De TRAM van Metropool Alicante en Verder

Regelmatig worden er door de overheid plannen gemaakt en vastgesteld, om de trein- en tramverbindingen tussen de grote(re) steden in Alicante, maar ook naar het vliegveld El Altet, en tussen Alicante en Valencia te verbeteren. Benidorm is bijv. het enige Spaanse stedelijke gebied van de 50 dichtst bevolkte gebieden waar (in 2011) goede verbindingen ontbreken.

Vanuit en rondom Alicante liggen tussen verschillende plaatsen langs de kust 6 tramlijnen, de L1, L2, L3, L4, 4L en L9 met moderne wagons, waarmee het prettig (en gekoeld) reizen is. Niet alleen praktisch, ook leuk als uitstapje. Je ziet van alles onderweg. Wij gingen van Calpe naar Dénia en namen een gedeelte van het L9-traject Benidorm-Dénia. Vanuit Benidorm kan je met de lijn L1 door naar Alicante, waar je vervolgens nog meer opties hebt in de de omgeving van Alicante.

TRAM-stations & Aansluitingen

Klik hier voor het overzicht van de TRAM-lijnen. De overstapstations staan aangegeven: in Benidorm, Venta Lunuza, Lucentum, Sangueta, met 4 lijnen, waarvan 1 naar de haven (4L), bij het MARQ-museum, bij de Mercado Central en Luceros.

Een treinreis plannen kan goed op de website van TRAM Metropolitano de Alicante.

Calpe-Denia vv met L9

Stationshal Calpe
TRAM-kaartje Calpe Denia vv
Wij stapten in Calpe in een tram van de Automotor MAN-serie 2500 (voor de liefhebber, zie foto bovenaan), op het station, waar we ook graag komen voor koffie na het hardlopen van ons rondje Olta. Een kaartje kopen (toen 3,85 euro) kan in de ‘stationshal’ bij de automaat of bij het loket, maar ook bij een automaat in de trein, wat een conducteur bij ons zowel heen als terug knipte.
Duur van de reis is 40 min., die voert door het bergachtige landschap met verschillende tunneltjes en 1 hele hoge brug. Af en toe krijg je een glimp van de zee te zien en om de Peñon kan je natuurlijk ook niet heen.

Station Denia Het station in Denia ligt vlak bij de haven met daarachter de oude stad (casco urbano) en het Castillo de Denia, waar een stijlvolle tunnel onderdoor ligt voor een zeer handige doorsteek. Mooi, interessant en makkelijk dus met de trein te ontdekken.

Casco urbano Denia Tunnel onder Castillo van Denia

….. en verder

De trein

Het treinspoor in Spanje wordt gebouwd en onderhouden door Adif (Administrador de Infraestructuras Ferroviarias) en RENFE is de NS van Spanje. RENFE verzorgt zowel goederen- als personenvervoer, dit met de AVE (hoge snelheidstrein), de Medio Distancia (regionale lijnen, ook door de FEVE) en de Cercanías (lokale lijnen). Klik hier voor het plannen van een reis met RENFE.

Het TRAM-station Luceros ligt dichtbij het treinstation Estación Terminal de Alicante van Adif. Klik op de link naar de website (in het Engels) van het station in Alicante voor het plannen van een verdere reis met de trein.
Het andere treinstation in Alicante is Sant Gabriel, waar de Media Distancia, de regionale lijn van RENFE ook opereert, richting Torrevieja en Murcia (via Elche).

AVE locomotief, serie 114, RENFE In 2012 wordt de AVE (hoge snelheidstrein) van Alicante naar Madrid verwacht, die in 2011 al tot Albacete reikte en in 2014 ook in Elche moet komen. Dit zal de reistijden aanzienlijk verkorten. De AVE Valencia-Madrid doet er bijv. maar 1 uur en 30 minuten over.

ALSA – bussen

Veel trajecten in Spanje worden ook met bussen afgelegd, die op soms mooie busstations stoppen en soms door weinig of geen stops sneller zijn dan de trein. Eén van de buslijnen van Barcelona naar Valencia bijv. is sneller dan de snelste treindienst. Een dienstregeling waar het bedrijf ALSA voor een belangrijk deel in is vertegenwoordigd.

Metro

In Valencia rijdt ook de metro, MetroValencia. Een apart net, in en in de directe omgeving van de stad. In Alicante gaat de TRAM soms ondergronds.

13 reacties op “De TRAM van Metropool Alicante en Verder”

 1. In La Marina plaza news heb ik gelezen dat de tramverbinding tussen Denia en Calpe niet voor eind 2021 is voltooid, dus voorlopig moeten we nog even de bus nemen.

 2. Op zich is de TRAM een prettig en vrij goedkoop vervoermiddel langs de Costa Blanca. Helaas blijven de werkzaamheden in het noorden van dit traject langer duren dan oorspronkelijk gepland.
  Wat ik erger vind is dat de website niet naar behoren werkt. In het Valenciaans wil het nog een beetje lukken, maar in het Engels en/of Spaans kom je constant niet werkende links tegen. Zeer slechte punten wat dat betreft !

 3. Station Denia is gesloten, de trambaan is voor enkele honderden meters vernieuwd. Daarna is de lijn opgebroken, werkzaamheden zijn de afgelopen maanden niet uitgevoerd noch hervat. Wie met openbaar vervoer wil reizen door de Costa Blanca vanuit Denia (en omgeving), is aangewezen op de bus. Of en wanneer de tram opnieuw in gebruik wordt genomen is – ook bij het VVV Denia – niet bekend.

 4. Vanuit Denia vertrekt er helaas géén tram richting Alicante. Dit was tot een paar jaar geleden wel mogelijk en bovendien een prachtige rit.

 5. Het is nu begin 2019 en nog steeds moet je in Calpe uitstappen en ga je met een bus verder. En die stopt op veel plekken en je bent denk ik zeker een uur onderweg met die bus.
  Als je denkt gezellig in een treintje naar Denia te gaan vanaf Benidorm kom je bedrogen uit.

 6. Leuk zo’n artikel over de tram naar Denia. Met als datum feb 2017.
  Maar vanaf Calp ga je sinds 2016 met de busvanaf Calp naar Denia. Pas in 2019 wordt naar verwachting opnieuw met de tram naar Denia gereden.
  Het artikel is dan ook niet erg actueel!

 7. De Tram rijdt dit jaar toch niet naar Denia, ik heb gelezen dat je met de bus moet gaan ivm werkzaamheden. Klopt dit???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *