De TRAM van Metropool Alicante en Verder

Station Calpe, TRAM traject Calpe-Denia

Regelmatig worden er door de overheid plannen gemaakt en vastgesteld, om de trein- en tramverbindingen tussen de grote(re) steden in Alicante, maar ook naar het vliegveld El Altet, en tussen Alicante en Valencia te verbeteren. Benidorm is bijv. het enige Spaanse stedelijke gebied van de 50 dichtst bevolkte gebieden waar (in 2011) goede verbindingen ontbreken.

Vanuit en rondom Alicante liggen tussen verschillende plaatsen langs de kust 6 tramlijnen, de L1, L2, L3, L4, 4L en L9 met moderne wagons, waarmee het prettig (en gekoeld) reizen is. Niet alleen praktisch, ook leuk als uitstapje. Je ziet van alles onderweg. Wij gingen van Calpe naar Dénia en namen een gedeelte van het L9-traject Benidorm-Dénia. Vanuit Benidorm kan je met de lijn L1 door naar Alicante, waar je vervolgens nog meer opties hebt in de de omgeving van Alicante.

TRAM-stations & Aansluitingen

Klik hier voor de TRAM dienstregeling AlicanteKlik hier voor het overzicht van de TRAM-lijnen (2011). De overstapstations staan aangegeven: in Benidorm, Venta Lunuza, Lucentum, Sangueta, met 4 lijnen! waarvan 1 naar de haven (4L), bij het MARQ-museum, bij de Mercado Central en Luceros.

Aan een aantal nieuwe lijnen wordt gewerkt, ofwel nog in projectvorm of al in uitvoering. Klik hier voor het overzicht van bestaande en nieuwe lijnen.

Een treinreis plannen kan goed op de website van TRAM Metropolitano de Alicante (in het Engels).

Calpe-Denia vv met L9

Stationshal Calpe
TRAM-kaartje Calpe Denia vv Wij stapten in Calpe in een tram van de Automotor MAN-serie 2500 (voor de liefhebber, zie foto bovenaan), op het station, waar we ook graag komen voor koffie na het hardlopen van ons rondje Olta. Een kaartje kopen (hier 3,85 euro) kan in de ‘stationshal’ met de automaat of bij het loket, maar ook met een automaat in de trein, wat een conducteur bij ons zowel heen als terug knipte.
Duur van de reis is 40 min., die voert door het bergachtige landschap met verschillende tunneltjes en 1 hele hoge brug. Af en toe krijg je een glimp van de zee te zien en om de Peñon kan je natuurlijk ook niet heen.

Station Denia Het station in Denia ligt vlak bij de haven met daarachter de oude stad (casco urbano) en het Castillo de Denia, waar een stijlvolle tunnel onderdoor ligt voor een zeer handige doorsteek. Mooi, interessant en makkelijk dus met de trein te ontdekken.

Casco urbano Denia Tunnel onder Castillo van Denia

….. en Verder

De trein

Het treinspoor in Spanje wordt gebouwd en onderhouden door Adif (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) en RENFE is de NS van Spanje. RENFE verzorgt zowel goederen- als personenvervoer, dit met de AVE (hoge snelheidstrein), de Medio Distancia (regionale lijnen, ook door de FEVE) en de Cercanías (lokale lijnen). Klik hier voor het plannen van een reis met RENFE.

Het TRAM-station Luceros ligt dichtbij het treinstation Estación Terminal de Alicante van Adif. Klik op de link naar de website (in het Engels) van het station in Alicante voor het plannen van een verdere reis met de trein.
Het andere treinstation in Alicante is Sant Gabriel, waar de Media Distancia, de regionale lijn van RENFE ook opereert, richting Torrevieja en Murcia (via Elche).

AVE locomotief, serie 114, RENFE In 2012 wordt de AVE (hoge snelheidstrein) van Alicante naar Madrid verwacht, die in 2011 al tot Albacete reikte en in 2014 ook in Elche moet komen. Dit zal de reistijden aanzienlijk verkorten. De AVE Valencia-Madrid doet er bijv. maar 1 uur en 30 minuten over.

ALSA – bussen

Veel trajecten in Spanje worden ook met bussen afgelegd, die op soms mooie busstations stoppen en soms door weinig of geen stops sneller zijn dan de trein. Eén van de buslijnen van Barcelona naar Valencia bijv. is sneller dan de snelste treindienst. Een dienstregeling waar het bedrijf ALSA voor een belangrijk deel in is vertegenwoordigd.

Metro

In Valencia rijdt ook de metro, MetroValencia. Een apart net, in en in de directe omgeving van de stad. In Alicante gaat de TRAM soms ondergronds.

Republished by Blog Post Promoter

Één Trackback

  1. Door Castillo de Dénia | Costa Blanca voor jou op 8 oktober 2011 om 18:34

    […] Restaurante Pepe Castillo de Dénia Pauline Van der Sluijs, 8 oktober 2011 /* *//* */De trein heeft ons op deze trip wederom van Calpe naar Denia Centrum gebracht. Deze keer voor een bezoek aan […]

Plaats een reactie

Je email wordt nooit gepubliceerd of gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*
*