Verdedigende en verzorgende torens rondom Alicante

Ten noorden van Alicante als je Avenida Dénia afrijdt, kom je in een gebied wat vroeger de tuin van Alicante (Huerta de Alicante) was, die de stad voorzag van groente en fruit.

Het water voor de irrigatie kwam en komt nog uit de achterliggende bergen. Soms via de natuurlijke rivierbedding en soms kunstmatig gedirigeerd via aquaducten of tunnels. Langs deze “waterleidingen” ontstonden allerlei bouwsels, woningen, stuwen, watermolens, maar ook torens, die meestal ter verdediging werden gebouwd, maar soms ook bij watermolens hoorde om het rad z’n gang te kunnen laten gaan voor de aandrijving van de molenstenen o.a. om graan te malen en de bakkerijen van meel te voorzien.

In de Huerta van Alicante (zie ons artikel over de Huerta de Alicante) staan over de 30 van zulke torens, de één wat fraaier, want gerestaureerd (Torre de Reixes, nu geweldig mooi restaurant), dan de ander. Wij wilden er voor jou een autotripje van maken om je een vleugje geschiedenis van de Costa Blanca mee te geven, toen bleek dat Plinthus dat al voor ons had gedaan in vrijwel exact dezelfde route. Wij hadden ons dus zeker niet verkeerd verdiept in deze materie om die jou zo aantrekkelijk mogelijk voor te schotelen.

‘App’ van de route

Deze Plinthus, een enthousiaste Spaanse historicus, heeft een blog over de torens van de Huerta van Alicante gemaakt met daarbij ook een -speciaal voor mobiele telefoons ontworpen- gids in pdf.

Dit is de link naar de gids op zijn blogpagina Torres de la Huerta DM.pdf. Zet de pdf op je mobiel, mocht je hem via de pc hebben gedownload en je hebt een zeer praktische leidraad bij de hand, met kaartjes, foto’s en handige pictogrammen waarmee veel duidelijk wordt, ondanks dat de gids in het Spaans is.
Veel plezier!

Torre de Reixes, Alicante
Torre de Reixes, Alicante (restaurant)
Torre Mitja Lliura, Alicante
Torre Mitja Lliura, Alicante (woonhuis)
Torre Bonanza, Sant Joan d'Alacant
Torre Bonanza, Sant Joan d’Alacant (woonhuis)
Torre Isleta, El Campello
Torre Isleta, El Campello

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *