Spaanse feestdagen

 • Hogueras de San Juan
  Hogueras de San Juan
  Spanje heeft wat bijzonders met de Heilige Jan of Heilige Johannes. Zijn naam en beeltenis komen vaak terug in allerlei vieringen en ook in de vreugdevuren, die onder de naam de Hogueras het begin van de zomer markeren.
 • De Capirote van de Confradías in de Semana Santa
  De Capirote van de Confradías in de Semana Santa
  Staat de Semana Santa (Goede Week) weer voor de deur, dan maken we ons op om één van de grote en indrukwekkende processies te bezoeken, waarin elk jaar in de week voorafgaande aan Pasen de dood en de opstanding van Jezus van Nazareth, door de plaatselijke bevolking van veel dorpen en steden gepassioneerd wordt nagespeeld.
 • Palmpasen vier je in Elche!
  Palmpasen vier je in Elche!
  Aan het begin van de zgn. Goede Week op de zondag voor Pasen werd en wordt het hele verhaal van die week kort samengevat en zichtbaar gemaakt in de Palmpasenoptocht en vooral op de Palmpasenstok. Wij genoten van deze in veel opzichten geweldige gebeurtenis in Elche.
 • Het Feest van Driekoningen
  Het Feest van Driekoningen
  Op 6 januari viert men in de katholieke kerken van Spanje het 3 Koningenfeest. De drie koningen (3 Wijzen uit het Oosten) die na de geboorte van Christus bij Hem op bezoek kwamen om Hem eer te bewijzen o.a. met hun geschenken.
 • Semana Santa
  Semana Santa
  Pasen is het belangrijkste religieuze feest in Spanje. En de week die daaraan vooraf gaat en waarin vooral het lijden en de wederopstanding van Christus worden herdacht, heet in Spanje de Semana Santa. Dit jaar is de Semana Santa (2013) za. 23 maart t/m ma. 1 april.
 • Fallas de Valencia
  Fallas de Valencia
  Als je in de periode van 1 tot en met 19 maart aan de Costa Blanca bent mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. En dat in alle opzichten. De meeste, mooiste en grootste beelden, het meest aantal optochten met de meest feeërieke kostuums, de galafeesten met de mooiste mensen in de meest prachtige, traditionele maar ook moderne outfits, de meest uitgebreide kinderfeesten.
 • Noche Vieja! Oudejaarsavond aan de Costa Blanca
  Noche Vieja! Oudejaarsavond aan de Costa Blanca
  Tot 00.00 uur blijven de meeste Spanjaarden thuis en gaan daarna het dorpsplein of de Plaza Mayor op, om samen met hun vrienden te toasten op en het geluk af te smeken voor het nieuwe jaar. Druiven spelen een hoofdrol, maar rode lingerie en de loterij doen ook mee.

Spaanse Feestdagen voor jou

Feestdagen en optochten zijn in Spanje een actief onderdeel van het dagelijkse leven. De nationale feestdagen zijn vaak niet meer dan een vrije dag, behalve die rondom Pasen.

De zgn. Semana Santa waarin de lijdensweg, compleet met een kruisdragende Christusfiguur -in veel dorpen op Goede Vrijdag- het openbare leven voor een paar uur stil legt. Maar de vele regionale feestdagen worden meestal uitbundig door de dorpsgemeenschap gevierd. Logisch in een land met zo´n sterke familiecultuur die op die dagen, waarvoor de familieleden van hun werkplaatsen terugkeren naar hun geboortedorpen, weer zeer intens gezamenlijk onderhouden en gevoed wordt.

De Spanjaarden kennen geen 2e Kerst-, Paas- of Pinksterdag. Dan wordt er gewoon gewerkt, maar zij kennen wel weer de zgn. Patroonsdagen. Met de opmars van de buitenlandse concurrentie zijn de openingstijden van bijv. de supermarkten wat minder duidelijk geworden. Voorheen was alles dicht, nu zie je per dorp of stad, dat daarop uitzonderingen mogelijk zijn, die wel vooraf meestal groots door de betreffende winkel en in de regionale media worden aangekondigd.

Nationale Feestdagen

Hieronder tref je een lijst aan van de Katholieke en Nationale Feestdagen, waarop de meeste banken, winkels ed. en zelfs restaurants gesloten zijn, of aangepaste openingstijden hebben.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 6 januari – Driekoningen
 • maart/april Pasen
 • 1 mei – Dag van de Arbeid
 • 15 augustus – Asuncion de la Virgen (Maria Tenhemelopneming)
 • 9 oktober – Día de la Comunidad Valencia
 • 12 oktober – Día de la Hispanidad (Spaanse Nationale Feestdag)
 • 1 november – Allerheiligen
 • 6 december – Dag van de Constitutie
 • 8 december – Inmaculada Concepción
 • 25 december – Eerste Kerstdag

Hier een lijst van Spaanse feestdagen in 2018
(Je kunt van jaar naar jaar springen)

Plaatselijke Feestdagen

Moros & Cristianos

Hoewel de Moren en Christenen op verschillende data met elkaar slaags raakten en er dus ook op verschillende dagen het feest der bevrijding (Reconquista), nogal knallend en pseudo vechtend weliswaar in prachtige kostuums wordt gevierd, is augustus de maand waarin we Moros y Cristianos op allerlei plekken in de provincies Valencia en Alicante kunnen tegenkomen. Dus als je in de buurt bent zeker een keertje meemaken.

Fallas

Als je in maart aan de Costa Blanca bent, mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. Zie ook ons artikel over het Fallas museum in Valencia.

Hogueras – Vuren van San Juan

Vreugdevuren, die eind juni onder de naam de Hogueras het begin van de zomer markeren. Die van San Juan bij Alicante zijn groots, met muziek, vuurwerk, dansfeesten en brengt duizenden mensen op de been.

Virgen del Carmen

Virgen del Carmen werd in Spanje de beschermheilige (patrones) van veel dorpen en steden, maar daarnaast en vooral ook van de Marine, de vissers en de zeelieden in het algemeen. Die haar dan ook, samen met alle andere bewoners van de kustplaatsen, één maal per jaar op 16 juli uitbundig en feestelijk (ver)eren.

Patroonsfeesten

Ieder dorp, of iedere stad heeft wel z’n eigen beschermheilige, of Patroon. Ter ere van deze Patroonheilige wordt er in de plaats een Fiesta Mayor gehouden, waar ook inwoners van naburige dorpen of steden, of toeristen dit vaak meevieren. De feestdagen zijn per plaats verschillend en de winkels zijn vaak dicht of hebben aangepaste winkeltijden.

Officiële plaatselijke feestdagen

In deze lijst met feestdagen (2016) in de Provincie Alicante staan per plaats de verschillende data, waarop plaatselijke feesten gehouden worden, uitgegeven door de Provincie Alicante. De lijst is niet uitputtend en er wordt niet altijd bij vermeld om welke feesten het gaat, maar geeft een goed beeld van wat er wanneer gaande is en wordt online bijgewerkt.

La Tomatina

In Buñol, een plaats ong. 40km west van Valencia viert jaarlijks het Tomantenfeest, La Tomatina, ontstaan in augustus 1945 toen jongelui spontaan wilde deelnemen aan een carnaval parade, maar waar ze door een van de marcheerders kwaad uitgezet werden. Iedereen ging zich er mee bemoeien en het dichtsbijzijnde kraampje met tomaten moest het ontgelden. De jaren daarna werd het tomaten gooien tijdens de optocht herhaald en als reactie weer verboden. Dankzij de media is het sinds 1983 uitgegroeid tot een festijn van wereldformaat.

En vooral ook vuurwerk

Dan mogen de winkels misschien wel dicht zijn op die betreffende dag, maar veel feesten gaan gepaard met enorm mooie vuurwerkshows, waarbij het knalvuurwerk, of Mascletá, niet wordt geschuwd. Grote opstellingen worden ofwel op het strand of zelfs op platforms op het water gebouwd.

Groene capirotes gedragen bij Semana Santa

De Capirote van de Confradías in de Semana Santa

Staat de Semana Santa (Goede Week) weer voor de deur, dan maken we ons op om één van de grote en indrukwekkende processies te bezoeken, waarin elk jaar in de week voorafgaande aan Pasen de dood en de opstanding van Jezus van Nazareth, door de plaatselijke bevolking van veel dorpen en steden gepassioneerd wordt nagespeeld.

Fallas poppen, Valencia

Fallas de Valencia

Als je in de periode van 1 tot en met 19 maart aan de Costa Blanca bent mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. En dat in alle opzichten. De meeste, mooiste en grootste beelden, het meest aantal optochten met de meest feeërieke kostuums, de galafeesten met de mooiste mensen in de meest prachtige, traditionele maar ook moderne outfits, de meest uitgebreide kinderfeesten.

Mercado Central, Alicante, in de lampjes

Over de 4 weken voor Kerstmis en de Kerstmarkten aan de Costa Blanca

De periode voor Kerstmis heet de Advent. Een periode van 4 weken waarin men zich hoort voor te bereiden op de geboorte en wedergeboorte van Jezus. De periode waarin men het boze verjaagd en uiteindelijk het licht wordt begroet. In een omgeving van kaarsen, kerstgroen, kerstbomen, kersliedjes en veel typische kerstlekkernijen, waar iedereen in de sfeer wordt gebracht van dit bij uitstek in, of met de familie te vieren feest van de geboorte van Christus.

Castell de l'Olla 2011

Het Castell de L´Olla, fantastisch vuurwerk

Spanje is groots in vuurwerk. Bij elk feest gaat er flink wat kleurrijks de lucht in en knalt er heel wat lawaaierigs langs de grond. Om heiligen te herdenken, het begin of het einde van de lente te vieren, lands- of dorps kampioenen te huldigen en om andere vaak vurige feestjes meestal spectaculair te omlijsten. Vuurwerk, het hele jaar door dus.

Virgin del Carmen

16 juli – Feest ter ere van Virgen del Carmen

Binnen de vele feestelijke herdenkingen die er in, het voornamelijk, katholieke Spanje aan heiligen zijn gewijd, is de jaarlijkse verering van de Virgen del Carmen op 16 juli een heel bijzondere. Zij vindt namelijk voor het belangrijkste deel op het water plaats. Bijna in alle dorpen en steden aan de Costa Blanca kust wordt deze Virgen zeer feestelijk en bijzondere manier vereerd.

Moren en Christenen feesten - Moros y Cristianos

Moren en Christenen feesten

De herdenking van de herovering (Reconquista) van het Iberisch schiereiland op de Moren en de strijd tegen de piraten van de Islamitische godsdienst. Het speelde zich allemaal af van de 11e tot en met de 15e eeuw maar wordt toch nog steeds in veel dorpen aan de Costa Blanca, en op veel verschillende tijdstippen gedurende het jaar, spectaculair gevierd.