Semana Santa

Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje. En de week die daaraan vooraf gaat en waarin vooral het lijden en de wederopstanding van Christus worden herdacht, heet in Spanje de Semana Santa. In Belgie en Nederland noemen wij dit de Goede week voor Pasen.

Een gebeurtenis waarin traditie, kunst, religie en devotie (intense beleving) samenkomen. In elk dorp en elke stad wordt deze gebeurtenis uitbundig tot zeer uitbundig herdacht (gevierd) met name door de barokke processies, die vrijwel elke dag in die week door de straten gaan. Deze processies (elke dag met een ander thema), die in feite boeteprocessies zijn, beginnen op Palmzondag.

Palmbeelden Elche
Domingo de Ramos - Palmpasen

Eén van de fraaiste processies vind je dan in Elche, waar bijzonder mooie beelden worden meegedragen, die gemaakt zijn van speciaal gekweekte ‘blanke’ palmbladeren uit het grootste palmenbos van heel Europa (ca. 300.000 palmbomen waarvan de basis zo´n 300 jaar voor Chr. door de Phoeniciers in Elche werd aangeplant).

Ook Alcoy (ten noorden van Elche) kent mooie tradities, zowel bij de feesten van Moren en Christenen, als tijdens de Heilige Week.

De meest beroemde processies zijn echter die van Sevilla, die allemaal de kathedraal als centraal punt hebben, die door de ruim 60 verschillende broederschappen (die elk een parochie vertegenwoordigen) vanuit hun eigen stadsdeel (parochie) visa versa moet worden bezocht. Tijdens die vaak uren durende wandeling worden scènes uit het lijden van Christus nagespeeld, maar ook beeltenissen daarvan in enorme, verzilverde en vergulde beeldengroepen (de paso´s) meegedragen. Vaak door grote groepen dragers. Een spannende gebeurtenis door velen ademloos gade geslagen, vooral als er een smalle poort of scherpe hoek moet worden genomen. Deze ademloosheid eindigt met een enorm applaus van de toeschouwers als de hoek schadevrij is gepasseerd.

Het mysterie van de puntmaskers en de lange, droevige weg naar Calvarie

In de processie lopen de boetelingen mee. Vaak barrevoets om boete te doen voor al het leed wat Christus werd aangedaan, maar ook om vergeving te vragen voor hun eigen fouten. Zij dragen daarbij de capirotes. Zeer opvallende puntvormige hoeden (maskers eigenlijk) om de anonimiteit van de boeteling te garanderen en die vaak het (foto)beeld van deze processies bepalen. Kijk niet vreemd op als je boetelingen ontdekt, die zichzelf straffen door een vorm van stevige klappen op het eigen lijf, of een deel van de processie op hun knieën te volbrengen.

Christus aan het kruisEen cruciaal moment in deze week van de beleving van het lijden is de Goede Vrijdag. Die op veel plaatsen begint met de “dianas”. Klaagmelodieën, in dit geval gespeeld op de cornet en de start van de meest droevige en stilste processiedag van de Semana Santa, waarin vaak zeer emotionele processiegangers (maar ook onder de bezoekers) Christus en de Heilige Maagd en de vaak prachtig en zeer artistiek uitgevoerde beeldengroepen, onder doodse stilte, begeleiden (onderbroken door iedereen meegezongen klaagliederen) op hun tocht naar de Calvarie berg.

Virgin, Semana SantaNiet op alle plaatsen aan de Costa Blanca is de viering zo uitbundig of uitgebreid, vooral zuidelijker van de Costa Blanca zijn de processies langer, de mensen emotioneler en de beeldengroepen (paso`s) groter en zwaarder, maar in elk dorp of stad vind je elke dag, in de Semana Santa, processies die dit, voor alle Spanjaarden zo belangrijke herdenkingsfeest, zeer gepassioneerd en kunstzinnig beleven. Maar Elche-Murcia liggen tenslotte bijna op fietsafstand en wij kwamen vorig jaar in Alcalali (heel klein dorp achter Jalón) bij het uitgaan van een restaurant, midden in de Goede Vrijdag processie terecht. Bestudeer dus de informatie via de plaatselijke media. Zeker doen dus want écht, het is een enorme belevenis en niet alleen voor hen.

E.e.a. is mooi in beeld gebracht door 20minutos (2015).

4 reacties op “Semana Santa”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *