Ook het wilde zwijn aan de Costa Blanca zwijnt niet altijd. Of gewoon wilde zwijnen aan de Costa Blanca

Aan de Costa Blanca zijn er vaak te veel, wilde zwijnen. Ze planten zich graag voort, tussen de vier tot zeven biggetjes (officieel frislingen) per worp, maar een 10- of 12-ling komt ook voor. En al die 12 hebben dan een plekje aan 1 van de 12 tepels van de “zeug”, het moederzwijn.

Vandaar dat de natuur ook geregeld heeft, dat het maximaal aantal biggetjes nooit groter dan 12 kan zijn. De sterkste big neemt de moeilijkst bereikbare tepel, de zwakste wordt beschermd door de anderen en krijgt de makkelijkste. Dat vinden wij eigenlijk wel een heel goed voorbeeld van Moeder Natuur.

Er wordt, luidruchtig, en in de breedte actief gepaard, in de periode tussen september en maart. Het aantal jongen dat Moeder Zwijn (Zeug), daarna op de wereld zet is afhankelijk van haar leeftijd (in het wild worden zwijnen meestal tussen de 8 en 10 jaar oud) en haar conditie op het moment van bevruchting door Pa Zwijn (officieel Keiler of Beer). Die leeftijd is uiteraard ook afhankelijk van factoren als: het wel of niet tegenkomen van Obelix of het niet geschept worden door een auto. Want dat komt hier ook nogal eens voor op de bochtige, slecht verlichte wegen in de campo. En als je zo´n stevige jongen (80 kg is echt geen uitzondering) of meisje (iets slanker maar op 50 kg moet je toch wel rekenen), voorop je auto krijgt, kun jij hopelijk wel een mooi verhaal navertellen, maar je auto heeft het daar ongetwijfeld moeilijker mee.

Wild zwijn 's nachts op zoek naar voedsel

Moeder en de kids gaan, meestal in kleine groepen, in de schemering en ´s nachts op voedsel-, maar vooral op waterjacht. Daarbij zijn zij niet bang voor mensen en kunnen zover gaan dat, als de honger en dorst groot is, zij zelfs in woonwijken hun maaltjes zoeken. Zoals bijvoorbeeld in Barcelona vorig jaar (2011) waar vanwege de nachtrust niet met het geweer, maar alleen maar met de pijl en boog gejaagd moest worden. Echt waar!

Zwijnen zijn alleseters en gek op eikels, kastanjes, knollen en groene plantendelen, maar ze smikkelen ook graag van dierlijk voedsel, zoals regenwormen, insectenlarven en knaagdieren en die wroeten ze met hun lange, gevoelige snuit verrekte handig uit de bodem op. Gevolg, overal kuilen en gaten en omwoelde grond in aangelegde tuinen, of in de landbouw, waar nogal wat schade wordt aangericht, zeker als ze op zoek zijn naar water, in droge perioden. Menig automatisch watersysteem wordt hier dan ook nogal eens vervangen, omdat de familie Zwijn zich daarin ’s nachts heeft uitgeleefd. Houd daar dus een beetje rekening mee, o.a. door voedsel en water wat moeilijk bereikbaar te maken.

Drinkend wild zwijn

Dat geldt trouwens niet alleen voor de familie zwijn. Er lopen en vliegen hier meer hongerige en dorstige types rond. Maar het zwijn, zwijnt ook hier niet. In België en Nederland hebben ze het ook moeilijk door hun grote vermenigvuldigingsfactor. Ook daar wordt regelmatig de jacht uitgeroepen en door de overheid toegestaan en mogen jagers, volgens bepaalde spelregels, waarin ook de aantallen zijn vastgelegd, op jacht. Zo ook in Spanje en in de regionale media kun je dan ook regelmatig lezen, dat er op die bepaalde dag (af)geschoten mag worden en kun je jagers huren, die de zwijnenoverlast in jouw buurt komen bestrijden. Wat dan ook met overgave gebeurt.

Hoektanden wild zwijnEn daar is liefde en respect voor het dier, vakmanschap en ervaring voor nodig. Een wildzwijn is een zeer sterk zoogdier en zeker als er kleintjes in de buurt zijn, willen ze nogal eens agressief hun gezin verdedigen. Zij hebben een donkere (bruine of zwarte) borstelige vacht. Pa of Zoon Zwijn heeft 2 slag-hoektanden (de houwers, die naar boven gericht zijn). Ook bovenin staan 2 stevige hoektanden, die ook omhoog staan. Moeder en meisjes Zwijn zijn kleiner en minder zwaar en hoog.
De gehele familie zwijn heeft geen krul- maar een lange staart. De kleintjes (frislingen dus) kun je herkennen aan de horizontale (camouflage) strepen die na 3 tot 5 maanden verdwenen zijn. Oppassen dus in die pyama (baby) periode. Na een jaartje is deze groep kleintjes ook zover dat zij niet alleen over hun nageslacht hoeven na denken, zij kunnen er zelfs onmiddellijk aan werken, wat dan ook onder stevig gesteun en gejuich schijnt te gebeuren, met als gevolg dat de groep als maar groter wordt en later moet worden bestreden.

Maar wild zwijn is zeer geliefd bij de jagers en eters van wild in de herfst en winter. Het vlees smaakt sterker dan gewoon varkensvlees en wordt vaak gemarineerd gegeten en/of verwerkt in allerlei pittige stoofpotten. Wij kwamen daarvan mooie voorbeelden tegen tijdens onze jacht naar Goed & Lekker leven aan de Costa Blanca in een aantal van de restaurants, die wij o.a. ook voor jou beschreven.

Wild zwijn in kokos-kerrie saus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *