, tot passagiersboten. Vrijwel al deze schepen zijn uitgerust met een AIS-systeem (Automatisch Identificatie Systeem).

Dit is sinds 2004 verplicht voor alle schepen vanaf 300 ton, maar ook kleine schepen en privé jachten hebben vaak dit systeem aan boord, hoewel je het niet zo gauw aan boord van een ‘bootje coke‘ zal aantreffen.

De site marinetraffic.com/ais laat op fraaie wijze de scheepsbewegingen zien. Ook kun je van elk schip o.a. zien: de naam, de lading, de grootte, waarheen er gekoerst wordt en vaak een reeks detailfoto’s.

Het systeem werkt zelfs voor binnenvaartschepen, dus ook in de Nederlandse kanalen. Vooral het aantal schepen, dat door de straat van Gibraltar naar het Suezkanaal v.v. vaart, is indrukwekkend. Maar ook een kijkje op de Noordzee laat zien hoe druk het daar is.

Als je indruk wilt maken op vrienden of familie, ren dan naar je PC als er op zee aan de horizon een stip zichtbaar is. Kom terug en vertel hen achteloos met een stalen gezicht de (totaal niet zichtbare) naam en evt. andere details. De opmerking ‘dat jullie dat niet kunnen lezen’, of ‘weet je zeker dat je ogen nog in orde zijn’, doen het altijd goed!

Veel plezier met: www.marinetraffic.com/ais.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *