Sella, spectaculair klimmen, wandelen en fietsen op 20 km van Benidorm

Sella is klein, maar heeft heel veel voor klimmers, wandelaars, fietsers en mensen die van een prachtige, puur natuurlijke omgeving houden. En dat allemaal op een half uurtje van één van de stranden aan de Middellandse Zee.

Sella, een typisch Spaans dorp op ruim 400 meter hoogte op de zuidelijke flanken van de Aitana (1560 m), die wij al vaker beschreven (zie o.a. Wat doen we met de kids?), aan de voet van de Penya de Sella (1100 m).

Het o zo belangrijke water

Op de weg erheen, nadat je de afslag Sella nam op de tolweg AP7, van Alicante naar Valencia of omgekeerd, passeer je de Rio de Sella en het stuwmeer Embalse de Amadorio (hier een Spaanse blog met mooie foto’s). In totaal zijn er drie bronnen, die het water opvangen wat van de omringende bergen stroomt. De Fonts Mayor, Alcantara en de l`Arc. Zij zorgen ervoor dat de ruim 600 dorpelingen en de vele sportieve gasten, die het dorp bezoeken, van water worden voorzien. Een vruchtbare omgeving, waar de door de Moren (ca. 1000 jaar na Chr.) ontworpen en aangelegde irrigatiekanalen, en de daarbij horende kalender, nog steeds het schema zijn van de wijze waarop het dorp en haar omgeving van water wordt voorzien.

De landbouw is niet meer de belangrijkste inkomstenbron maar naast hun werk, merendeels in de grotere kustplaatsen, worden de terrassen vol vruchtbomen (sinaasappels, citroenen, druiven en nisperos (nispels), maar ook olijven en amandelen, goed onderhouden en vind je die in de specialiteiten van het dorp terug, op de kaart of in de etalages van de plaatselijke horeca of bakkerijen (5 restaurants, 2 bakkers). Vraag bijv. naar de Coca de Almendras (Amandeltaart) bij de bakker en de Flan de Turrón (lekker dessert, vonden wij) van Bar Maria.

Klimmen

Rockfax Costa Blanca klimgids 2012
Deze nieuwe gids van Rockfax wordt oktober 2012 verwacht

Maar wat Sella nog meer aan geweldige meerwaarde heeft is haar uitzonderlijk grote aantal klim mogelijkheden. Volgens Rockfax, het meest toonaangevende klimmers medium, is Sella het belangrijkste en meest uitgestrekte klimgebied van de Costa Blanca. Terwijl de Costa Blanca weer het belangrijkste klimgebied van heel Spanje heeft en het het beste klimmers klimaat van heel Europa. Maar dat wist je natuurlijk al na het lezen van onze klim ervaringen in Lliber (zie klimwand in Lliber met een nachtje over).

Je kunt in Sella zowel als beginner, gevorderde of zeer ervaren klimmer op 230 beschreven routes je gang gaan. Waarbij je zowel bij super warm, als bij koud weer de meest ideale klim kunt kiezen met klimgraden tussen de 3+ en 8b. En met nog wat prima andere klimgebieden vlak in de buurt van Sella met prikkelende namen als Echo Valley, Puig Campana en Ponoch. Terwijl El Elefante, Elm Collada en de Sector VIP´s en de Wild Side ons ook wel aanspreken.

Wandelen

Wandelaanduidingen bij Sella, AlicanteOok wandelaars kunnen hier hun hart prima ophalen of eigenlijk gezond versterken. De plaatselijke gastenhuizen (Bed & Breakfasts ed.) verstrekken daar heldere informatie en route kaarten over, waarbij ook digitale GPS routes en een gratis GPS toestel ter beschikking kan worden gesteld. Een zgn. Fit Arrangement (vooral lekker, niet te zwaar en ingewikkeld bewegen met de nadruk op mooie uitzichten voor beginners, variërend van 3,5 tot 7 km met lichte hoogteverschillen) en het zgn. Explore Arrangement (wat zwaarder, maar voor de ervaren wandelaar goed te doen en varierend van 4,5 tot 11,5 km plus wat pittiger heuveltjes), spreken ons erg aan.

Routes

Hierbij een aantal routes rondom Sella (in pdf-formaat)

Fietsen

Van de fietsers wordt wat meer ervaring gevraagd. Ook de meest eenvoudige tochtjes vragen om een goede conditie en stevig benenwerk. Vooral nadat de Vuelta (De ronde van Spanje, zie Ronde van Spanje, Eén van de grote drie), dit gebied een aantal malen aandeed, is dit gebied populair geworden bij mountainbikers en stevige fietsers. Maar wat wij ervan zagen was wel zo uitdagend, dat één van ons zeker de stoute fiets-schoenen zal aantrekken om zich niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk van zijn adem te laten benemen.

De uitzichten zijn vaak werkelijk sprookjesachtig en hij merkte al wel op, dat het heel plezierig bijkomen is op de Plaza Mayor, waarop vrijdagavond de dorpsfanfare “La Divina Aurora” oefent of, vooral in de zomermaanden een concert geeft, terwijl hij zichzelf al met een mooi gevuld glas in de hand, alweer een fraai uitzicht voor zich zag in de vorm van een partijtje Pelota Valenciana. Squash met de blote handen, daar kun je het het best mee vergelijken. De meest populaire sport onder de bewoners van deze streek, waarbij de huisgevels en het plaveisel onderdeel uitmaken van dit spel, waarop elke toeschouwer commentaar levert. Een prima integratie middel, waar de Sella pensionados, de grootste toeschouwers groep, zeker als het over deze sport gaat, actief in zijn. We werden dan ook al snel, dachten wij, een onderdeel van de leuke Sella familie. Later bleek echter dat dit toch niet meer was dan een wat verre neef. Maar toch.

Eén reactie op “Sella, spectaculair klimmen, wandelen en fietsen op 20 km van Benidorm”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *