Spaanse feestdagen

 • 16 juli - Feest ter ere van Virgen del Carmen
  16 juli - Feest ter ere van Virgen del Carmen
  Binnen de vele feestelijke herdenkingen die er in, het voornamelijk, katholieke Spanje aan heiligen zijn gewijd, is de jaarlijkse verering van de Virgen del Carmen op 16 juli een heel bijzondere. Zij vindt namelijk voor het belangrijkste deel op het water plaats. Bijna in alle dorpen en steden aan de Costa Blanca kust wordt deze Virgen zeer feestelijk en bijzondere manier vereerd.
 • Moren en Christenen feesten
  Moren en Christenen feesten
  De herdenking van de herovering (Reconquista) van het Iberisch schiereiland op de Moren en de strijd tegen de piraten van de Islamitische godsdienst. Het speelde zich allemaal af van de 11e tot en met de 15e eeuw maar wordt toch nog steeds in veel dorpen aan de Costa Blanca, en op veel verschillende tijdstippen gedurende het jaar, spectaculair gevierd.
 • Spanjaarden en Stieren
  Spanjaarden en Stieren
  Spanjaarden en Stieren is een gevoelige zaak. Maar ook gebaseerd op eeuwenoude tradities en wij weten inmiddels dat men hier die graag en vol respect in ere houdt. In veel van de Costa Blanca dorpen en steden tref je tijdens de Zomerfeesten het zgn. Stiertjes los aan, een meestal onschuldige variant van het beruchte stierengevecht.
 • Witte Palmenkunst uit Elche met Pasen
  Witte Palmenkunst uit Elche met Pasen
  Met de palma blanca (palmenkunst) uit Elche worden veel paasprocessies aangekleed. Lees hier hoe de wit-gele palmbladeren worden gemaakt.
 • Over Kerstbomen, kerststallen en kerstconcerten aan de Costa Blanca
  Over Kerstbomen, kerststallen en kerstconcerten aan de Costa Blanca
  Kerstmis, de naam die de Katholieken aan dit geboortefeest van Jezus Christus gaven, terwijl dit feest bij de Protestanten het Kerstfeest of het geboortefeest van de Heer wordt genoemd, wordt door alle Christenen op 25 december met veel feestelijkheden herdacht.
 • Hogueras de San Juan
  Hogueras de San Juan
  Spanje heeft wat bijzonders met de Heilige Jan of Heilige Johannes. Zijn naam en beeltenis komen vaak terug in allerlei vieringen en ook in de vreugdevuren, die onder de naam de Hogueras het begin van de zomer markeren.
 • De Capirote van de Confradías in de Semana Santa
  De Capirote van de Confradías in de Semana Santa
  Staat de Semana Santa (Goede Week) weer voor de deur, dan maken we ons op om één van de grote en indrukwekkende processies te bezoeken, waarin elk jaar in de week voorafgaande aan Pasen de dood en de opstanding van Jezus van Nazareth, door de plaatselijke bevolking van veel dorpen en steden gepassioneerd wordt nagespeeld.

Spaanse Feestdagen voor jou

Feestdagen en optochten zijn in Spanje een actief onderdeel van het dagelijkse leven. De nationale feestdagen zijn vaak niet meer dan een vrije dag, behalve die rondom Pasen.

De zgn. Semana Santa waarin de lijdensweg, compleet met een kruisdragende Christusfiguur -in veel dorpen op Goede Vrijdag- het openbare leven voor een paar uur stil legt. Maar de vele regionale feestdagen worden meestal uitbundig door de dorpsgemeenschap gevierd. Logisch in een land met zo´n sterke familiecultuur die op die dagen, waarvoor de familieleden van hun werkplaatsen terugkeren naar hun geboortedorpen, weer zeer intens gezamenlijk onderhouden en gevoed wordt.

De Spanjaarden kennen geen 2e Kerst-, Paas- of Pinksterdag. Dan wordt er gewoon gewerkt, maar zij kennen wel weer de zgn. Patroonsdagen. Met de opmars van de buitenlandse concurrentie zijn de openingstijden van bijv. de supermarkten wat minder duidelijk geworden. Voorheen was alles dicht, nu zie je per dorp of stad, dat daarop uitzonderingen mogelijk zijn, die wel vooraf meestal groots door de betreffende winkel en in de regionale media worden aangekondigd.

Nationale Feestdagen

Hieronder tref je een lijst aan van de Katholieke en Nationale Feestdagen, waarop de meeste banken, winkels ed. en zelfs restaurants gesloten zijn, of aangepaste openingstijden hebben.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • maart/april Pasen
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 15 augustus – Asuncion de la Virgen (Maria Tenhemelopneming)
 • 9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
 • 12 oktober – Día de la Hispanidad (Spaanse Nationale Feestdag)
 • 1 november – Allerheiligen
 • 6 december – Dag van de Constitutie
 • 8 december – Inmaculada Concepción
 • 25 december – Eerste Kerstdag

Hier een lijst van Spaanse feestdagen in 2018
(Je kunt van jaar naar jaar springen)

Plaatselijke Feestdagen

Moros & Cristianos

Hoewel de Moren en Christenen op verschillende data met elkaar slaags raakten en er dus ook op verschillende dagen het feest der bevrijding (Reconquista), nogal knallend en pseudo vechtend weliswaar in prachtige kostuums wordt gevierd, is augustus de maand waarin we Moros y Cristianos op allerlei plekken in de provincies Valencia en Alicante kunnen tegenkomen. Dus als je in de buurt bent zeker een keertje meemaken.

Fallas

Als je in maart aan de Costa Blanca bent, mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. Zie ook ons artikel over het Fallas museum in Valencia.

Hogueras – Vuren van San Juan

Vreugdevuren, die eind juni onder de naam de Hogueras het begin van de zomer markeren. Die van San Juan bij Alicante zijn groots, met muziek, vuurwerk, dansfeesten en brengt duizenden mensen op de been.

Virgen del Carmen

Virgen del Carmen werd in Spanje de beschermheilige (patrones) van veel dorpen en steden, maar daarnaast en vooral ook van de Marine, de vissers en de zeelieden in het algemeen. Die haar dan ook, samen met alle andere bewoners van de kustplaatsen, één maal per jaar op 16 juli uitbundig en feestelijk (ver)eren.

Patroonsfeesten

Ieder dorp, of iedere stad heeft wel z’n eigen beschermheilige, of Patroon. Ter ere van deze Patroonheilige wordt er in de plaats een Fiesta Mayor gehouden, waar ook inwoners van naburige dorpen of steden, of toeristen dit vaak meevieren. De feestdagen zijn per plaats verschillend en de winkels zijn vaak dicht of hebben aangepaste winkeltijden.

Officiële plaatselijke feestdagen

In deze lijst met feestdagen (2016) in de Provincie Alicante staan per plaats de verschillende data, waarop plaatselijke feesten gehouden worden, uitgegeven door de Provincie Alicante. De lijst is niet uitputtend en er wordt niet altijd bij vermeld om welke feesten het gaat, maar geeft een goed beeld van wat er wanneer gaande is en wordt online bijgewerkt.

La Tomatina

In Buñol, een plaats ong. 40km west van Valencia viert jaarlijks het Tomantenfeest, La Tomatina, ontstaan in augustus 1945 toen jongelui spontaan wilde deelnemen aan een carnaval parade, maar waar ze door een van de marcheerders kwaad uitgezet werden. Iedereen ging zich er mee bemoeien en het dichtsbijzijnde kraampje met tomaten moest het ontgelden. De jaren daarna werd het tomaten gooien tijdens de optocht herhaald en als reactie weer verboden. Dankzij de media is het sinds 1983 uitgegroeid tot een festijn van wereldformaat.

En vooral ook vuurwerk

Dan mogen de winkels misschien wel dicht zijn op die betreffende dag, maar veel feesten gaan gepaard met enorm mooie vuurwerkshows, waarbij het knalvuurwerk, of Mascletá, niet wordt geschuwd. Grote opstellingen worden ofwel op het strand of zelfs op platforms op het water gebouwd.