Telefoonnummers voor noodgevallen, Spanje

Telefoonnummers voor noodgevallen, Spanje

De 3 W´s in noodgevallen of Wanneer bel ik Wie voor Wat?

Voor alle noodgevallen kun je altijd overal 112 bellen.

Maar wil je wat specifieker en daardoor wellicht ook wat sneller geholpen worden dan zijn er drie soorten politie in Spanje. En dat maakt het nogal verwarrend Wie je voor Wat moet bellen ook al omdat ze elkaar nogal eens overlappen.

1. De Policia Nacional – tel. 091

Polica National, Spanje(in feite de Rijkspolitie)
Herkenbaar aan hun blauwe uniform is het grootste corps. Zij werken in stedelijke gebieden met meer dan 20.000 inwoners en zijn voor wat hun taken en verantwoordelijkheden betreft vergelijkbaar met de Nederlandse en Belgische politie. Dus bij misdrijven bel je als je in een stad woont het alarmnummer van de Policia Nacional 091.

2. De Guardia Civil – tel. 062

Guardia Civil, Spanje(letterlijk Burgerwacht)
Herkenbaar aan het olijfgroene uniform en de olijfgroene kleur op hun motorvoertuigen. Zij controleren voornamelijk het platteland en de steden tot 20.000 zielen en willen er nogal eens stevig macho uitzien door hun aankleding en duidelijk zichtbaar gedragen wapens vooral als ze opereren aan de uitvalswegen. Ook de taken en verantwoordelijkheden van hen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse en Belgisch politie. Dus bij een misdrijf of zwaar ongeval in een gemeente tot 20.000 inwoners bel je 062.

3. De Policia Local – tel. 092

Policia Local, Spanje

Ook wel de Policia Municipal genoemd (Gemeentepolitie), zijn ook in het blauw gekleed. Zij hebben iets van de oude dorpsveldwachter. Zijn in de regel het meest servicegevoelig en behulpzaam en handhaven en controleren de door de locale overheid ingestelde maatregelen. Je ziet ze vaak druk fluitend de dunne verkeersstroom regelen in en om de dorpen. De plaatselijke burgemeester is dan ook hun baas.

Misdaden ed. worden direct overgedragen aan de Polica National of de Guardia Civil. Zij hebben wel een landelijk tel. nummer 092.

Bij Medische Zorg

Bij en in grote nood: bel 112

A. Voor Eerste Hulp bel het Rode Kruis (Cruz Roja). Zie de nummers, die per regio verschillen, in de plaatselijke telefoongids onder Ambulancias.

B. Bij eerste hulp in het ziekenhuis (Hospital of Clinica) zoek naar Urgencias.

C. Ook in de apotheek (Farmacia) kunnen ze diagnosticeren en mogen ze recepten uitschrijven en er is er altijd wel één in de buurt open. Zie daarvoor de lijst die bij alle apotheken hangt. Zij zijn herkenbaar aan het groen of rood verlichte kruis.

Let op:
Bij een parfumeria kan je wel een lekkere shampoo maar beslist geen geneesmiddel kopen.

Bellen met je Nederlandse/Belgische mobiel

Ook met je Nederlandse of Belgische mobiel, dus zonder 0034, kun je gewoon 112 of bovenstaande 3-cijferige nummers bellen. Je krijgt dan wel in het Spaans, of als je boft in het Engels, de dichtstbijzijnde politiepost aan de telefoon, die je doorverwijst naar de dienst, die jij zoekt.
Weet je een direct nummer (9-cijferig), dan hoort daar altijd wel 0034 voor.