Het Museum van de Speelgoed soldaatjes maar niet in Lliber

85.000, niet eeuwgebonden soldaten, in 1 museum in Valencia. Wij ontdekten het toevallig en willen je dit geheimpje graag verklappen. Aan de Calle Caballeros op nummer 20, in Valencia staat het grootste en meest complete museum van speelgoedsoldaten ter wereld.

Het L’Iber Museo de los Soldaditos de Plomo. Duizenden, prachtig gemaakte miniatuur figuren, die in de meeste gevallen voor, tijdens en na een heroïsche strijd staan opgesteld of uitgebeeld.

De Spaanse verzamelaar Mr. Alvaro Noguera Gimènez verzamelde zijn hele leven vooral complete miniatuur legers. Allemaal in de originele kleding, de juiste uitrusting, het daarbij horende vlagvertoon en met het juiste wapentuig vanuit een bepaalde periode in de geschiedenis. Maar hij verzamelde ook figuren, die voor hem (en voor velen van ons) tijdens zijn leven belangrijk waren. Zo kom je op je tocht door het zorgvuldig ingerichte en leerzame museum ook stripfiguren als Lucky Luke, Kuifje, filmsterren als Charley Chaplin, maar ook de modekoningen Jean Paul Gaultier en Balenciaga tegen en allemaal perfect en zeer herkenbaar uitgevoerd.

Want Alvaro Gimènez hield niet alleen van veel, van perfectie in het kleine, van een nauwkeurige weergave van de geschiedenis, maar ook van kwalitatief, hoogwaardig vakmanschap. Want dat hebben alle 85.000 exemplaren, die nu in het museum zijn tentoongesteld. Zij zijn gemaakt door internationale topvaklieden. Kunstenaars in hun vak. Toppers, die hun “historische speelgoed” boetseerden, waarna er een mal omheen gegoten werd, die zorgvuldig werd volgegoten met tin (een van de oudste metalen), en na de opening van de mal werd de tinnen “soldaat” prachtig beschilderd. Op allerlei verschillende plekken in de wereld werd deze kunst beoefend en veel daarvan werd door Alvaro verzameld en later in het L`Iber Museo de los Soldaditos de Plomo samengebracht. Tinnen soldaatjes op rij (L'Iber Museo, Valencia)Dit grootste tinnen speelgoed museum ter wereld, wat werd geopend in 2007, is ook het meest complete, het meest gevarieerde en kwalitatief beste op het terrein van de `speelgoed´ soldaten. Een naam die eigenlijk niet past, omdat dit veel meer is dan het woord “speelgoed” in eerste instantie bij je oproept. Maar het bekijken daarvan, is wel een speelse en leerzame wandeling door de geschiedenis, die opgedeeld is in allerlei hoofdstukken en je meeneemt langs allerlei veldslagen, confronteert met de prehistorie, laat genieten van de ridderlijke romantiek tijdens een steektoernooi en waarin je onderdeel voelt van één van de vele religieuze processies, die Alvaro Gimènez voor ons verzamelde.

Tot 20 juni 2012 krijg je daar ook nog de reizende tentoonstelling, Gevechten van Napoleon, bij cadeau. Ga bij zijn prachtige, zijn zeer bijzondere boedelverzameling op visite en ontdek, net als wij, dat onze voorouders dat bedoeld moeten hebben met het woord Speel Goed.

L’Iber Museo de los soldaditos de Plomo

Valencia Valencia 46001
963 910 811

Geopend:

wo-vr. van 11.00-14.00 en van 16.00-19.00 uur

za.-zo. van 10.00-15.00 en van 16.00-19.00 uur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *