Valencia

 • Wat doen we met de kids aan de Costa Blanca?
  Wat doen we met de kids aan de Costa Blanca?
  Veel! Natuurlijk kom je in 1e instantie voor het heilzame klimaat en daarin speelt het zonnetje de hoofdrol. En daar hebben we al veel suggesties voor gedaan. Niet alleen voor kinderen, maar ook zeer geschikt voor jong en oud. Activiteiten op of in het water zijn altijd populair, met snorkelen, wakeboarden, duiklessen, kanovaren, vissen op of aan de Middellandse Zee, of ronddollen in 1 van de zwemparadijzen met geweldige glijbanen, maar ook dieren- en themaparken bezoeken. Het kan allemaal, maar nog veel meer.
 • Valencia Club de Fútbol
  Valencia Club de Fútbol
  Valencia Club de Fútbol, behoort niet alleen tot de Spaanse maar ook tot de wereldtop. Zij speelt in het Estadio Mestalla waar ruim 52.000 mensen in kunnen. Valencia speelt thuis in wit shirt en zwarte broek en op het shirt draagt zij het het logo, de Senyera.
 • Ciudat de las Artes y Ciencias
  Ciudat de las Artes y Ciencias
  De Spaanse architecten Santiago Calatrava, Felix Candela en Javier Yaya Tur hebben hun droom kunnen realiseren op de droge rivierbedding van de Turia. In dit fraaie interactieve park voor de bewoners van Valencia kwam hun droom tot een prachtige werkelijkheid. Zij hebben daarmee Valencia als moderne, kunstzinnige, zelfs swingende stad op de wereldkaart gezet.
 • El Almudin
  El Almudin
  El Almudin (15e en 16e Eeuw) was het belangrijkste gebouw voor de opslag, distributie en verkoop van graan in de stad Valencia. Deze voormalige graanschuur is gebouwd bovenop een oud Moslim Paleis en is tegenwoordig in gebruik als zeer gewilde expositieruimte voor belangrijke, tijdelijke tentoonstellingen.
 • Castillo de Liria, Viura y Sauvignon
  Castillo de Liria, Viura y Sauvignon
  Een witte, frisse fruitige zachte en gewoon heel lekkere wijn. Voor bij een visje, een stukje kip of gewoon aan het zwembad als aperitief. Voor het eerst geproefd en op de markt gebracht in 1971 in de bodega van Vicente Gandia in Chiva, in de buurt van Valencia, die ook te bezoeken is.
 • Museo del Gremio Artistas Falleros
  Museo del Gremio Artistas Falleros
  Een klein maar zeer bijzonder museum direct gekoppeld aan een zeer bijzonder festival: Fallas de San Jose. Alles draait om de gigantisch grote, prachtig gedetailleerde satirisch karikaturen gemaakt door ca. 170 kunstenaars met hulp van leerlingen van kunstacademies ed.
 • De dansen en muziek van Spanje
  De dansen en muziek van Spanje
  Spaanse dansen, een aantal overgebleven uit de Moorse overheersing, de meeste razendsnelle dansen waarbij de handen boven het hoofd de castagnetten tegen elkaar slaan. Gitaren, klappende handen en roffelende voeten begeleiden de zingende verhalen over pijn, hartstocht of jaloezie.

Valencia voor jou

“Valencia is een diamant die stroomt in een rivier vol parels.
Zij is een jonge en prachtige door Allah gemaakte dame”.

Aldus Al Russafi in de 12e eeuw. Sja, dat is natuurlijk heel mooi van de dichter Al Russafi maar als beschrijving van Valencia heb je daar niet zo heel veel aan. Maar geen nood er zijn veel beschrijvingen waaraan je je kunt laven. En die vond je ongetwijfeld al.

Maar lees nog even verder. Valencia is inderdaad prachtig en “diamant” past ook vandaag de dag nog bij deze swingende, bruisende en in veel opzichten lekkere leefstad vol bezienswaardigheden. Zo jong is ze ook niet meer, want ze werd gesticht 138 v. Chr. door de Romeinen en herbergde sinds die tijd heel veel verschillende culturen, religies en leiders tot vandaag .

De leider van vandaag is een leidster de vrouwelijke burgemeester Rita Barber Nolla. Zij leidt met verve en met een op de toekomst gerichte blik deze op twee na grootste stad van Spanje. Ruim 800.000 inwoners. De koppeling van de levendige geschiedenis en de moderne tijd kun je nog steeds herkennen als je een bezoek brengt aan een aantal van die flonkerende, in stenen en glas verpakte historische diamantjes. Neem de romaanse tempel die via een moskee veranderde in de huidige Cathedral de Valencia en slenter daarna door naar de zeer eigentijdse architectuur van de Stad van Kunsten en Wetenschappen (de Ciutat de les Arts i de les Ciencies). Je overbrugt dan in een uurtje moeiteloos ruim 2000 jaar.

Daarnaast geloven wij dat het vooral the way of life zal zijn die je sterk zal aanspreken. Het ritme van de nacht schijnt hier hoger te liggen dan het tempo van de dag. Een siesta op niveau aan de Playa de Arenas en trendy en chique shoppen rondom de Plaza del Ayuntamiento en de Plaza de Toros, het ligt hier maar een paar kilometer uit elkaar.

Meer beschrijven doen we niet. Je las al veel over deze diamant, denken wij, en als je echt op de hoogte wilt zijn van het allerlaatste op het terrein van komende modeshows tot tentoonstellingen of van metrokaartjes via popfestivals tot heilige misuren, bezoek dan de prima actuele website www.turisvalencia.es. Of bezoek voor de beschrijving van de feesten en evenementen de betreffende categorie op deze site. En geniet van deze prachtige, levendige, interessante maar gelukkig ook ondeugende dame.

Wat is er te doen in Valencia?

Waterslide of waterglijbaan

Wat doen we met de kids aan de Costa Blanca?

Veel! Natuurlijk kom je in 1e instantie voor het heilzame klimaat en daarin speelt het zonnetje de hoofdrol. En daar hebben we al veel suggesties voor gedaan. Niet alleen voor kinderen, maar ook zeer geschikt voor jong en oud. Activiteiten op of in het water zijn altijd populair, met snorkelen, wakeboarden, duiklessen, kanovaren, vissen op of aan de Middellandse Zee, of ronddollen in 1 van de zwemparadijzen met geweldige glijbanen, maar ook dieren- en themaparken bezoeken. Het kan allemaal, maar nog veel meer.

Ciudad de las artes y las ciencias de Valencia

Ciudat de las Artes y Ciencias

De Spaanse architecten Santiago Calatrava, Felix Candela en Javier Yaya Tur hebben hun droom kunnen realiseren op de droge rivierbedding van de Turia. In dit fraaie interactieve park voor de bewoners van Valencia kwam hun droom tot een prachtige werkelijkheid. Zij hebben daarmee Valencia als moderne, kunstzinnige, zelfs swingende stad op de wereldkaart gezet.

Stuwmeer Tibi

Huerta de Alicante

Al eerder beschreven wij het belang van het water rondom de stad Valencia en de ingenieuze irrigatiesystemen om het water te kunnen sturen en zo te gebruiken bij de landbouw. Bewoners van Alicante en Orihuela hebben door de geschiedenis heen dezelfde kundige techniek toegepast om de landerijen, de huerta’s, gecontroleerd te kunnen bewateren.

recept paella mixta, valencia

Recept Paella Mixta volgens Gerald

Wellicht zal een aantal lezers van dit artikel denken ‘Dat is toch die vent die ook al elke dag zijn mening moet spuien over het weer? Gaat hij zich nu ook al bezig houden met eten?’ Die mensen kan ik redelijk geruststellen. Ik heb in de loop der tijd een eigen receptuur gemaakt, die bij de meesten in de smaak valt; vandaar.

Fast Ferry Jaume III Baleària

Ibiza, Formentera of Mallorca? Laat je in de boot (mee)nemen naar de Balearen!

Je bent hier al langer en was hier al vaker en steeds was er het gevoel: ik moet het toch een keertje zien en meebeleven. Dat swingende, artistieke, hartveroverende, ondeugende Ibiza. Of de grote variatie in het afwisselende landschap en het mondaine van haar hoofdstad (Palma), plus de culturele rijkdom van Mallorca.

Eerste Spaanse woordenboek

Is Spaans wel Spaans aan de Costa Blanca?

Het Spaans aan de Costa Blanca heet officieel Castellano (Castiliaans uit Castilië) en dat is de officiële staatstaal sinds 1250. De taal stamt af van het zgn. Vulgair Latijn, de oorspronkelijke taal van de Romeinen, die Spanje ca. 700 jaar bestuurden. Er zijn verschillende dialecten, zoals het Valenciaans.

Plafondschildering in L'Altar Mayor, kathedraal Valencia

De Kathedraal, de Basilica de la Virgin en de klokkentoren op een heel mooi kluitje in het hart van Valencia

Valencia heeft hele mooie monumenten. De kathedraal, de basiliek en de klokkentoren, die mooi op een kluitje staan, zijn daar een goed voorbeeld van. De Plaza’s waar ze aan liggen zijn bereikbaar door allerlei plezierige en interessante winkel- en wandelstraatjes.

Lang perkeren op de vliegvelden van Alicante en Valencia

(Langer) Parkeren bij de vliegvelden van Alicante en Valencia

Parkeren bij de vliegvelden van Alicante en Valencia voor halers en brengers is prima. Voor het wat langer parkeren, 1 dag, 1 week, 1 of meer maanden en zelfs een jaar lang, is de concurrentie groot en verdient het aanbeveling even vooraf te googlen, te mailen of te bellen en per seizoen willen de prijzen hierbij ook nogal eens flink te verschillen.

Fallas poppen, Valencia

Fallas de Valencia

Als je in de periode van 1 tot en met 19 maart aan de Costa Blanca bent mag je de zeer spectaculaire Las Fallas feesten, voornamelijk in en om Valencia, eigenlijk niet missen. Hoewel je Las Fallas in meer plaatsen kunt tegenkomen zijn de feesten in Valencia het meest spectaculair. En dat in alle opzichten. De meeste, mooiste en grootste beelden, het meest aantal optochten met de meest feeërieke kostuums, de galafeesten met de mooiste mensen in de meest prachtige, traditionele maar ook moderne outfits, de meest uitgebreide kinderfeesten.

Dansa Valencia 2011

Dansa Valencia, Internationaal Balletfestival

Het dansfestival Dansa Valencia, waar elk jaar jonge internationale choreografen hun nieuwe werk komen presenteren en waar wordt gedanst door dansers uit een groot aantal landen. De dansers bewegen, maar jij kunt je ook ‘bewegen’ tussen de verschillende theaters en podia waar de verschillende optredens plaatsvinden.

Acequia (irrigatiekanaal), Valencia

La Huerta de Valencia – irrigatie op de vlakte

Er kon dankzij de ingenieuze irrigatiesystemen van de Moren, beheerst met de aan- en afvoer van water worden omgegaan, waardoor de vlakten rondom Valencia zeer geschikt werden voor het verbouwen van gewassen. Dit hadden de Romeinen ook al geprobeerd, zodat ze hun legioenen konden voeden, maar waren niet in staat om dit op grotere schaal te doen zonder de ‘Arabische’ techniek van de Moren. Het gebied werd bekend als La Huerta de Valencia, de Tuin van Valencia.

El Museo de Bellas Artes

Het Museum voor Schone Kunsten “San Pio V” in Valencia is een groot, rijk en waardevol museum. In het museum vind je geen moderne kunstwerken; bijna al het tentoongestelde werk komt uit de 13e tot 19e eeuw. Dit museum is ooit begonnen als opleidingsinstituut voor priesters, herbergt nu een schitterende collectie schilderijen en is bekend om haar Gotische tableaus.

Fanfare en Harmonie in Spanje

Tussen Alicante en Valencia wordt flink en goed op koper en op hout geblazen

Bijna elk feest of evenement aan de Costa Blanca wordt opgeluisterd door fanfare muziek. En dan niet alleen muziek waarin de trommelaars en de bugel de boventoon voeren (de zgn. Fanfare), maar ook andere blazers een stevige (en mooie) toon wegblazen. Het bijzondere van de Costa Blanca is, dat dit niet alleen koperblazers zijn, zoals bij ons in België en Nederland, maar ook dat er houtblazers te horen en te zien zijn. Je spreekt dan ook hier van een Harmonie.