Spottersplaats @home

Niet alleen de elders op de site beschreven zeebewegingen, maar ook het luchtverkeer kan online gevolgd worden, dus vanuit je luie stoel in plaats van naast de landingsbaan. Het systeem werkt alleen voor vliegtuigen, die uitgerust zijn met het zgn. ADS-B systeem (Automatic Dependent Surveillance- Broadcast).

Dit systeem zendt signalen uit naar een paar van de in totaal 500 ontvangers, waarvan het merendeel in Europa zijn geplaatst (bij particulieren). De signalen worden doorgestuurd naar een server en op de site van FlightRadar24 bij vliegveld Alicante zijn al deze vluchten zichtbaar. Ongeveer 70% van alle Europese vluchten zijn te zien (soms wel 2000 vluchten) en de gegevens worden continu ververst, zodat de positie van een vliegtuig, altijd up-to-date is.

Zoals gemeld, zijn niet alle vliegtuigen uitgerust met dit systeem. Op de site staat een overzicht van alle typen vliegtuigen met of zonder dit systeem. Het moge duidelijk zijn dat de meeste militaire vliegtuigen dit niet hebben en dat Obama’s AIRFORCE one er ook niet over wil beschikken.

Het overzichtsplaatje van Europa is spectaculair, als je de enorme kluit vliegbewegingen ziet. Je kan inzoomen op een bepaald gebied en ziet dan precies, als je op een vliegtuig klikt, welke maatschappij, vluchtnummer, koers en besteming deze heeft. Zo kun je bijvoorbeeld het vliegtuig, waarin je familie of vrienden zitten die op bezoek komen, over de Pyreneeën zien gaan op weg naar het vliegveld van Alicante of Valencia, voordat ze nog een uurtje te gaan hebben.

Schrik echter niet als hij plotseling van het scherm verdwijnt of in Noorwegen opduikt, want dit wordt voor vrijwel 100% veroorzaakt door een gebrekkige ontvangst of transmissie!

Veel plezier met www.flightradar24.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *