Zeker doen

Valencia

“ Valencia is een diamant die stroomt in een rivier vol parels.
Zij is een jonge en prachtige door Allah gemaakte dame”.

Aldus Al Russafi in de 12e eeuw. Sja, dat is natuurlijk heel mooi van de dichter Al Russafi maar als beschrijving van Valencia heb je daar niet zo heel veel aan. Maar geen nood er zijn veel beschrijvingen waaraan je je kunt laven. En die vond je ongetwijfeld al.

Maar lees nog even verder. Valencia is inderdaad  prachtig en “diamant” past ook vandaag de dag nog bij deze swingende, bruisende en in veel opzichten lekkere leefstad. Zo jong is ze ook niet meer, want ze werd gesticht 138 v. Chr. door de Romeinen en herbergde sinds die tijd heel veel verschillende culturen, religies en leiders tot vandaag .

De leider van vandaag is een leidster de vrouwelijke burgemeester Rita Barber Nolla.  Zij leidt met verve en met een op de toekomst gerichte blik deze op twee na grootste stad van Spanje. Ruim 800.000 inwoners.  De koppeling van de levendige geschiedenis en de moderne tijd kun je nog steeds herkennen als je een bezoek brengt aan een aantal van die flonkerende, in stenen en glas verpakte historische diamantjes. Neem de romaanse tempel die via een moskee veranderde in de huidige Cathedral de Valencia en slenter daarna door naar de zeer eigentijdse architectuur van de Stad van Kunsten en Wetenschappen (de Ciutat de les Arts i de les Ciencies). Je overbrugt dan  in een uurtje moeiteloos ruim 2000 jaar.

Daarnaast geloven wij dat het vooral the way of life zal zijn die je sterk zal aanspreken. Het ritme van de nacht schijnt hier hoger te liggen dan het tempo van de dag. Een siesta op niveau aan de Playa de Arenas en trendy en chique shoppen rondom de Plaza del Ayuntamiento en de Plaza de Toros, het ligt hier maar een paar kilometer uit elkaar.

Meer beschrijven doen we niet.  Je las al veel over deze diamant, denken wij, en als je echt op de hoogte wilt zijn  van het allerlaatste op het terrein van komende modeshows tot tentoonstellingen of van metrokaartjes via popfestivals tot heilige misuren, bezoek dan de prima actuele website www.turisvalencia.es. Of bezoek voor de beschrijving van de feesten en evenementen de betreffende categorie op deze site. En geniet van deze prachtige, levendige, interessante maar gelukkig ook ondeugende dame.

Gandia

Gandia is een verborgen schatje en ligt op 65 km ten zuiden van Valencia. Zij is een van de grotere steden aan de kust en sterk Spaans georiënteerd. Een boeiend centrum van handel en toerisme, voornamelijk op Spanjaarden (toeristen uit Madrid) geconcentreerd.

De feesten en festivals van Gandia zijn legendarisch. De Fallas, net als bij grote broer Valencia van 12 tot 19 maart zijn van hoge kwaliteit. Los Fogueras in de zomertijd, het feest van de zomervuren, brengt heel veel Spaanse bezoekers op de been.

Het strand ligt zo´n 2 km van de stad waardoor het strandleven en de handel gescheiden blijven. Een van de voordelen daarvan is dan ook dat ook in de winter het La Constitucio plein, het interessante centrum van Gandia open en levendig blijft. En dat geldt ook voor de El Palau Ducal de Gandia, een van de vele architecturale monumenten uit de feodale periode van Gandia. De Santa Maria kerk is een prachtig voorbeeld van de Valenciaanse gotische periode en als extraatje is er elke zaterdag een zeer levendige markt op en rond het La Constitucio plein. De archeologisch geschiedenis is terug te vinden in MAGA Museu Arqueologic de Gandia , www.magamuseu.org. Carner Hospital 18, 46700 Gandia, tel. 962959540. Maandags gesloten. Rest van de week van 10-19.00 uur zondags van 10 tot 14.00 uur.

Denia

In deze populaire vissers- en badplaats (ruim 45.000 inwoners, sterk gegroeid in de laatste 20 jaar) zijn bewijzen gevonden van menselijke bewoning sinds de prehistorie en veel van de resten daarvan zijn te zien in flinke Iberische ruïnes op de heuvels in de omgeving. En het nog steeds te bezoeken kasteel (Castello), gebouwd in 713 als een Moors fort en vele malen gerestaureerd, waardoor het verschillende bouwstijlen vertegenwoordigd, geeft veel informatie over de in de 8e eeuw voor Christus door de Grieken in deze buurt gestichte kolonie, terwijl het Archeologisch Museum wat binnen de muren van het Castello is gevestigd, veel verhaald over de stadsgeschiedenis van Denia verdeelt over de 4 tijdperken, die de ontwikkeling kenmerken. Ook het Etnologisch Museum met een kijkje in de levens van de in de vorige eeuw zeer succesvolle handelaren in rozijnen en een bezoek aan het Speelgoedmuseum, een actieve op metaal en hout gebaseerde industrie gedurende de periode 1900 en 1960, zijn een bezoek waard.

Het aantal feesten en evenementen in Denia is groot. Geweldig groot zelfs. Zoals elders in Spanje dankt dit zijn oorsprong aan het katholieke geloof waar elke verjaardag van een heilige, zeker van een dorpsheilige, uitbundig met de hele plaatselijke familie dient te worden gevierd. In Denia heeft men dat uitgevonden wordt gezegd. Dat begint al op 5 januari met de intocht van de Drie Wijzen (zie het Driekoningenfeest op deze site) en eindigt natuurlijk met het Kerstfeest, maar daarvoor op 13 december met een openlucht beurs die gekoppeld is aan de Pilgrimage to Saint Lucas Hermitage. Vooral de laatste 10 dagen van juni offert men stevig aan Bachus en in die periode wordt ook het feest van de jonge stieren gehouden (Bousal Mare) die door de (jonge) bevolking in zee moet worden gejaagd. Meer interessante en vrolijke feesten: de Fallas in maart, zie bijv. bij Valencia, het feest van de Moren en de Christenen (zie de info elders op deze site). En dit allemaal begeleid door veel (heel veel) vuurwerk. Voor een overzicht van de feesten neem contact op met het plaatselijke Toeristenbureau, of kijk voor de actuele feestsituatie ( 1 week vooraf) op onze site onder………

Javea/Xabia

Twee namen voor dezelfde plaats (ca. 25.000 inw.) In het Spaans Castellaans en in het Valenciaans. Twee van de vier officiële talen die in Spanje gesproken worden, waarvan het Castellaans als hoofdtaal wordt beschouwd en door steeds meer jonge Spanjaarden gesproken wordt. Wandelend op en langs de Avenida del Mediterrano en vooral ook vanaf de Cabo de Nao San Martin of zonder San Martin (beide goed) krijgt men de mooiste visuele ervaringen, monumentale uitzichten, spetterende zonsondergangen ed. maar ook de kerk Inglesia San Bartolome, uit de 12 eeuw, en het Museum Soler Blasco, waar je een kopie van de (sierraden)schat van Javea vindt (origineel in Madrid), maken het beeld van Javea compleet.

Jalon/Xalo Vallei

De Jalon/Xalo Vallei ligt ca. 10 km het land in achter Benissa en dankt haar bekendheid o.a. aan de wijnproductie. Door de lange hete zomer wordt een stevige rode wijn geproduceerd die in het plukjaar heel goed te drinken is. De zoete witte wijn, de zg. Moscatel, wordt door heel wat restaurants in de omgeving als dessert extraatje geschonken, maar er worden ook steeds meer plezierige droge witte wijnen gebotteld, die allemaal te proeven en te keuren zijn in de plaatselijke bodega’s. Elke zaterdagmorgen van ca. 09.00 uur tot 14.00 uur is aan de westkant van het dorp (richting Alkalali) de fameuze en zeer druk bezochte antiek/vlooienmarkt die terecht de beste genoemd wordt in de regio. Antiek is een schrale naam voor het geweldig brede aanbod variërend van meubels tot sieraden en curiositeiten.

Altea

Dit is een museum op zichzelf en het meest artistieke stadje aan de Costa Blanca. Een plaats waar veel (inter)nationale schilders, beeldhouwers, dichters, zangers en schrijvers hun “Taller” (werkplaats) hebben en inspiratie opdoen. Kunstzinnigheid en het soort mensen wat zich daardoor aangetrokken voelt, vindt je in Altea´s nauwe, witte straatjes en rondom de grote kerk met het -met Valenciaans keramiek betegelde- dak de Nuestra Senora del Consuelo, die o.a. met de Toren van Galera tot het Culturele Erfgoed van Spanje behoort.

Veel van de feesten, processies en evenementen worden ook in Altea gehouden. Bijvoorbeeld Het Driekoningenfeest in januari, het feest van de Moren en de Christenen in februari en september, in juni zijn er feesten op het strand ter ere van Santa Trinidad, in juli wordt de patroonheiligean grote kerk geeerd Virgin del Carmen en in augustus mag niemand aan de Costa Blanca het gigantische vuurwerk missen waar kosten nog moeite worden gespaard maar, ook de kunstzinnigheid letterlijk vanaf spat. Zie voor de achtergronden van de feesten …….

Calpe

Calpe presenteert zichzelf als een invitatie voor al onze zintuigen. Calpe ruikt naar zout en proeft naar de Middellandse Zee. De vissers aan de haven vertellen de geschiedenis van de stad. In deze ronkende zinnen geeft het Bureau voor Toerisme in Calpe een fraai website staaltje af. www.calpe.es Zes kleine musea variërend van het Comic Museum tot het Archeologie Museum en van het Etnologische- tot aan het Casa de la Senorita Museum geven een mooi overzicht van de manier waarop Calpe zich aan ons wil presenteren. En de enorme lijst met festivals en evenementen (ook op de website helder aanwezig) geven ons de indruk van het feestende karakter van de Calpemens. Natuurlijk de Moren en de Christenen, het Driekoningenfeest de Fallas periode in maart en de Heilige week voor Pasen met al haar processies maar ook, verrassend, een Bierfestival in juli. Kortom de cultuur in allerlei variaties kom je tegen op www.calpe.es. De moeite waard.

Alfàs del Pi

Alfàs del Pi werd van oorsprong gebouwd om de piraten tegen te houden die via Albir het land wilden binnenkomen. De naam Alfàs komt van het Moorse Alfaz wat vruchtbaar land betekent. En dat zie je terug in o.a. de overvloedig behangen sinaasappelbomen in de omgeving. De internationale jetset schrijdt elk jaar over de rode loper van het kwalitatief sterke Internationale Filmfestival, in de 1e week van juli terwijl de liefhebbers van een echt goed glas wijn de Bodega van de beroemde wijnmaker Enrique Mendoza zeker niet mogen missen. Zie www.

Benidorm

Benidorm wordt nu niet direct genoemd als je zoek gaat naar culturele hoogtepunten. Toch blijk ik mij daarin bij regelmaat te vergissen. Geleid door het vooroordeel heb ik de neiging om de stad, vooral in het toeristen hoogseizoen, te mijden. En dat houd ik ook nog maar even zo. Maar daarbuiten? De prachtige skyline van Benidorm, die wij onder elkaar de skyline van Manhattan noemen, is voorgedragen voor een plek op de Werelderfgoed lijst. En terecht. Jonge Spaanse architecten kregen hier de kans om zich te onderscheiden en deden dat op een geweldig creatieve en innovatieve manier. Onder andere samen met de internationaal vermaarde stadsarchitect Ricardo Bofill ook ontwerper van het grote stadspark L`Aiguera, wiens Prince Park Hotel ik zelf als een van de minder geslaagde ontwerpen ervaar. Zij deden dat door een fantastisch ogende skyline van wolkenkrabbers neer te zetten die de hoogste zijn van Europa en vergeleken wordt met de skyline van Dubai of Tokio. Dat zal nog sterker worden als het hoogste appartementen gebouw van Europa afgebouwd zal zijn (200 meter hoog). Het door Roberto Guerras ontworpen gebouw bestaat uit twee torens van elk 55 verdiepingen die met elkaar aan de bovenkant worden verbonden.

Maar wandel ook eens door het oude centrum, langs de huizen van de vroegere bewoners van dit van oorsprong vissersdorp en je gaat begrijpen dat er aan het hart van Benidorm helemaal niets mis is, net als een bezoek aan de Inglesia de San Jame vlak naast de Mirador del Castillo. De mooiste uitkijkpost over de mooie, brede en meest witte stranden aan de Costa Blanca: Levante en Poniente (cultuurprijs in 2010).

Ook doet men stevig mee aan het vieren van allerlei evenementen, festivals en nationale en plaatselijke festiviteiten. Voor minder dan 30 feestelijke happenings doet men het hier niet. Het Driekoningenfeest, De Moren en de Christenen (hier in oktober), de Fallasfeesten in maart deze worden in Benidorm enthousiast gevierd. ( Zie voor de beschrijvingen …….) Maar vergeet die andere bekende typisch locale traditie niet het verbranden van Juanillos in de kortste nacht van het jaar de nacht van San Juan op 23 en 24 juni.

Villajoyosa

Spaans, voor vriendelijke en gelukkige stad. En dat zou best eens kunnen in een stadje wat zich altijd heel bescheiden heeft opgesteld tussen haar grote broers Benidorm (20) en Alicante (35 km). Zij is naar buiten toe het meest bekend om haar bont gekleurde huizen in het centrum, die je dan ook op elke ansichtkaart terugziet, en chocola . Als je Villajoyjosa binnenrijdt ruik je het onmiddellijk. Het chocolade aroma. Deze plant werd door hen geïmporteerd in de 18e eeuw en nu is Valor chocola in heel de wereld maar vooral in veel steden in Spanje te koop in eigen Valor winkels. De lokale specialiteit is dan ook warme chocolademelk met Churros De Valor. Het museum is tegen de chocoladefabriek aangebouwd en voor het publiek geopend dus grijp uw kans in het Valor chocolade museum.

Alle bekende Costa Blanca feesten komt u hier ook tegen. De Moren en de Christenen in juni met de landing van het Moorse leger op de stranden en na een enorm gevecht, wat de hele dag duurt, wordt het hele Arabische leger incl. bevelvoerder in zee terug geworpen. Wij bleven wakker en dronken om warm te blijven de plaatselijk hit Nardo, gemaakt van koffie en absint. Als je niet oppast blijf je van 2 kopjes Nardo een hele week wakker. Dat deden wij dus niet. Al was het maar om ook nog het Royal Palm Casino te kunnen bezoeken.

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de provincie Alicante en na Valencia (de hoofdstad van de autonome communidad) is zij de 2e in aantal inwoners aan de Costa Blanca. ca.323.000.

De stad heeft een rijke geschiedenis. In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend en sindsdien is zij de uitvoerhaven van het midden van Spanje, en vooral de Arabieren hebben hun stempel stevig op de stad gedrukt. Zij legden in feite de basis van wat Alicante nu nog is, een belangrijke en drukke havenstad.

Tijdens een wandeling door de stad wordt je dan ook voortdurend geconfronteerd met sporen uit dit Arabische verleden. Het Castillo de Santa Barbara, de voornaamste vesting duidelijk zichtbaar op één van de twee heuvels waartegen Alicante als het ware aanleunt, stamt uit die periode en nog duidelijk is de dominantie te zien waarmee het Castillo de hele stad en haar wijde omgeving beheerste. De vesting is behalve zondagmiddag en de hele maandag open voor het publiek. Dus ook voor jou. Daarnaast kun je de Paseo de la Explanada de Espana niet missen als je over de meest bekende zeeboulevard van de deelstaat Valencia flaneert. De rode plavuizen, afgewisseld met zwart en wit stellen de golven van de zee voor. Ook de typische barokkathedraal van San Nicolas de Bari, vanuit 1662, is alleen al voor haar prachtige kloostergang een visite waard. Blijft over het meest vooruitstrevende Archeologische Museum, de MARQ. Waar kennis kan worden gemaakt met alle beschavingen die in Alicante hun sporen hebben achter gelaten. Een gerestaureerde ruïnestad maakt het allemaal nog levendiger.

Ook voor de bekende feesten kun je in Alicante uitstekend terecht. Alleen hebben zij hier wel hun eigen kleur en datum, aangegeven.
Wij maakten de Hogueras de San Juan rondom 24 juni mee. Een feest als de Fallas op andere plaatsen eerder in het jaar. Het in brand steken, na de jurybeoordeling en de bezichtiging door het enorme aantal bezoekers, van de grote, van papier-maché gemaakte poppen en complete beeldengroepen. Met uiteraard de winnaars als feestelijk middelpunt. Een fantastisch spektakel. Doen dus als het even kan.