Spanjaarden en Stieren

Spanjaarden en Stieren is een gevoelige zaak. Maar ook gebaseerd op eeuwenoude tradities en wij weten inmiddels dat men hier die graag en vol respect in ere houdt. En terecht, al is er natuurlijk ook wel iets te zeggen over de wijze waarop met die stier wordt en vooral werd omgesprongen.

En daar wordt veel over gezegd en ook geschreven hier in Spanje. Het stierenvechten is dan ook recent ondergebracht bij het ministerie van Cultuur en die heeft het als een artistieke discipline en cultureel product erkent. En daarop worden dan ook allerlei regels weer aangepast en waarin het altijd al aanwezige respect voor de stier centraal staat.

stierengevecht
Het stierengevecht is tegenwoordig een artistieke discipline en cultureel product

De kracht van de stier

De mythische krachten van de stier worden al duizenden jaren bewonderd en ook in de Romeinse tijd al waren en geregeld gevechten met stieren te zien waarin, vooral jonge, mannen hun moed konden tonen. In een artistieke uitvoering, volgens een vast protocol wordt de superioriteit van de mens, vooral de macho-mens dan, al schijnen er tegenwoordig ook wel enkele vrouwelijke stierenvechtsters te zijn, over het dier getoond.

Olé of gefluit

Aan de Costa Blanca is vooral de Arena in Valencia een bekende ontmoetingsplaats, waar naast grote aantallen toeristen, ook complete Spaanse families, de torero’s (stierenvechters) en vooral de matador (degene die het laatste aan de bak moet) bewonderen (Olé, gewuif met witte doeken) of uitfluiten, en met boe geroep en zelfs met kussens gooien, als hij er niets van gebakken heeft. Een stierengevecht staat onder leiding van een zgn. president, een Locale politicus of politiecommissaris. Hij bepaalt wanneer er begonnen wordt en uiteindelijk beoordeelt hij ook het gevecht (samen met het Olé of Boe geroep) door het zwaaien met een groene doek: stier te ziek, zwak of misselijk-mag niet vechten, blauwe doek: de stier was dapper en krijgt een ereronde door de arena, of oranje doek: stier zeer dapper-groot gejuich.

Veel over de geschiedenis, de discussies, de grote stierenvechters en hun heroïsche gevechten vind je terug in het kleine, maar bijzondere Stierenvechtersmuseum Museo Taurino, Pasaje Docter Serra 10, in Valencia. Elke dag gratis en voor iedereen geopend van 10-20 uur.

Plaza de toros - Valencia
Plaza de Toros - Valencia

Het zgn. “stiertjes rennen” en “stiertjes los” is op dit alles, een meestal onschuldige variant. Behalve in Pamplona dan, waar sinds 1591 tijdens de zgn. San Ferminfeesten van 6 tot 14 juli om 08.00 uur in de ochtend, vooral door (te) veel drank benevelde mannen voor de 6 (jonge) stieren uitrennen naar de plaatselijke Arena. Maar door een te veel aan mensen in te smalle straatjes en een waggelende gang van de zgn. renners, in de maximaal 3 minuten die dit duurt, onder het oog van een half miljoen toeschouwers nogal eens wat mis gaat. Er wordt nogal eens stevig tegen geprotesteerd, maar ook de naaktrendemonstratie door de Dierenrechtenorganisatie PETA leverde geen verbod en alleen maar meer opgewonden stieren en toeschouwers op.

stierenrennen
In veel van de Costa Blanca dorpen en steden tref je tijdens de Zomerfeesten het zgn. Stiertjes los aan

Stiertjes in de straat, of Stiertjes los

In veel van de Costa Blanca dorpen en steden tref je tijdens de Zomerfeesten het zgn. Stiertjes los aan. Meestal rondom het dorpsplein, de zgn. Plaza de Toros vind je dan stevige stalen en houten constructies, waarmee de evt. losgebroken stiertjes worden afgestopt. Er is een imitatie-arena gemaakt met piste-zand daar waar ik de vorige dag, op weg naar de apotheek, mijn auto parkeerde en waarin zelfs tribune´s zijn verwerkt. In het midden is een stevige houten verhoging gemaakt, waarop en waar vanaf de jonge mannen de losgelaten stiertjes uitdagen.

Een behendigheidsspel, waarin vriendenploegen hun jeugd herbeleven en na even macho heen en weer rennend grinnikend aan de bar plaats nemen, om bewonderend of wat minder toegesproken of toegezongen te worden door de rest van de vrienden… om het een aantal minuten daarna opnieuw te proberen. En zo wordt, onder veel vrolijkheid de late avond en een deel van de nacht, onder vrienden en hun ouders, e.a. doorgebracht.

Leuk om mee te maken en onder de indruk te raken van het grote plezier van vrienden en familie onder elkaar. Een prima happening, die volkomen veilige maar toch een beetje spannende Stiertjes los.

Waar? Bekijk de weekkranten in juli en augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *