Valencia

 • El Almudin
  El Almudin
  El Almudin (15e en 16e Eeuw) was het belangrijkste gebouw voor de opslag, distributie en verkoop van graan in de stad Valencia. Deze voormalige graanschuur is gebouwd bovenop een oud Moslim Paleis en is tegenwoordig in gebruik als zeer gewilde expositieruimte voor belangrijke, tijdelijke tentoonstellingen.
 • Castillo de Liria, Viura y Sauvignon
  Castillo de Liria, Viura y Sauvignon
  Een witte, frisse fruitige zachte en gewoon heel lekkere wijn. Voor bij een visje, een stukje kip of gewoon aan het zwembad als aperitief. Voor het eerst geproefd en op de markt gebracht in 1971 in de bodega van Vicente Gandia in Chiva, in de buurt van Valencia, die ook te bezoeken is.
 • Museo del Gremio Artistas Falleros
  Museo del Gremio Artistas Falleros
  Een klein maar zeer bijzonder museum direct gekoppeld aan een zeer bijzonder festival: Fallas de San Jose. Alles draait om de gigantisch grote, prachtig gedetailleerde satirisch karikaturen gemaakt door ca. 170 kunstenaars met hulp van leerlingen van kunstacademies ed.
 • De dansen en muziek van Spanje
  De dansen en muziek van Spanje
  Spaanse dansen, een aantal overgebleven uit de Moorse overheersing, de meeste razendsnelle dansen waarbij de handen boven het hoofd de castagnetten tegen elkaar slaan. Gitaren, klappende handen en roffelende voeten begeleiden de zingende verhalen over pijn, hartstocht of jaloezie.
 • Huerta de Alicante
  Huerta de Alicante
  Al eerder beschreven wij het belang van het water rondom de stad Valencia en de ingenieuze irrigatiesystemen om het water te kunnen sturen en zo te gebruiken bij de landbouw. Bewoners van Alicante en Orihuela hebben door de geschiedenis heen dezelfde kundige techniek toegepast om de landerijen, de huerta's, gecontroleerd te kunnen bewateren.
 • Spanjaarden en Stieren
  Spanjaarden en Stieren
  Spanjaarden en Stieren is een gevoelige zaak. Maar ook gebaseerd op eeuwenoude tradities en wij weten inmiddels dat men hier die graag en vol respect in ere houdt. In veel van de Costa Blanca dorpen en steden tref je tijdens de Zomerfeesten het zgn. Stiertjes los aan, een meestal onschuldige variant van het beruchte stierengevecht.
 • La Lonja de la Seda
  La Lonja de la Seda
  La Lonja de la Seda is de vijftiende-eeuwse zijdebeurs van Valencia (Spanje), gelegen aan de Plaza del Mercado. In 1996 plaatste de UNESCO de Lonja de la Seda op de Werelderfgoedlijst, mede omdat dit gebouw de macht en weelde aantoont van de kooplieden in het mediterrane gebied in de vijftiende en zestiende eeuw.

Valencia voor jou

“Valencia is een diamant die stroomt in een rivier vol parels.
Zij is een jonge en prachtige door Allah gemaakte dame”.

Aldus Al Russafi in de 12e eeuw. Sja, dat is natuurlijk heel mooi van de dichter Al Russafi maar als beschrijving van Valencia heb je daar niet zo heel veel aan. Maar geen nood er zijn veel beschrijvingen waaraan je je kunt laven. En die vond je ongetwijfeld al.

Maar lees nog even verder. Valencia is inderdaad prachtig en “diamant” past ook vandaag de dag nog bij deze swingende, bruisende en in veel opzichten lekkere leefstad vol bezienswaardigheden. Zo jong is ze ook niet meer, want ze werd gesticht 138 v. Chr. door de Romeinen en herbergde sinds die tijd heel veel verschillende culturen, religies en leiders tot vandaag .

De leider van vandaag is een leidster de vrouwelijke burgemeester Rita Barber Nolla. Zij leidt met verve en met een op de toekomst gerichte blik deze op twee na grootste stad van Spanje. Ruim 800.000 inwoners. De koppeling van de levendige geschiedenis en de moderne tijd kun je nog steeds herkennen als je een bezoek brengt aan een aantal van die flonkerende, in stenen en glas verpakte historische diamantjes. Neem de romaanse tempel die via een moskee veranderde in de huidige Cathedral de Valencia en slenter daarna door naar de zeer eigentijdse architectuur van de Stad van Kunsten en Wetenschappen (de Ciutat de les Arts i de les Ciencies). Je overbrugt dan in een uurtje moeiteloos ruim 2000 jaar.

Daarnaast geloven wij dat het vooral the way of life zal zijn die je sterk zal aanspreken. Het ritme van de nacht schijnt hier hoger te liggen dan het tempo van de dag. Een siesta op niveau aan de Playa de Arenas en trendy en chique shoppen rondom de Plaza del Ayuntamiento en de Plaza de Toros, het ligt hier maar een paar kilometer uit elkaar.

Meer beschrijven doen we niet. Je las al veel over deze diamant, denken wij, en als je echt op de hoogte wilt zijn van het allerlaatste op het terrein van komende modeshows tot tentoonstellingen of van metrokaartjes via popfestivals tot heilige misuren, bezoek dan de prima actuele website www.turisvalencia.es. Of bezoek voor de beschrijving van de feesten en evenementen de betreffende categorie op deze site. En geniet van deze prachtige, levendige, interessante maar gelukkig ook ondeugende dame.

Wat is er te doen in Valencia?