Yoga (de fysieke vorm Hatha yoga)

Yoga komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk juk of verenigen, beheersen. In de volle breedte bezien is het een hindoeïstische filosofie die leert het gevoel, de geest en het lichaam te beheersen om daarmee de vereniging met God te bereiken. (bron: Wikipedia)

Wij, van Costa Blanca voor jou maken een selectie uit het brede spectrum van yogabelevingen en kiezen vooral voor die oefeningen, die als heilzaam worden ervaren door lieden met een jachtig leven en de daarin opgebouwde spanningen. Series ontspanningsoefeningen dus, die helpen af te komen van de zgn. beschavingsziekten (teveel onnodige stress, te weinig lichaamsbeweging, een verkeerd voedselpatroon en teveel genotsmiddelen (roken, alcohol ed.).

Die keuze is niet helemaal verrassend, vermoeden wij, vooral ook omdat wijzelf ons daar regelmatig op aangesproken voelen en er aan het door ons gekozene, en er aan de hieronder gekozen yogavormen geen religieuze aspecten gekleefd zitten.

 1. Hatha yoga zeer bevorderlijk vo0or een goede gezondheid. Zij bestaat uit asana´s (lichaamshoudingen) en pranayama`s (ademhaling technieken) en vormt de basis van veel andere fysieke yoga series.
 2. Ashatanga vinyasa yoga is vergelijkbaar met de vorige, maar wel met wat meer power uitgevoerd, waarbij de verschillende lichaamsposities elkaar in een serie opvolgen, De flow. Meer kracht, meer uithoudingsvermogen en meer balans dus, een logisch vervolg op de Hartha yoga techniek.
 3. Natya yoga als vervolg op de vorige 2 geheel dansend uitgevoerd en daarom ook wel dansyoga genoemd.
 4. Wij kwamen hier aan de Costa Blanca ook de al eeuwenoude, beproefde en succesvolle Dru yoga uitvoering tegen. Een vorm, die een volledige integratie van yoga, gezondheid en innerlijke kracht nastreeft met ook als uitgangspunt, het door middel van zachte vloeiende bewegingen en een gecontroleerde ademhaling, op een sierlijke manier stress te verminderen en de innerlijke stabiliteit te bevorderen. En zelfs de ziel schijnt te verjongen.

Wij bezochten (nog) niet alle hier onder genoemde adressen en hopen van jou de response te krijgen die een rubriek als deze zo waardevol maakt.

Zonnegroet

Wij beginnen deze rubriek met een cadeautje nl. met de Zonnegroet? Waarom? Omdat de Zonnegroet ervoor zorgt dat ik al ruim 25 jaar elke ochtend weer met een plezierig opgewarmde geest en flexibel in lijf en leden aan een nieuwe kansrijke dag kan beginnen. En ook dat wil ik graag met jou delen.
Print hem uit, plak hem op de ijskast en neem hem op in je lekker en gezonde stijl van leven.

Deze zonnegroet kom je ook enkele malen per jaar als aanbieding tegen op de voorpagina onder de kop ” Speciaal voor jou!”.

3 reacties op “Yoga (de fysieke vorm Hatha yoga)”

 1. Bovenstaand artikel “Yoga (de fysieke vorm Hatha yoga)” met belangstelling gelezen.
  Waarin o.a. ook vermeld “Wij bezochten (nog) niet alle hier onder genoemde adressen”!
  Helaas zie ik geen adressen vermeld staan.
  Mijn voorkeur gaat met name uit naar een goede yogales in Benidorm.
  Hopelijk kan iemand mij alsnog een adres doorgeven? Alvast bedankt!
  Groetjes, Corrie

 2. Ik ben op zoek naar Dru Yogha , CHi Kung, tai chi of mindfulness in de buurt van Rojales. Liefst
  Weten jullie iemand? Liefst Nederlandstalig.

  Vriendelijke groet Karin Schreuders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *