Volvo Ocean Race – Zeilend rond de wereld vanuit Alicante

De 13e Volvo Ocean Race is eind oktober 2017 gestart in Alicante. Deze spectaculaire zeilrace die 5 continenten omspant, over een afstand van 83.340 kilometer duurde 8 maanden. De spectaculaire finish was eind juni 2018 in Den Haag. Het Chinese team Dong Feng werd eerste, de Nederlandse boot Brunel 3e.

Meer info over de Volvo Ocean race vind je HIER.

Elke drie jaar sinds 1973

De Engelsen kwamen in het begin van de zeventiger jaren op het idee om een zeilwedstrijd om de wereld te houden en toen the Royal Naval Sailing Association bereid bleek om zich sterk te maken voor de organisatie en de Engelse brouwerij Whitbread enthousiast reageerde op de uitnodiging de race te sponsoren, was deze, onder de naam “Whitbread Round the World Race” in 1973 een feit.
Startplaats: de marinebasis Portmouth. Zeventien boten en 167 zeilers hielden op dat moment voornamelijk de zeilwereld 8 maanden in hun greep.

Internet

De grote publieksaandacht kwam in de vroege jaren negentig en liep parallel met de ontwikkeling van het Internet. De toen mogelijk uit te zenden “life-videobeelden”, waarmee en waardoor de race goed gevolgd kon worden, zorgden voor heel veel meer media-aandacht, waardoor er ook steeds meer sponsors zich kwamen melden. De race werd vanaf 1997 een dagelijkse hit op de TV en voortdurend in het oog gehouden via Internet. De eerste boot met een compleet vrouwelijke bemanning “The Maiden” had in 1989 haar intrede al gedaan.

Volvo werd in 2005 hoofdsponsor van dit geweldige evenement en koos er dan ook voor om haar naam hieraan prominent te verbinden en daarmee nog meer goed passende bekendheid bij haar steeds internationaler wordende doelgroepen te verwerven.

74.000 km meestal over open zee, The Volvo Ocean Race!

Volvo Ocean Race, Alicante

Sinds 2005 wordt er aan de Costa Blanca gestart en, altijd in het najaar.

Risico’s

The Best of Volvo (tornado)
Bron: The Best of Volvo

De lange, zware Volvo Ocean Race is een race voor mannetjes- en vrouwtjesputters. Op allerlei risico´s moet men bedacht zijn, afgezien van ruig weer, variërend van aanvaringen met losgeslagen zeecontainers, walvissen tot ijsbergen. De leefruimte op de boot is zeer beperkt (voor de elfkoppige bemanning) en er is nauwelijks comfort of privacy. Het voedsel is in beperkte mate aanwezig en meestal instant, de bemanning werkt in ploegendiensten terwijl, in zware weersomstandigheden (en die zijn er nogal wat), de hele ploeg paraat moet zijn. Notoire langslapers kom je dan ook daar niet tegen.

De Bemanning

Tien zeilers en één mediaman of -vrouw. De schipper heeft de leiding. Hij bepaalt de strategie en is de eerste stuurman. Twee wachtleiders (de assistent schippers) maken uit welke zeilen er gevoerd worden, twee voordekkers werken voornamelijk op het dek, in alle omstandigheden, vier trimmers, zij zorgen voor het hijsen, afstellen en neerhalen van de zeilen en één navigator, die de informatie doorgeeft aan de schipper over de positie van alles wat men tegen kan komen en zich voornamelijk onder het wateroppervlak bevindt. De media verantwoordelijke legt alles vast in beeld, geluid en e-mail en seint dit door naar de wedstrijdleiding en de media.

Populair

The Volvo Ocean Race is samen met de Vendée Globe (non-stop solo race rondom de wereld) en Global Challenge (met stops rond de wereld voor solo- en duo amateur zeilers) één van de grootste en meest populaire zeilavonturen, met 1x een Nederlandse boot als winnaar. De ABN AMRO 1 in 2005/2006.

Wil je niets missen? Bekijk alvast de site van de Volvo Ocean Race, of breng een bezoek aan het Volvo Ocean Museum in Alicante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *