Wat eten we vandaag en waar halen we dat?

Over supermarkten aan de Costa Blanca. Natuurlijk wordt er niet elke avond buiten de deur gegeten. Hoe uitnodigend en aantrekkelijk de restaurants ook zijn en hoe vaak wij niet tegen elkaar zeggen: “Hoe kunnen ze het daarvoor doen”, er wordt toch regelmatig thuis gegeten.

Gewoon omdat het leuk is af en toe een gerecht te kiezen, daarvoor de ingrediënten in te kopen en het genoegen te smaken van de bereiding en de schouderklopjes achteraf. Kortom met een goed glas wijn onder handbereik en swingende of meezingende CD muziek op de achtergrond en de ingekochte ingrediënten ‘mise en place’ voor je uitgestald, een tijdje in de groenten hakken en de geur van de eerste braadsels in je neus, ik kan daar heel gelukkig van worden.

Maar waar haal je het?

Als het even kan op een van de vele dagmarkten die er hier zijn. (zie daarvoor Markten en Rastro’s), maar ook als het even kan in de kleine kruidenierswinkels die zichzelf, onder de druk van de meestal aan de stads-of dorpskernen bevindende en oprukkende supermarkten, Supermercado Maria of Anna zijn gaan noemen. Helaas blijkt dit meestal een korte ondersteuning van de plaatselijke winkelstand, omdat Maria of Anna toch het onderspit delven in het gevecht tegen de nationale of internationale supermarkt ketens, die ook steeds meer zelf in een enorme concurrentieslag met elkaar verwikkeld raken.

Welke supermarkten komen we tegen en wat zijn de verschillen?

Een supermarkt in onze definitie is een relatief grote zelfbedieningswinkel, waar voornamelijk voedsel wordt verkocht. OK, enkele huishoudelijke artikelen kan, maar verse groenten, brood, vlees en vis, zuivel en (licht) alcoholische dranken worden er verkocht en zij zijn vaak onderdeel van een keten, die aan de Costa Blanca meerdere winkels heeft.

Winkelwagenkunst

Aldi

Ruim 200 supermarkten in Spanje. In 1946 in Duitsland (Mulheim) opgericht door de broers Karl en Theo Albrecht, die ook de naamgevers van het enorme concern Albrecht Discount zijn. De broers splitsten het concern in 1961 in Noord- en Zuid-Aldi, zijn gezamenlijk blijven optrekken in de inkoop (enorme inkoopdruk en veel volkomen van hen afhankelijke leveranciers).
Aldi, bekend om haar lage prijzen en beperkte assortiment. Van de meeste producten heeft Aldi maar 1 merk. De winkellocaties liggen meestal op goedkope plaatsen, hebben een sobere inrichting, de producten worden simpel en eenvoudig gepresenteerd en er is een minimum aan winkelpersoneel. Per week worden er andere, dan voedingsproducten verkocht, maar het blijft een grote verrassing welke producten dat steeds weer zijn.

Lidl

Niet helemaal volgens het alfabet, maar wel volgens de logica van wie is de sterkste van deze zgn. hard-discounters in de Spaanse levensmiddelenwereld. Beide hebben een Duitse basis. Lidl is wat jonger. Zij kwam op de wereld in 1957. Lidl is groot, groter dan Aldi, ook in Spanje. Zij zitten in bijna 20 landen met ruim 5000 supermarkten. En op een alsmaar groeiend aantal plaatsen aan de Costa Blanca. In 2012 gaan ze naar de VS, waar Aldi al actief is met ruim 1000 winkels.
Lidl is wat “luxer”, zonder luxe te zijn. De winkelinrichting is functioneel, degelijk en eigentijds en zij heeft een strakker en breder assortiment dan Aldi. Dat wil zeggen dat je er wat meer op kan rekenen, dat je meer keus hebt, dat je het goede product, wat je vorige week daar kocht, ook deze week weer bij Lidl kunt vinden en dat je tegen een, weliswaar gelijkwaardig, substituut aanloopt, wat je sneller bij Aldi kan overkomen. Haar enorme grote en daardoor ontstane inkoopkracht (of is het macht) zorgt ervoor dat zij haar pay-off “Kwaliteitsproducten tegen lage prijzen”, bijna altijd wel kan waarmaken.
In prijs ontlopen de beide discounters elkaar niet zoveel en beiden zorgen ook nog al eens voor plezierige verrassingen als het gaat om de prijs/kwaliteitverhouding in onze rubriek Wijnen onder de 3 euro.

Carrefour

Basis in Frankrijk, is een enorme hypermarkt in 31 landen met meer dan 15.000 winkels?, warenhuizen?, hypermarkten! dus. Veel meer dan voedsel alleen, al is dit wel een belangrijk en kwalitatief sterk gebied. Nieuwe producten, kwaliteitswijnen, een zeer uitgebreide vlees- en vooral visafdeling, klantvriendelijk medewerkers, mooie meiden op rolschaatsen, die terug naar de groenteafdeling zoeven als je de bloemkool niet hebt afgewogen, het is er allemaal in de enorm grote Carrefour naast kleding, tuinspullen, meerdere restaurants, fietsen, fitnessapparatuur een uitgebreide digitale electronica afdeling, schoonheids- en schoonmaakmiddelen en, belangrijk, genoeg medewerkers om je te adviseren. Carrefour niet goedkoop, al zijn er per locatie verschillende kortingsacties.

Mercadona

De Albert Heijn onder de supermarkten hier aan de Costa Blanca, vinden wij, is 100% Spaans. Actief in ruim 1300 winkels van ca. 1400 m2 groot, waaronder een groot aantal aan de Costa Blanca. Mercadona heeft 63.500 mensen in vaste dienst en bedient ongeveer 4.4 miljoen huishoudens alleen in Spanje. Zij heeft een markt aandeel van 13,1% (AH van ruim 30%).
Mercadona streeft (heeft als missie) naar een constante levering van de meest veilige, verse en hoogst kwalitatieve produkten en maakt dit, wat ons betreft, waar. Zij doet dat met een prima getrainde, zeer klantvriendelijke en ter zake kundige medewerkersploeg, waarvan je het gevoel krijgt dat zij groot plezier in hun werk hebben. En dat is op zijn minst leuk om te ervaren en hoort ook bij Goed & Lekker leven vinden wij.

Consum

De wieg van Consum stond aan de Costa Blanca. In 1975 werd zij geboren met een eerste winkel in Alaquas. De distributiesector stond vele jaren in het teken van eten of gegeten worden. Dat wil zeggen, er vonden overal geweldige overnames of samenwerkings verbanden plaats. Zo ook in Spanje en zo ook met Consum als grote overnemer. Consum is typisch Spaans gebleven en met 600 supermarkten in heel Spanje, één van de grote jongens. Zij heeft meer dan 10.000 mensen in dienst, meer dan 1,5 miljoen klanten en is ook de Costa Blanca trouw gebleven met flink wat filialen en een klantvriendelijke bedrijfsfilosofie nl.: Zij wil ons als klanten tevreden stellen en blijvend aan zich binden met producten van goede kwaliteit, een redelijke prijs een goede service en medewerkers die dat met aandacht en grote inzet onder onze aandacht willen (moeten)brengen.
Zij willen een onafhankelijke coöperatie blijven, die innovatief, duurzaam eerlijk is en met een goed prijsniveau ons graag regelmatig terugzien. Onze ervaring is dat ze daar regelmatig in slagen, maar veel onderscheid met anderen zien we daar niet in.

Mas y Mas

Heeft 28 supermercados in de provincie Valencia en 90 in de provincie Alicante. Mas y Mas is Spaanstalig, haar oorsprong en de hoofdzetel bevindt zich in Andalusië. Zij is actief in heel Spanje en in Zuid-Amerika. Haar doelgroep is in 1e instantie de lokale bevolking.
Zij heeft een flink aantal eigen merken van goed niveau. Het totale kwaliteitsniveau, de uitstraling en de gewilde doelgroep is vergelijkbaar met het Nederlandse C1000. Een doorsnee supermarkt dus.

Palco Supermercado

Een supermarkt met veel Nederlandse en Belgische producten en als ze iets niet hebben wat jij graag wilt, zorgen ze ervoor dat het de week daarna wel aanwezig is. Helaas niet overal te vinden, maar wel in Moraira aan de Calle Mostoles 35 in de Urbanisatie Tabaira en in Calpe aan de Avenida de Europa en sinds begin 2013 in La Fustera (Benissa Costa).

Supermercado Mendoza

Groot in Argentinië, als wijn groot en als zeer goede wijnmaker breed en world wide bekend, maar als supermarkt klein (weinig vestigingen aan de Costa Blanca) in verhouding tot Mas y Mas, Carrefour en de Mercadona´s, maar als je hem in de buurt tegenkomt, treedt binnen. Goed, groot en ruim opgezet, heel goed en kwalitatief sterk gesorteerd (in Alfaz trof ik o.a. 5 soorten pindakaas en 4 verschillende goede stamppotten) en met een zeer aantrekkelijke wijnafdeling. Prettig winkelen o.a. in Albir, Cami Vell d`Altea 20.

Super-Content

De zeer succesvolle Nederlandstalige supermarkt van de familie van Zoeren in Alfaz del Pi. Zes jaar geleden gestart en op dit moment actief in een goed lopende supermarkt van 1800 m2.
Trek in verse haring, saucijzenbroodjes of echte Calvé pindakaas. Berliner of Haagse leverworst, spruitjes of erwtensoep? Bij Super-Content hebben ze het bijna vers op de plank staan in een assortiment van ca. 20.000 verschillende producten.

Supermercado Costa Blanca

Gelegen aan de Partida Albir vlak voor Alfaz del Pi. Eveneens een grote supermarkt met veel Nederlandse producten en een noten- en kaasbar met een aangenaam grote sortering.
In hetzelfde pand, op de eerste verdieping is sinds begin 2013 een boekwinkel met Nederlandstalige boeken te vinden.

Eroski

Gestart en hoofdkantoor in Noord-Spanje. Is na Carrefour het concern met het grootste aantal winkels (hypermarkten, supermarkten, city winkels) in Spanje. In 1957 gestart als distributiepeiler van een der grootste coöperativa´s van Spanje, de Mondragon Coöperatie (in Baskenland) en na een enorme overnameslag van een aantal grote en kleinere winkelketens, waaronder voor een korte periode Consum (kocht zich later weer vrij), heeft zij nu ruim 1000 supermercado´s in Spanje, totaal 29.000 mensen in dienst, een jaaromzet van 5.2 biljoen euro´s, benzinestations, reisburo`s, een zeer actieve research en developmentafdeling, waaruit veel nieuwe eigen merkartikelen komen.

Aan de Costa Blanca kennen wij er één in Ordana (graag lezen we van jou waar nog meer, want de corporate website van Eroski is (even?) gesloten) waarvan wij het gevoel hebben dat het grote publiek hier Eroski nog niet echt gevonden heeft, waardoor er niet genoeg doorloop is in de verse producten, die wel een prima kwaliteitsbasis hebben. Eroski kan prijstechnisch de concurrentie zeker aan en met name in de sterke eigen label producten.

Makro Spanje

Hè Makro? Jazeker. Jouw Macrokaart is hier ook geldig en te gebruiken om bijvoorbeeld te zien, dat het productenpakket stevig afwijkt van de producten, die Makro Nederland en België op de plank hebben staan. Het is natuurlijk geen supermarkt of hypermarkt, maar wel heel sterk daarmee te verrijken.
Helaas alleen maar toegankelijk voor ondernemers. En daarom heet dit fenomeen dan ook een zelfbedieningsgroothandel. Overgewaaid, zoals zoveel, uit Amerika waar dit in de twintiger jaren van de vorige eeuw van de grond kwam, begon de Nederlandse Steenkolen Handelsvereniging tussen 1960 en 1970 met het opzetten van de Makroketens, zoals wij die nu ook kennen in Nederland en België. Daarna kwam er een geweldige expansie. Makro is nu aanwezig in 22 landen, waaronder een 3-tal vestigingen aan de Costa Blanca, in Valencia, Finestrat (Benidorm) en Alicante. Ook zit er één net over de zuid grens van Alicante, in Murcia.

3 reacties op “Wat eten we vandaag en waar halen we dat?”

 1. Goedemiddag,
  Pepe La Sal vinden wij een hele goeie supermarkt. Zeer ruime keuze en veel produkten van allerhande nationaliteiten die wij in andere supermarkten niet gevonden hebben. Verkopen ook echt locale produkten zoals de Mistela van Teulada etc. De prijzen zijn ongeveer dezelfde als bij Mercadona, soms zelfs iets goedkoper (sterke drank en wijn). Bij mijn weten alleen in en rond Moraira : ééntje op Cumbre del Sol, ééntje als je Moraira buitenrijdt richting Teulada, ééntje (klein) in centrum Moraira en ééntje (hele grote) net buiten Moraira richting Calpe. Deze laatste is vaak ook op zondag open.
  Met vriendelijke groeten.
  Manuel.

 2. Goedemiddag,
  Wat een verrijking de opening van de Costablanca supermercados in Torrevieja/Orihuela Costa. Geweldig de hollandse producten. Als je hier permanent woont is niets lekkerder dan hollandse produkten zoals de cervelaat en de leverworst. Maar ook de frikandellen, kroketten, boerenkool en spruitjes. Oude kaas en ei-salade. En het meeste nog van de Jumbo. Prima hoor en prijzen zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland. Ik mis alleen de de zaanse mayaonaise, maar die zal ongetwijfeld uitverkocht zijn geweest.
  Complimenten voor het assortiment en de vriendelijkheid van de medewerkers. Een Spaanse medewerker praatte zelfs heel goed Nederlands. Dat is toch mooi. U hebt er een vaste klant bij.
  Met vriendelijke groeten en heel veel succes gewenst,
  Jannie

  1. Wij gaan over een paar weken weer even lekker vanuit Ierland naar ons huisje in Torre de la Horadada. Waar precies zit die Supermercados? Wij kunnen in Ierland ook bijna geen nederlandse produkten kopen, dus nu onze slag in Spanje slaan. Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *