Zeewater van de Middellandse Zee

Zelfs aan de Costa Blanca wordt er ’s winters alleen door de ‘die hearts’ gezwommen; of het moet een met Nederland vergelijkbare Nieuwjaarsduik zijn. Toch is het zeewater nooit echt heel koud (hoewel 13 graden Celsius).

De Middellandse Zee is eigenlijk en heel groot meer en de smalle ingang ervan bij Gibraltar laat dan ook relatief zeer weinig koud water van de Atlantische Oceaan binnenkomen. Dit is de reden dat de zeewatertemperatuur ’s zomers tot wel 27-28 graden Celsius oploopt en in de wintermaanden ‘maar’ afkoelt tot zo’n 13 graden.

De Middellandse Zee is best wel groot met een lengte van west naar oost van zo’n 4000 km en een breedte van 600km. Ook is ze op zich redelijk diep, 1500m gemiddeld, behoorlijk meer dan ‘onze’ Noordzee, die het met minder dan 100m wel gehad heeft.

Het zoutgehalte van elke zee is gerelateerd aan de hoeveelheid verdamping die plaatsvindt. In de sub-tropen, waar wij ons wel toe mogen rekenen hier aan de Costa Blanca, is die hoog. Ter vergelijking is deze met zo’n 3,5% 10 keer hoger dan de Noordzee, verder naar het oosten bij Turkije zelfs tegen de 4%. In het oostelijke deel van de Middellandse Zee is de verdamping nl. nog hoger dan hier.

Toch zul je hier bij het zwemmen in zee nog enige vorm van zwemvaardigheid moeten bezitten om niet te verdrinken, want alleen in de Dode Zee met zijn 33%!!! zoutgehalte hoef je geen diploma’s te hebben! Wie kent niet de plaatjes van de dobberende kranten-lezende toeristen daar.

Toch prefereer ikzelf ons, soms zeer heldere, zeewater hier voor de kust. Dan maar een zwemlesje, opblaasbandjes om de armen of alleen maar pootje baden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *