(Sport)vissen in Spanje en speciaal aan de Costa Blanca

Spanje is een geweldig land voor sportvissers met haar 76.000 km aan rivieren maar helaas mag niet overal worden gevist.

De wetgeving, de openingstijden van het visseizoen, het vergunningenstelsel, het is overal verschillend. Levend aas is overal verboden en je mag overal vissen met maximaal 2 hengels. Maar het visaanbod is geweldig. Gevarieerd in soort maar vooral ook in enorme aantallen.

En wat vind je er?

Snoekbaars, de meerval, vooral bij stuwmeren en een meerval van ca. 2 meter is niet uitzonderlijk. Vooral laat in de middag tot middernacht zijn ze op zoek naar voedsel en dus kwetsbaar voor jouw aas.
Het vissen op grootbekbaarsen is zeer populair. Je kunt zelfs wel spreken van een hype. Prachtige vissen en ook aan de Costa Blanca te vinden bijvoorbeeld voor de kusten van Calpe en ook hier kijkt men niet gek op als je met een visje van 3 kilo thuis komt.
De karper is de meest dankbare vis en ze zijn in vooral in de kleinere maten in grote hoeveelheden aan de Costa Blanca te vinden. Net als barbelen, het gestroomlijnde broertje of zusje van de karper.

De meest visrijke plekken aan de Costa Blanca zijn de Amadoria Dam bij Villajoyosa en de Guadalest Dam, in de vallei aan de voet van het bijzondere dorp Guadalest (zie daarvoor de plaatsbeschrijvingen). Hier zijn ook de zeer stevige exemplaren te vangen.

Vissen op de Middellandse Zee per boot is altijd geweldig, ook als vissen niet je grootste hobby is. Het aanbod van ervaren vissers en hun boten is groot en gevarieerd en bekijk daarvoor het lokale of regionale aanbod op Google.

Vergunningen

Er zijn voor het vissen verschillende vergunningen. Voor het op zee vissen en op binnenwateren is altijd een vergunning nodig. Voor het vissen vanaf de kust soms ook niet! Dit verschilt hier en daar nogal.

De beste manier om er achter te komen wat nu precies nodig is om waar te mogen vissen, is om een (lokale) hengelsportwinkel binnen te lopen en het daar te vragen. Vaak kunnen zij een vergunning voor je aanvragen (kopie paspoort nodig) en krijg je binnen 3-4 dagen een berichtje dat hij klaar is. Zo heeft de weerman van Costa Blanca voor jou bijvoorbeeld een vergunning voor vissen op zee aangevraagd bij de hengelsportzaak in Moraira en betaalde daarvoor 35 euro voor een 5 jaar geldige pas.

14 reacties op “(Sport)vissen in Spanje en speciaal aan de Costa Blanca”

 1. Weet iemand waar je een vergunning koopt om te vissen bij l’ Estartit de Costa Brava? Ook waar je in de omgeving het beste kan/ mag vissen?

  1. Beste Martin,
   Ik heb jaren achtereen gevist vanaf de kop van zuidelijke pier bij de haven. Eventueel gezouten zeepieren uit Nederland meenemen. Plaatselijk aas is te koop bij het viswinkeltje bij de haven. Wat je wel moet doen is, zodra je ingegooid hebt, met een speldwartel een tweede loodje over de lijn sturen om te zorgen dat de lijn plat op de bodem blijft. Dit in verband met de scheepvaart naar en van de haven. Over vergunningen weet ik niets, die had ik nooit en er is me nooit naar gevraagd. Verder werd er veel gevist bij de uitmonding van de rivier Ter onder Els Griells. De weg naast Els Griells helemaal afrijden en aan het einde links, dan eerste rechts en bij einde weg weer links. Daarna aan het einde, bij het strand parkeren. Hier is ‘s-nachts ook tong te vangen. De zoute zeepieren zijn hier een goed aas voor.

 2. Als er voldoende water staat in het amadoria stuwmeer in de buurt van Benidorm dan kun je hier op karper vissen. Vergunning en dagkaart is verkrijgbaar in het plaatje Oxera nabij een bar .

 3. Wij zitten in orihuela costa torrevieja
  Graag adres met gelegenheid om te gaan vissen zoetwater bv karper
  Ergens daar in de buurt?
  M v g Mieke x x x

 4. Beste Jan,
  De ervaring die wij hebben is de viswinkel in Moraira (Av. del Portet, rechts in de bocht), die de aanvraag heeft geregeld. Wellicht is er een hengelsportwinkel bij jou in de buurt waar je navraag kunt doen, want er zijn nogal wat variaties mogelijk.
  Voor vissen vanaf een boot op zee moet je een vergunning hebben, vanaf de kust hoef je niet overal een vergunning te hebben (is afhankelijk van de gemeente) en voor binnenwateren is het weer anders, ook afhankelijk van wie de eigenaar van het terrein is, want daar moet dan de toestemming vandaan komen. Dat kan dus zijn van de staat, de provincie, gemeente of particulier. Een lokale hengelsportwinkel is dus een handige start.
  Bij de aanvraag is een NIE-nr. of paspoort nodig en na ong. een week kan je de vergunning (kaartje in de vorm van een bankpas) ophalen. De vergunning is 5 jaar geldig.
  Veel plezier!

  1. Beste
   Kan jij mij helpen ik zou graag op zoet water put, meer of rivier vissen met hengel.
   Ben 3 maanden november, december,en januari 2017 in Orihuela costa torrevieja en 1 maand februari 2018 omgeving Denia weet jij ergens zo iets waar ik terecht kan en mijn hobby hengelvissen op zoet water kan doen. Niet op zee of met bood doe ik niet zo graag. Je mag mij mailtje zetten a u b M v g Tony
   [email protected] m

   1. Het meer van la pedrea is toch in jou buurt alsook de Segura en dan nog het vijvertje in la Mata naast de 332 waar die hele grote Spaanse vlag hangt het restorant Chimy en chumy aan het rond punt daar kan je een dagje gaan vissen voor 5 euro overal meestal karper . Grtj Willy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *