Genietmomenten, Toledo op weg van de Costa Blanca naar Madrid

Jij had inmiddels al wel begrepen dat wij nogal eens letterlijk en figuurlijk interessante omwegen maken. Met de auto op de weg terug naar Noord-Europa nemen wij natuurlijk ook de voor de hand liggende Route de Soleil. De route waaraan zich de meest aardige overnacht- en dineradressen bevinden, maar zeker in het toeristenseizoen niet de snelste en door al haar tolwegen niet de goedkoopste route op weg naar huis.
 
Wij kiezen daarom nogal eens de route via Valencia. Daar links af de A3 op, door het binnenland, via San Sebastian (prachtige stad met de beste restaurants van Spanje) en bij Biarritz de grens over, om zo westelijk, vaak snel, Parijs te passeren. Een verkeerstechnische prima, voor ons zelfs iets kortere en goedkopere (door het ontwijken van veel tolwegen) route, maar vooral op weg naar en in de buurt van Bordeaux wel wat saai.

Toledo, ten zuiden van Madrid

Het zoeken naar alternatieve visa-versa Madrid-Altea routes heeft ons inmiddels ook al heel Luis Buñuel, Mijn laatste snikwat plezier opgeleverd en daarvan deden wij al eerder verslag in onze verhalen over bijv. Teruel. Normale en voornamelijk autopista routes via Alicante of Valencia. Maakt in aantallen kilometers weinig uit, maar via Valencia is de weg stiller, bochtiger, natuurlijk iets fraaier en … geen tolweg, plus mucho interessante dorpen en stadjes links en rechts van de A3.

Neem bijv. de afslag bij Alarcón, via de A43 op weg naar de stad Toledo, waarover Luis Buñuel in zijn laatste boek “Mijn laatste snik” schreef, dat hij vanaf de eerste dag verrukt was door de zeer bijzondere en specifieke sfeer bijv. vergelijkbaar met Venetië en Praag.

meander van de rivier de Taag, ToledoToledo, hoofdstad van Castilla-La Mancha en één van de oudste steden van Spanje. Zij ligt in de ruige leegheid van de Spaanse hoogvlakte op circa 80 km zuidwestelijk van Madrid aan één van de vele bochten van de rivier de Taag. Maar wel een heel bijzondere bocht. Snel en onrustig stromend meandert de rivier hier door een diepe kloof, waardoor zij de op de heuvel gelegen stad aan drie kanten als het ware beschermt. Aan de vierde kant van de stad zijn de heuvels hoger en daar ligt ook de bijzonder plezierige parador (www.paradores.es) met het door toeristen zeer gewilde terras, waardoor je van boven een prachtig uitzicht op de unieke `skyline´ van de stad hebt.

Dat vond ook de schilder El Greco, die het grootste deel van zijn leven in Toledo woonde en zo rond 1600 vanaf die heuvel, op één van zijn meest beroemde schilderijen het “Gezicht op Toledo” vastlegde. Een schilderij dat in het plaatselijke Museo de El Greco na ruim 400 jaar nog steeds heel duidelijk met de werkelijkheid door jou kan worden vergeleken.

El Greco (de Griek), die op Kreta werd geboren en in 1577 naar Toledo kwam om een altaarstuk te schilderen en daar nooit meer weg ging en zijn mooiste werk maakte, waarvan nog op allerlei religieuze en museale plaatsen veel te zien is. Hij is trouwens ook (tussen haakjes) nogal opvallend populair in de vele toeristenwinkels in de stad en wil je wat afbeeldingen van z’n werk bekijken, ze staan op de site van Toledo Turismo.
 
Bouwstijlen in Toledo, Spanje

Ook lid worden van orde van Toledo?

Verschillende bouwstijlen in ToledoSalvador Dali, Buñuel en Frederico Garcia Lorca allemaal leden van de orde van Toledo, die zich rond 1970, in de nauwe straatjes al dwalend onderdompelden in de voelbare en o.a. door de bijzondere bouwwerken ook verklaarbaar gemaakte specifieke atmosfeer, zul jij er niet meer tegenkomen. Maar wel zal je ongetwijfeld duidelijk worden, dat Toledo een stad was waarin moren, christenen en joden eeuwenlang in goede harmonie moeten hebben samengeleefd. In deze smeltkroes van culturen en religies werden bijvoorbeeld de vele nog in heel goede staat zijnde bijzondere gebouwen van baksteen met prachtige metselversieringen neergezet die in de kunstgeschiedenis Mudéjar werden genoemd.

Kathedraal Primada, Toledo
De torenspits van Kathedraal Primada (Toledo), die markant overal bovenuit steekt.

Mudéjar, de combinatie van Islamitische en Christelijke architectuur, die wij al eerder beschreven na ons bezoek van Teruel. Een bouwvorm die, naar ons idee, alleen maar in goed teamwork tot zulke zeer bezienswaardige resultaten kan leiden. En als regelmatige bezoeker van costablanca.voorjou, weet je dat wij daarin stevig geloven. Together Each Achieves More (TEAM) en dat is in Toledo weer eens heel duidelijk geworden.

(Met dank aan o.a. Rik Zaal “Spanje. Een reisgids”).
 

Zie ook Toledo Turismo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *