Van boerengolf naar topgolf

Zoals gebruikelijk waren we in september weer in Albir aan de Costa Blanca (zie de rubriek Golf). Inmiddels hebben we in dit gebied al op veel golfbanen gespeeld. Het vinden van een ‘nieuwe golfbaan’ betekent dus een iets langere rit met onze Record-Go-Car.

De keuze voor een nieuwe baan was deze keer zeer verrassend. Net als voorgaande jaren werden we ook nu weer geconfronteerd met onderhoud op de diverse golfbanen. Opmerkelijk dat dit onderhoud start bij het begin van ‘high season’ en dat in combinatie met verhoging van de greenfee prijzen. Prettig was dat boekingskantoor Campbell Lamont Golf ons het onderhoudsschema van vele banen heeft toegezonden.

Don Cayo, Altea

Golfbaan Costa BlancaDon Cayo in Altea was onze eerste baan. Deze glooiende 9 holes baan ligt ingeklemd tussen fraaie optrekjes. De tweede negen holes speel je vanaf een andere kleur tee, met dus een andere afstand. Een leuke oplossing voor de beperkte mogelijkheden. Jammer dat je vanaf sommige teeboxen niet mag afslaan met de driver en woods. Reden is het beschermen van de bezittingen van de omwonenden. Kennelijk is er wel eens een hole-in-one-van-de-BMW’s’ geslagen.

Receptie, shop en restaurant/bar zijn prima, maar het meest belangrijke was abominabel slecht, nl. de golfbaan. De fairways waren slecht, gras afgewisseld met veel zand. De greens waren dramatisch, onspeelbaar en Moren en Christenen onwaardig. Op onze klacht hoorden we het standaard antwoord, nl. de hete zomer. Later kregen we het echte antwoord: er is bij het onderhoud ‘contaminated’ water gebruikt. Ondanks de toezegging van 2 gratis greenfees, twijfelen we of we moeten terugkeren naar een baan, die op dat moment iets weg had van boerengolf.

El Plantio, El Altet

El Plantio, tussen Alicante en de luchthaven, was onze volgende baan. We kregen een reductie vanwege de slechte greens. Wat moest dat wel niet zijn, gelet op de ervaring bij Don Cayo!! De diverse faciliteiten zijn prima en de baan lag er ook mooi en goed onderhouden bij. Greens waren niet honderd procent, maar acceptabel en redelijk goed bespeelbaar. Een mooie, op sommige plaatsen iets glooiende baan met veel palmbomen.

Na afloop werden we geconfronteerd met mechanische pech. Personeel van de golfbaan was zeer attent en heeft ons toen bijzonder goed geholpen, sombrero!!

Font del Llop, Aspe

Font del Llop, ten oosten van Aspe is één van onze favoriete banen. Mooi en ruim aangelegd en ver van enige ‘urbanización’. Ontvangst, shop en horeca zijn prima en de golfbaan lag er prachtig en goed onderhouden bij. Het mooie aan deze baan is dat je vrijwel nergens ‘vlak’ staat, dus uitdaging te over. Bovendien is het er heerlijk rustig spelen. Kijk wel even op hun website voor een goede route beschrijving. We komen zeker terug.

La Galiana, Gandia

La Galiana, ten noorden van Gandia, was onze ‘nieuwe golfbaan’, we waren erg benieuwd na kennismaking via de website. Voor deze baan reden we vanaf Albir naar het noorden en iets voorbij Gandia via de lokale CV50 richting Alzira. De golfbaan is gelegen naast het Monasterio d’Aguas Vivas. Excuses voor een slechte ronde golf hadden we dus niet meer.

La Galiana golfbaan, Gandia

De receptie, shop en restaurant zijn semipermanent opgebouwd, maar voldoen uitstekend. Na een americano met schitterend uitzicht, werden we bij hole 1 ontvangen door de caddiemaster. Zijn briefing bestond vrijwel volledig uit instructies hoe te rijden met een buggy. Na vele golfjaren in Spanje leek ons dat wat overdreven, maar enkele holes later was het duidelijk. Het terrein is zeer geaccidenteerd en een buggy onder aan de heuvel behoort blijkbaar tot de mogelijkheden.

Het golfen was in meerdere opzichten hemels. Een prachtige en perfect onderhouden baan met veel hoogteverschillen, een mega uitdaging. Bij ons staat hij duidelijk bovenaan. Terug in ons appartement keek ik even op ‘Leadingcourses’ en La Galiana blijkt daar de nr. 3 baan van Spanje te zijn. Let wel, topgolf met normale prijzen ….. niet verder vertellen!!

Alenda, Monforte del Cid

Alenda, 20 km ten westen van Alicante en nabij Monforte del Cid, was weer een bekende baan. Schitterende en ruim opgezette voorzieningen. Golfbaan lag er prima bij. Het was niet druk, zodat we eerder konden starten, passend bij de low budget greenfee prijzen. We hebben er prettig gespeeld op een iets glooiend terrein. Leuke baan, maar een volgende keer slaan we eens over, ondanks de goede tapas.

Bert van Gulijk en Henk Daanen

De locaties van de banen op een rij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *