Turrón, een lekkernij al sinds de 15e eeuw

Turrón of noga is van oorsprong een zoete lekkernij uit de provincie Alicante. Turrón is in zijn huidige hoedanigheid al bekend vanaf de 15e eeuw en werd geïntroduceerd door, jawel daar zijn ze weer, de Moren. Maar ook de Joden zouden een vinger in de pap hebben gehad.

De originele Turrón bestaat uit slechts drie ingrediënten. Het hoofdbestanddeel van Turron is amandel en aan amandelbomen heeft de Levante (het gebied dat Murcia en Valencia beslaat) geen gebrek en waren al duizenden jaren bekend én beroemd. In het graf van Toetanchamon zijn zelfs amandelen gevonden uit ‘onze’ provincie. Er zijn 2 soorten amandelbomen, de Valenciaanse en de zgn. Jordaanse, amandelbomen uit het zuidelijker gelegen Malaga. Ik proef geen verschil, maar kenners zeggen dat de Valenciaanse amandel superieur is. Het tweede bestanddeel is honing. Ook hieraan was van oudsher geen gebrek en vooral de wilde bloemen honing uit het binnenland is kwalitatief er goed. Het derde bestanddeel is eiwit om de Turrón te ‘binden’.

Er zijn twee soorten Turrón, de harde en de zachte. De harde Turrón, oftewel Turrón Duro komt uit Alicante. De gepelde amandelen worden geroosterd en gehakt, verwarmd met honing en eiwit gemengd en na afkoeling in stukken gesneden en that’s it.

De zachte Turrón, oftewel Turron Blando, komt uit Jijona (Xixona). Dit is verreweg de bekendste noga en Jijona was dan ook in de 15e eeuw de bakermat van de Turrón.

Er is niet veel verschil in bereiding t.o.v. de harde Turrón. Bij de zachte Turrón is er een extra stap aan toegevoegd. Harde Turron wordt vermalen en er wordt amandelolie toegevoegd. Dit mengsel wordt een aantal uren verwarmd en gemengd en met opnieuw eiwit gebonden en afgekoeld.

Het bereidingsproces van Turrón is de afgelopen eeuwen vrijwel niet gewijzigd. De laatste 50 jaar zijn er wel een groot aantal variaties op de markt gekomen, zoals Turrón met suiker, vruchtjes, hazelnoot en de (althans door mij) zeer gewaardeerde Turrón met chocolade.

Kwaliteitseisen

Voor Turron gelden strikte kwaliteitseisen om een bepaalde naamstoevoeging te mogen voeren. Eén van de belangrijkste daarvan is het percentage amandelen dat voor de bereiding is gebruikt.

Kwaliteit van hoog tot laag:
1. Turrón Suprema
Deze noga bevat voor de Alicante Turrón Duro (hard) minstens 64% amandelen en voor de Jijona Turrón (Blando-zacht) minstens 60%.
2. Turrón Extra
3. Turrón Estandar
4. Turrón Popular

Omdat ik persoonlijk de Turrón met Chocolade erg lekker vind, even kort de verschillende kwaliteiten op een rijtje van hoog tot laag: Extra Fino, Fino, Popular. Hier geldt vooral als kwaliteitseis, het percentage cacao en melk dat gebruikt wordt.

Vooral met kerstmis wordt door de Spanjaarden veel Turrón gekocht en met een mindere kwaliteit dan Extra zal een lokale Spanjaard niet snel genoegen nemen. Ik denk dat bijv. de Turrón Popular qua smaak weinig weg heeft van een echt stukje noga.

Openingstijden

januari t/m juni 10:00-13.30 uur / 16:00-19:30 uur
juli t/m december 10:00-13:00 uur / 16:00-19:00 uur
het hele jaar op za. 10:00-13:00 uur / 16:00-19:00 uur
zon- en feestdagen 10:00-13:00 uur / 17:00-19:00 uur
gesloten 1 januari en 25 december
Bellen voor rondleidingen en voor het zien van het productieproces.
zie ook de website van het Museo dél Turrón.

Turron

Museo Polígono Industrial Ciudad del Turrón – Pol. Espartal II Carretera Busot km1. 03100 Xixona Alicante
965 610 712

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *