Vandaag

Onder actief leven verstaan wij dat je gezond luieren wel wilt combineren met bijvoorbeeld een mooie wandeling, een lekker spelletje tennis of het lopen van een aantal holes op een van de mooie golfcourses in de omgeving.

Zelfs ben je misschien wel in om, met een groep gelijkgestemden, een aantal malen op een mooie plek en onder professionele leiding hard te lopen of een stevige fietstocht te maken. Waar en Hoe vindt je onder de tap Gezond Bewegen.

De rubriek Cultuur en Evenementen is breed en zo hoort dat ook vinden wij. Een markt in Spanje heeft haar eigen karakter en het Sinterklaasfeest bij ons wordt hier niet gevierd maar het 3 Koningenfeest elk jaar op 6 januari is daarmee wel vergelijkbaar. En wij zijn er ook vanuit gegaan dat je wel een keer een interessante markt wilt bezoeken of een optocht en/of een plaatselijk bijzonder feest meemaken.

Wij hebben de “gewone” markten op een dagenrij gezet. Het ev.bijzondere daaraan hebben wij toegevoegd. De, naar ons idee, belangrijkste en meest verrassende musea, met hun kenmerken en adressen vind je ook onder de betreffende tap. Alleen voor welke tentoonstellingen zul je dan even moeten mailen. Zie het vermelde mailadres of de website. Als het om zeer bijzondere tentoonstellingen gaat vermelden wij die in de rubriek “Snel gevonden” met een korte beschrijving en ev. recensie. Net als de beschrijving en een stukje geschiedenis van een aantal van de vele optochten die je hier aan de Costa Blanca kunt meemaken.

Verder kom je tegen; opmerkelijke beeldentuinen, smaak- en praatmakende modeshows of bijzondere theater-,dans- en/of muziekoptredens. Net als een speciaal evenementenpark of spectaculair vuurwerk, kortom zaken die je -denken wij- niet wilt missen. Je vindt ze in deze rubrieken. En als we wat vergeten zijn of ons nog niet zijn opgevallen, want natuurlijk zijn we niet compleet, meldt het ons. Bedankt alvast en heel veel goede belevenissen..

Kalkgesteente, cabeco d'or, alicante

Grotten in de provincie Alicante

Een geweldig uitje voor een te warme of een (relatief) te koude dag aan de Costa Blanca is het bezoeken van een grot. Voor jou worden de mooiste beschreven. Ze zijn er in alle soorten en maten, klein, lang, diep met grote zalen en unieke vormen in de provincie Alicante, vanwege het effect van het karstverschijnsel.

Podenco, Spaanse hond

Wil jij een echte vriend? Neem een hond!

Bij het Nederlandse Asiel van de Stichting Sphoek, gezeteld in La Nucia weten ze het zeker. Spanje loopt zo´n 30 a 40 jaar achter bij de Nederlandse Partij voor de Dieren en dat niet iedereen in Nederland alle ideeën van deze partij ook tot de zijne of de hare rekent, is algemeen bekend, maar de meeste van ons geeft de hond geen lijfstraffen of zet hem of haar buiten de deur als ze wat ouder wordt, of niet zo snel meer is tijdens de jacht en dat schijnt in Spanje nogal eens voor te komen.

Station Calpe, TRAM traject Calpe-Denia

De TRAM van Metropool Alicante en Verder

Vanuit en rondom Alicante liggen tussen verschillende plaatsen langs de kust 6 tramlijnen, de L1, L2, L3, L4, 4L en L9 met moderne wagons, waarmee het prettig (en gekoeld) reizen is. Niet alleen praktisch, ook leuk als uitstapje. Je ziet van alles onderweg. Aansluitingen zijn er met de trein, bus of metro. De hoge snelheidstrein rijdt vanaf Valencia naar Madrid en wordt in 2012 ook in Alicante verwacht.

Wild zwijn kudde

Ook het wilde zwijn aan de Costa Blanca zwijnt niet altijd. Of gewoon wilde zwijnen aan de Costa Blanca

Aan de Costa Blanca zijn er vaak te veel, wilde zwijnen. Ze planten zich graag voort, tussen de vier tot zeven biggetjes (officieel frislingen) per worp, maar een 10- of 12-ling komt ook voor. En al die 12 hebben dan een plekje aan 1 van de 12 tepels van de “zeug”, het moederzwijn.

Evenementenparken en zwemparadijzen, Benidorm

Evenementenparken en zwemparadijzen

Benidorm is ‘beladen’ met evenementenparken. Er zijn er maar liefst 5, waar je je kunt vergapen aan de kunsten van de zeeleeuwen en dolfijnen, een themapark waar je een flinke adrenaline kick kunt opdoen, of 1 waar je een enorm gevarieerde collectie van wildlife kunt bewonderen, met educatieve elementen of 1 gewoon voor de fun, waar je jezelf van de hoogste glijbaan van Europa kunt storten onder de heerlijke zon van de Costa.

Eerste Spaanse woordenboek

Is Spaans wel Spaans aan de Costa Blanca?

Het Spaans aan de Costa Blanca heet officieel Castellano (Castiliaans uit Castilië) en dat is de officiële staatstaal sinds 1250. De taal stamt af van het zgn. Vulgair Latijn, de oorspronkelijke taal van de Romeinen, die Spanje ca. 700 jaar bestuurden. Er zijn verschillende dialecten, zoals het Valenciaans.

Isla de Benidorm

De eilanden van de Costa Blanca

Voor de kust van de Costa Blanca liggen een paar kleine en wat grotere eilanden. Eén ervan (nog) bewoond. Vaak geweldige plekken om er een dagje door te brengen, zowel erop als ernaast in het super heldere, voor duiken en snorkelen zeer geschikte, water. Sommige zijn zelfs zwemmend te bereiken, of je gaat normaal per boot.