X-treme op het water tussen Valencia en Alicante – over wakeboarding en kitesurfing

Natuurlijk is het om veel redenen heerlijk om met een bootje te tuffen of te zeilen langs de drukbevolkte stranden en de romantische en rustige baaien van en aan de Costa Blanca. Maar als je na al dat gerust en gekabbel ook wat steviger water acties wilt, dan is het aanbod van wat wordt genoemd X- treme, redelijk tot groot.

In de watersport worden wakeboarden, kitesurfen en wildwater kanoën tot de X-treme sporten gerekend. En omdat we hier wat minder wild begaanbaar water in het binnenland hebben, bespreken we hier vooral wat er op de Middellandse Zee tussen Valencia en Alicante mogelijk is. Geen wildwater kanoën, want wildkanowater vindt je voornamelijk in de ruwe bergbeken in het binnenland, maar wel kitesurfing en wakeboarding.

Allereerst wat is wakeboarden?

Extreme wakeboarden

Een snel groeiende watersport te vergelijken met snowboarden en waterskiën. Een wakeboarder wordt aan een lijn, vaak door een boot en steeds vaker door een kabel over het water getrokken en doet dan allerlei trucs of sprongen.

Variaties

De meest voorkomende trucs zijn de zgn. wake to wake (een sprong van de ene hekgolf naar de andere). The 360, ren rondje van 360 graden in de lucht. The frontflip of frontrol, een sprong met een salto voorover en the backrol, dan gaat tie achterover. Het aantal sprongen en trucs wordt steeds groter en de sprongen spectaculairder en ingewikkelder.

Wat heb je nodig bij het wakeboarden?

 • Een wakeboard. Zelfde materiaal als bijv. waterskies. Dus een kunststof kern met daaromheen glasvezel. Je kunt ze in allerlei vormen, “cool colors “ en maten krijgen, die passen bij je ervaring (beginners grote boarden) en de manier waarop je wilt “boarden”, trucs of sprongen.
 • Daar hoort ook een handlebar bij die je vasthoudt tijdens het boarden. Kies die wel op maat. Een klein handje om een dik handvat is niet handig.
 • Dan een wetsuit of speciaal zwempak gemaakt van neopreen, dat je beschermt tegen te grote afkoeling en harde klappen op het water (al is dat natuurlijk niet echt de bedoeling).
 • Maar ook een helm, een zwemvest met body protection en kniebescherming en zelfs een nekbeschermer, zie je bij veel wakeboarders, al gaat de discussie over wel of geen helm alsmaar voort en verder. Met kop in helm op het water schijnt de klap vooral voor je nek harder te zijn en als je in het water terechtkomt schept tie water. En het is moeilijk hozen met 50 km per uur want dat schijn te kunnen. Het wereldrecord ligt zelfs tegen de 100 km per uur.

Waar komt het wakeboarden vandaan?

Met de boot als aanjager, o.a in Calpe.
Zoals altijd heeft succes vele vaders, maar de meeste bronnen geven de ervaren Amerikaanse watersurfer Tony Finn uit San Diego aan als de ontwikkelaar van dit kleine, bijzonder gevormde surfplankje. Hij deed dat in 1985 en ging uit van de boot als trekker. Door de achtersteven ontstaat een golf die mede gevormd wordt door de vorm van de achtersteven, het hek. De hekgolf die dieper of minder diep wordt al naar gelang de snelheid van de boot, wordt gebruikt als aanzet voor allerlei stunts en eenvoudige of steeds ingewikkelder capriolen of als schans, het lanceerplatform voor een sprong.

Cableway

En als vervanger van de boot, de kabelbaan o.a. in Benidorm.
Al eerder was de Duitse ingenieur en enthousiaste waterskiër Bruno Rixen, bezig om het waterskiën efficiënter, minder vervuilend en minder energieslurpend te maken, dan de boten die de waterskiërs voorttrokken. Hij ontwierp (vond uit), een kabelbaan, die het werk van de boot kon overnemen.

De eerste Waterski Cabelway prototypen ontstonden al in 1966 en één van die prototypen werd in Benidorm geplaatst, aan de Playa Levante, waar ook nu nog de laatste geavanceerde versie van Bruno Rixen succesvol aan het werk is.

De waterski’s werden vervangen door aangepaste boards en Bruno en zijn makkers konden hun steeds spectaculairder capriolen goedkoper, minder vervuilend en beter gecontroleerd blijven uitvoeren. Zijn Cableways werden een enorm succes en staan nu overal ter wereld in meer dan 30 landen.

Bij de kabelbaan is een andere techniek nodig. Je kunt wel dezelfde trucs uithalen maar de aanzet is anders. Er is immers geen hekgolf en dus moet zelf een zgn. “pop” maken om van het water los te komen. Dat doe je door veel snelheid te maken en dan ineens te blokkeren. Maar bij beide uitvoeringen is het begin zonder een ervaren instructeur niet verstandig. Lesnemen, doen dus.

Er wordt lesgegeven voor beginners en (ver)gevorderden, zowel in Calpe als in Benidorm:

CableSki, Benidorm

Kitesurfing of Kiteboarding

Kitesurfen langs het strand

Kitesurfen of Kiteboarden komt uit de dezelfde familie Surf- als Wakeboarden. Zij ontstond uit een ontevreden of innovatieve, meer willende windsurfer, die daar een combinatie van wakeboarden en paragliding (zweefvliegen) plus gymnastische toeren aan toevoegde.

Water, wind, thermiek

Kitesurfen of kiteboarden, twee namen voor precies hetzelfde, is lastiger dan wakeboarding, omdat behalve de roerselen van het water ook gelet (en goed gelet) moet worden op de beweging van de wind. Die nogal eens onstuimig uit of om de hoek (van een baai) kan komen. Je maakt dus behalve van de conditie van het water (wel of geen hekgolf zie onder wakeboarding), ook gebruik van de kracht van de wind en de langere zweef voordelen van de thermiek.

Variaties

Ook hier zijn weer geweldig veel variaties van kitesurfen bedacht, waarvan freestyle, de meest voorkomende met een standaard vlieger en plank, sterk lijkend op een wakeboard, wake-style op rustig water en gebruikmakend van een plank met bindingen erop en wave-riding met een focus op grote golven en een speciaal daarvoor ontwikkelde plank(board).

Wat heb je nodig voor kitesurfen?

 • In ieder geval een vlieger. De kite. Gemaakt oa. van polyester of nylon met lucht cellen en opgebouwd door kunststof spaken, die de kite spannen, buigen en flexibel op de wind kunnen reageren. Kites zijn er in allerlei formaten, kleuren en vormen, die per weertype kunnen verschillen. Er is constant een geweldig ontwikkeling in kite materialen.
 • Dan de vliegerlijnen, die de vlieger zoveel mogelijk omhoog en bestuurbaar maken en houden. Gemaakt van zo sterk mogelijk materiaal, meestal lichte polyethyleen kabels in een lengte van tussen de 7 en 33 meter.
 • The bar. Het controle-centrum in de handen van de kitesurfer. Gemaakt van zo sterk en zo licht mogelijk materiaal. Moeilijk, want sterk en zo licht dat ze blijven drijven lijkt bijna een tegenstelling. Vanuit the bar wordt via de lines, de vliegerlijnen, de vlieger bestuurd.
 • Het kiteboard. Een smal houten of kunststof board. Meestal kleiner dan een normale surfplank, hoewel die ook nog worden gebruikt.
 • De websuit of het speciale zwempak. Zie verder onder wakeboarding.
 • En heel bijzonder, een veilig stalen mes beschermd door een plastic hoes wat kan worden gebruikt wanneer het grote gevaar van een aanvaring met mens, schip of rotsen dreigt en het veiligheidssysteem weigert.
 • Een helm. Zie de tegenstellingen en discussies daarover onder wakeboarding.
 • Een persoonlijk drijvend signaleringssignaal. Net als een actief werkend GPS systeem. Voor als er echt iets mis gaat.
 • En last but not least een maatje, a buddy, die de kitesurfer op de wal en op het water terzijde staat en in de gaten houdt.

Waar kan je kitesurfen aan de Costa Blanca?

Op veel plaatsen. Want de Costa Blanca, met haar constante goede aflandige wind, brede zandstranden, is een perfecte locatie voor deze fantastische spannende sport.

Maar Denia met haar sterke windhoek, Santa Pola in de schaduw van Alicante en Cullera, Gandia en Oliva tussen Valencia en Denia worden door de echte kitesurfers nog eens extra geprezen. In al deze plaatsen zijn ook goede surfscholen gevestigd, die in de meeste gevallen ook zeer ervaren kitesurf docenten in huis hebben.

Nooit ongetraind proberen, maar daarna geweldig genieten, hoor en zie ik van diegene die er opgewonden van thuis kwamen. Veel plezier!

Wie weet waar de wind waait?

De WindGURU is een bekend begrip bij kite- en windsurfers. Kies op de WindGURU site een regio en daarna een plaats en je weet alles!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *