Wandelend van Calpe naar Moraira

De kustlijn van de Costa Blanca is dooraderd met Cala’s, mondingen van riviertjes in zee, die een kleine baai vormen, ook wel Cala genoemd, soms met zand, meestal met grind en rotsen. Er zijn er tientallen en die tussen Calpe en Moraira (maar ook verderop richting Javéa en Denia) zijn bijzonder omdat het achterland snel hoger wordt en de insnijdingen (barranco’s) gevormd door het afvloeiende water, daarmee dieper worden.

Dit maakt ook dat je met de auto zo lekker mag slingeren langs de kustweg CV746, waar je tussen de dennenbomen regelmatig een mooi vergezicht gegund wordt. Maar wandelend langs of snorkelend in zee is de beleving haast nog mooier, met soms fantastische luchten, hoge rotswanden, afgewisseld met kleine strandjes en een eigenheid in natuur.

Naast het verschijnsel van de Bandera Azul (blauwe vlag), de internationale onderscheiding voor de kwaliteit van een strand en het water, die elk jaar wel of niet door de FEE, Foundation for Environmental Education, aan een strand wordt toegekend, is er sinds 2011 een nieuwe (ecologische) categorie Senderos Bandera Azul bijgekomen.

Dit betekent dat het informatieve en educatieve gehalte langs de wandelpaden aan de kust een grote rol speelt om bewustwording voor een gezond milieu te bevorderen. Het wandelpad langs de Benissa kustlijn heeft deze toekenning in 2011 gekregen, als enige in de provincie Alicante.

Geen wonder dus dat de (locale) overheid daarom langs veel kusten mooie wandelpaden gerealiseerd heeft. Het wandeltraject Calpe-Moraira (of andersom natuurlijk) is in totaal ong. 10-12 km lang. Voor iemand die gewend is te wandelen heel goed in 1 keer te doen, maar wij hebben hem opgeknipt, ook omdat het pad (nog) niet overal doorloopt en je over de soms drukke kustweg CV746 moet lopen en de vraag is of je dat wel wilt.
Bovendien is het ook aantrekkelijk om gedeeltes te lopen en dit bijv. te combineren met snorkelen, luieren op een strandje of wat drinken bij een chiringuito.

Chiringuito, Cala Baladrar, Alicante

De paden worden goed bijgehouden, zijn voorzien van houten balustraden en meestal met gravel geplaveid, afgewisseld met stenen of houten trapjes en duidelijke informatieborden en omdat ze zo slingeren, is het elke keer weer de verrassing wat je om de hoek zult vinden, de chiringuito, een ‘groen zone’ met gym- of speeltoestellen of een mooie picknickplaats, voor diegene die misschien niet het hele traject willen lopen.

Natuurlijk mooi

Planten hebben zich aangepast aan de omstandigheden, het blad is klein, hard en bedekt met haartjes om zo min mogelijk vocht te laten verdampen. Sommige zweten zelfs zout. Beschermd zijn de Middellandse Zee thyme en het zonneroosje, voorkomend op Cala Bassetes en Cala La Fustera. Grote borden op de juiste plekken geven informatie over deze planten en dieren die er leven en hoe ze handig gebruik maken van bijv. de kliffen om te broeden.

Zeeleven

De donkere plekken in zee komen van de posidonia oceanica, een zeegras wat alleen in de Middellandse Zee voorkomt en geeft aan dat het water van een goede kwaliteit is. De zeegrasvelden vormen een prachtig ecosysteem voor allerlei organismen, zoals zeeslakken, zeeslangen, algen maar geven alleen in de winter de minder aantrekkelijke bulten wier op het strand. Op Formentera, met heel helder weer te zien voor de kust, is zelfs jaarlijks een heus Posidonia Festival waarmee aandacht wordt gevraagd voor dit zo waardevolle zeegras, maar natuurlijk ook is om gewoon te feesten. En je kunt geweldig snorkelen langs 6 onderwaterroutes, of ze dieper tot een diepte van 5,5m duikend verkennen. Weer een hele andere wereld, maar langs ‘hetzelfde’ pad.

De route in behapbare delen

De volgende stops zijn aan één geregen om het hele wandel- en snorkeltraject compleet te maken tot in Moraira, maar zijn ook de moeite waard om apart te bezoeken:

 • Cala Calalga (eerste baai na de boulevard in Calpe)
 • Les Bassetes (jachthaventje met snorkelen, duiken, zeilen, surfen)
 • La Fustera strand (mooi zandstrandje met goede voorzieningen en chiringuito, waaronder een toeristenbureau op de punt met een grote sortering folders)
 • Cala Els Pinet (klein, maar met goed parkeerterrein)
 • Cala Llobella (klein en met klein parkeerterrein)
 • Cala Advocat (met redelijk parkeerterrein, zwembaai en chiringuito)
 • Cala Baladrar (met goed parkeerterrein en chiringuito)
 • Cala Baladrar – Moraira (duidelijke rood/wit gemarkeerde route)

Calpe als startpunt

We laten het traject beginnen in Calpe, Cala Calalga en gaan tot de kleine sfeervolle jachthaven Les Bassetes. Een afstand die in nog geen half uurtje op een makkelijke manier te overbruggen is en een paar trappen heeft.
De start is aan het einde van de Levante Boulevard in Calpe, maar de boulevard zelf (Paseo Maritimo) is ook leuk om te wandelen en even mee te pikken. Volg vanaf het einde van de boulevard eerst een stukje de asfalt weg langs zee. Op ong. 200m kan je rechts het pad op, steeds rechts aanhouden, anders ga je de ‘wijk’ in. Je komt vanzelf uit bij Les Bassetes. Hier kan je heerlijk zwemmen, zeilen, windsurfen of gewoon lekker wat drinken met een super uitzicht op de Peñon d’Ifach van Calpe.

Ook bij Calpe in de buurt of goed te combineren

3 reacties op “Wandelend van Calpe naar Moraira”

 1. Aanvullende informatie voor deze prachtige wandeling langs, bijna over zee.
  Het hele stuk lopen is voor vele te ver, een combi lopen en bus is goed te doen, mits je de tijden weet. Helaas is dat niet vaak, kies e.v heen voor de bus en terug lopen. Parkeren kan heel goed bij het strandje la Fustera, vandaar is de “halve route” heel goed te doen.
  Nog een tip voor die die een mooi en prettig verblijf zoeken is droomplekcostablanca.nl
  Restaurants zijn er veel in de omgeving (hier enkele “betere”)
  Bij/op genoemd strandje, maar ook bij Advocat en Baladrar.
  In Calpe (controleer altijd) Siete Lunas heel goede prijs kwaliteit! Kanaiia prachtig en eigentijds!
  Calpe is niet groot maar de lange omhoog lopende winkelstraat heeft voor elk wat wils. Let op de openingstijden! en zorg dat er ruimte over is in de koffer.
  Een auto huren is een must, alleen al om de kustweg eens af te gaan voor de vele leuke dorpjes, en stop eens net na het middaguur voor een ( bijna altijd) goede lunch (in het binnenland tussen €6-10).
  Op werkdagen hebben ook de betere restaurants een lunch voor onder de €20
  Dus kies dan voor de luxe!
  Veel plezier in dit prachtige gebied.

  Overal zijn wandelmogelijkheden, vraag even bij de toeristenburo’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *