Stapelwolken aan de Costa Blanca

Een groot aantal dagen in de periode van mei tot oktober beginnen onbewolkt, maar in de loop van de dag ontstaan ‘spontaan’ stapelwolken. Deze groeien zelden uit tot regenwolken en verdwijnen vaak in de avond. De meeste van deze bewolking ontstaat vanaf een kilometer (en verder) landinwaarts, maar vooral vlak aan zee blijft het veelal onbewolkt.

Het ontstaan van deze ‘cumuli’ bewolking in vroege zomer tot de herfst, komt door de sterke opwarming van het land. De zonkracht is in deze periode het sterkst, dus ook de verdamping. De warme lucht stijgt, koelt op grotere hoogte af en er treedt condensatie op. Dit resulteert in de vaak dagelijkse ‘onschuldige’ bewolking, die ’s avonds weer oplost, wanneer de zonkracht en daarmee de verdamping afneemt.

Vlak aan zee heeft het relatief koele zeewater (al is het ’s zomers 27 graden Celsius) zoveel invloed op de kuststrook, dat er daar minder verdamping optreedt dus minder of zelfs geen bewolking zal zijn.

Als ik de komende maanden in het weerbericht dus spreek over bijv. een stralende, schitterende, zeer fraaie, fantastische dag of welk superlatief dan ook, houd dan altijd rekening met dit fenomeen. Om nl. elke keer te moeten zeggen dat er stapelwolken kunnen ontstaan, gaat waarschijnlijk voor de trouwe lezers van de weercolumn op den duur wat vervelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *